Meridijani

Meridijani

Islamabad: Gilani oslobodio sudije

Meridijani 1

Pakistanska skupština izabrala je za premijera Jusufa Razu Gilanija, bivšeg skupštinskog portparola i visokog zvaničnika Pakistanske narodne stranke (PPP), koju je predvodila ubijena opoziciona liderka Benazir Buto. Gilani je položio zakletvu pred predsednikom Pervezom Mušarafom, koji je računao na drugog kandidata za premijera. Naime, Ćundrij Pervez Elahi iz Pakistanske muslimanske lige dobio je 42 a Gilani 264 glasa od 342 poslanika donjeg doma parlamenta. Ubedljivim trujumfom Gilani je dokazao da politika pokojne Benazir Buto, čiji je on blizak saradnik bio, dominira u pakistanskom parlamentu posle nedavnih izbora. Novi premijer Jusuf Raza Gilani proveo je pet godina u zatvoru zbog protivljenja Mušarafovoj politici, ali to ga nije sprečilo da položi zakletvu pred istim čovekom koji je vlast preuzeo 1999. godine u državnom udaru. Ceremonija održana u predsedničkoj palati trajala je kratko, a posle toga nijedan od dvojice državnika nije davao izjave. Dok se to dešavalo, njegove pristalice su izvikivale "Živela Buto" i "Mušaraf, odlazi!", a kada je u skupštini saopšteno ime novog premijera, novinari su izvestili da je sin pokojne Benazir Buto, Bilaval Buto Zardari, najpre maramicom brisao suze sa lica a zatim se rukovao sa Gilanijem. Pakistanska narodna stranka je posle izbora postala najjača stranka, koja je oformila koaliciju sa strankom bivšeg premijera Navaza Šarifa i dve manje stranke. Ceremoniji proglašenja novog premijera i polaganja zakletve prisustvovali su američki zvaničnici, koji su u Pakistan doputovali da procene koliko će se snažno koalicija koju predvodi Gilani suprotstaviti Mušarafu. Prvo što je uradio posle imenovanja, Gilani je naredio puštanje iz pritvora nekoliko sudija koje je Mušaraf bacio pod ključ u novembru kada je proglasio vanredno stanje, plašeći se da bi oni mogli da oslabe njegovu poziciju. Ako se vrate na posao, sudije bi mogle ponovo da pokrenu pitanje legalnosti Mušarafove pobede, a to bi dodatno destabilizovalo državu.


Tajpei: Predsedničke i vojne vežbe

Nedavno izabrani predsednik Tajvana, Ma Jingjeu, zadao je velike muke američkoj administraciji zatraživši zvaničan prijem kod američkog predsednika Džordža Buša. Jer, ukoliko novog predsednika Tajvana primi predsednik SAD, to će možda "naljutiti" Kinu. Buš je među prvima čestitao izbornu pobedu Ma Jingjeu, koga smatraju umerenim u odnosima sa Kinom. Osim toga, novi predsednik Tajvana, obrazovan na Harvardu, zatražio je prijem pre inauguracije koja će biti održana 20. maja. Analitičari smatraju da do te posete neće doći, jer Amerikanci ne žele da pogoršaju odnose sa Kinom, koja se suočava sa krvavim protestima na Tibetu. Ma Jingjeu, lider Kineske narodne stranke Kuomintang, pobedio je na izborima održanim prošlog vikenda svog oponenta Frenka Hsieha, osvojivši poverenje 58,45 odsto biračkog tela. Tada je izjavio da je "to pobeda tajvanskog naroda koji želi reforme i promene" i obećao da će želje naroda pretvoriti u konkretnu politiku, poboljšati uslove života i izgraditi zemlju. Njegov protivnik na izborima Hsieh rekao je da prihvata volju naroda, kao što je prihvatio i neuspeh referenduma o ulasku u UN pod imenom Tajvan, umesto Republika Kina. Tada, naime, nije izašao dovoljan broj glasača što je u sedištu UN-a dočekano sa velikim olakšanjem, dok je Kina saopštila da će referendum smatrati prvim činom objavljivanja nezavisnosti, na šta će reagovati silom. Aktuelni predsednik Čen saopštio je da bi "novi lider trebalo da bude neko ko će da čuva suverenitet i bezbednost, i da spreči da Tajvan postane drugi Hong Kong, Tibet ili specijalna kineska zona. U međuvremenu, tajvanski ministar odbrane saopštio je da će se održati godišnja vojna smotra u kojoj će biti simulirana kineska invazija na ostrvo, koja će trajati od aprila do septembra. "Vežbe su zamišljene tako da odgovore na rastuću kinesku komunističku pretnju", rekao je ministar odbrane Tajvana bez navođenja detalja.


Seul: Mocarela sa dioksinom

Prodaja čuvenog italijanskog sira obustavljena je u Južnoj Koreji kada su strani mediji saopštili da je u uzorcima tog sira u Italiji otkriven visok novo dioksina. Ministarstvo poljoprivrede i hrane saopštilo je da su mlečni proizvodi iz Italije u karantinu i apelovalo na trgovce da mocarelu povuku iz prodaje. Zvanična potvrda o bezbednosti mocarele za zdravlje još nije stigla iz Italije, a prema navodima tog ministarstva oko 10 tona sira od bivoljeg mleka izvezeno je tokom ove godine. Nešto od te količine otišlo je u italijanske restorane i lance picerija, a ostatak su kupili megatrgovci. Dioksin je opasna hemijska supstanca, a čak i u malim količinama može da dovede do ozbiljnih posledica. Ako se akumulira u telu, može da izazove rak, oštećenja prilikom začeća ili propadanje unutrašnjih organa. Italijanske vlasti su prošle nedelje uzele uzorke mlečnih proizvoda sa mnogih farmi za proizvodnju mleka, nakon što je slučajno pronađena nedozvoljena količina dioksina u sirevima kod čak 29 proizvođača mocarele.


Naha: Čovek, pas i molitva

Mala čivava, nazvana Konan, u vlasništvu je budističkog sveštenika Džoja Jokušinija, i svaki put kad se njegov gazda moli, to čini i jednoipogodišnji Konan. Ujedinjeni u molitvi, gazda i pas svakog dana u budističkom hramu u gradu Naha u južnom Japanu obavljaju ritual u sedećem položaju sa sklopljenim rukama, odnosno šapama. Sveštenik Jokušini kaže da je trebalo samo nekoliko dana da nauči svog crno-belog ljubimca pokretima u molitvi. "Priča o nama se proširila i sada dolaze turisti da nas vide", kaže gazda. Čovek i pas odlaze zajedno na jutarnju i večernju molitvu, a sveštenik kaže da još nije pokušao da ga nauči da meditira. "U suštini, dok ja meditiram, teram ga da sedi pored mene, ali ne sa prekrštenim nogama…", kaže Jokušini.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu