Meridijani

Meridijani

Peking: Put baklje

Meridijani 1

Otkako je krenula na put, olimpijska baklja je u nekoliko navrata zamalo oteta iz ruku nosilaca, praćena protestnim porukama umesto aplauzom i sakrivana po autobusima i drugim transportnim sredstvima. Izvesno je da su protibetanski aktivisti odgovorni za ometanje pronošenja olimpijske baklje, ali pekinški Olimpijski komitet poručuje da neće odustati od planirane rute uprkos najnovijim protestima u Londonu i Parizu "šačice tibetanskih separatista", kako je izvestila kineska državna televizija. U Parizu je baklja, okružena demonstrantima koji su u tri navrata pokušali da je ugase, premeštena u autobus nekoliko minuta posle pronošenja naočigled policije koja je obećavala da će baklja imati "predsedničko" obezbeđenje. Dan ranije u Londonu, demonstranti su bili još nasrtljiviji: jedan je pokušao da otme baklju iz ruku trkača, dok je drugi aktivirao aparat za gašenje požara – ukupno 37 uhapšenih. Olimpijski plamen je stigao u Dauning strit, gde je rečeno da su protesti ipak bili "dobra stvar", jer je "Britanija svetu pokazala da je slobodno izražavanje mišljenja i protestovanje sastavni deo njene demokratije". Slobodno izražavanje mišljenja praktikovali su tibatanski aktivisti i u San Francisku, pa su zbog toga uhapšeni kada su pokušali da okače antikineske plakate na most Golden gejt dan pre dolaska olimpijske baklje iz Pariza. Reakcija kineske vlasti na dešavanja u Londonu i drugim gradovima nije benevolentna, već je naprotiv prilično oštra – jedan kineski zvaničnik je optužio učesnike protesta za sabotažu. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Roh pozvao je u ponedeljak Kinu da pronađe brzo i mirno rešenje za nemire na Tibetu, rekavši da je nasilje "nespojivo sa vrednostima Olimpijskih igara i nošenjem olimpijske baklje".


Podgorica: Pobeda

Prema prvim podacima iz DPS-a, Filip Vujanović je u prvom krugu glasanja dobio više od 52 odsto glasova izašlih birača i tako pobedio ostale protivkandidate. Državna izborna komisija saopštila je privremene rezultate po kojima je Vujanović dobio 171.118 glasova ili 51,89 odsto. Predsednički kandidat Srpske liste Andrija Mandić dobio je 64.473 glasa ili 19,55 odsto, a lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević 54.874 glasa ili 16,64 odsto. Svoj glas kandidatu Socijalističke narodne partije Srđanu Miliću dalo je 39.316 upisanih birača ili 11,92 odsto. Na glasanje je izašlo 68,2 odsto upisanih birača. "Ovo je pobeda svih nas", rekao je Vujanović novinarima i pozvao crnogorski narod na ujedinjenje na putu ka Evropskoj uniji. Poručio je da će u novom petogodišnjem mandatu biti predsednik svih građana bez obzira na to da li su glasali za njega ili su podržali predsedničke kandidate opozicije. Predsednik Demokratske partije socijalista i premijer Milo Đukanović ocenio je da pobeda Vujanovića u prvom krugu pokazuje da DPS vodi ispravnu politiku čiji kvalitet građani prepoznaju kao šansu za razvoj. Đukanović je zahvalio biračima koji su podržali Vujanovićev izbor i pozvao partije iz opozicionog bloka da se pridruže vladajućoj koaliciji i ubrzaju ispunjavanje uslova da Crna Gora što brže bude primljena u EU.


London: Dajana ubijena

Istraga povodom smrti ledi Dajane, princeze od Velsa, završena je posle više od 10 godina od njene pogibije. Britanska porota zaključila je da su princeza i njen pratilac Dodi al Fajed ubijeni, a odgovornost snose vozač za koga je utvrđeno da je bio pod dejstvom alkohola i paparaci koji su opsedali princezu i jurili za njenim automobilom. Međutim, navodna teorija zavere o naručenom ubistvu sa "visokog nivoa" koju je zastupao otac poginulog Dodija odbačena je, zbog čega su odahnuli sinovi pokojnice, prinčevi Vilijam i Hari. Oni su pozdravili odluku porote pred Vrhovnim sudom, a u pismu upućenom porotnicima naveli su da se slažu sa njihovim mišljenjem. Neslaganje sa zaključkom u saopštenju izneo je Muhamed al Fajed, koji je rekao da će zaključak porote biti "iznenađenje za milione njegovih pristalica širom sveta", budući da on godinama tvrdi da su najviši zvaničnici i predstavnici britanskog javnog života i institucija navodno bili umešani u zaveru da se ubiju princeza od Velsa i njegov sin. Očigledno je da su zaključci porote i policijskih istraga vođenih u Londonu i Parizu isti kada je reč o teoriji zavere – nema je, s tim što je policija pogibiju princeze okarakterisala kao "nesrećan slučaj", a porota Vrhovnog suda smatra da je u pitanju ubistvo. Bivši šef britanske policije Džon Stivens izjavio je da se nada da će ovom presudom konačno prestati sve teorije zavere koje prate ovu tragediju od početka. U noći pogibije, princeza i njen pratilac iskrali su se kroz zadnji ulaz pariskog hotela Ric u pokušaju da izbegnu paparace, koji su ih jurili bukvalno do smrti. Šofer Henri Pol, koga danas posthumno terete za ubistvo, bio je zaposlen u hotelu Ric. Ubrzo nakon tragedije, Muhamed al Fajed optužio je princa Filipa, muža kraljice Elizabete i Dajaninog bivšeg svekra, da je naredio britanskoj obaveštajnog službi da ubije princezu kad ne mogu drugačije da je spreče da se uda za njegovog sina Dodija.


Porto Prensa: Glad i suša

Na Haitiju je pala peta žrtva krize nastale zbog nestašice hrane u ovoj zemlji, koja je počela prošle nedelje. Ulicama glavnog grada Haitija Porto Prensa i dalje hodaju demonstranti koji osim hrane traže i odgovornost vlade koja je "nesposobna da ih nahrani", povećala je cene i otežala snabdevanje namirnicama. Širom grada podignute su barikade od zapaljenih guma, a kako izveštavaju agencije, veliki deo nezadovoljne mase čine učenici osnovnih i srednjih škola koji napadaju sva mesta gde se hrana može naći – hotele, restorane i kasarne u kojima se nalaze UN trupe. Ispred tih objekata poginulo je šest osoba u okršaju sa obezbeđenjem. Kriza sa hranom nastala je zbog velike suše koja je dovela do povećanja cena za 50 odsto i crnog tržišta hrane, na kojem su cene bile astronomske. Ovakva situacija nije neobična za Haiti, siromašno ostrvo u Karipskom arhipelagu, gde su česte suše i druge elementarne nepogode. Prema nekim podacima oko 80 odsto Haićana dnevno raspolaže iznosom od samo jednog evra koji može da potroši na osnovne životne namirnice. Svetski program za hranu počeo je da pravi akcioni plan za snabdevanje Haitija žitaricama, mesom i mlekom, dok je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun pozvao na humanitarnu akciju.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu