Meridijani

Meridijani

Taipej: Udes boinga

Tajvanska ratna mornarica još uvek bezuspešno traga za "crnom kutijom" boinga 747-200 koji se srušio prošle subote 20 minuta nakon poletanja na redovnoj liniji Taipej–Hong Kong iz, za sada, nepoznatih razloga. U avionu je u trenutku nesreće bilo 225 putnika i članova posade. Do sada je pronađeno i iz mora izvađeno 80 tela. Ovo je, inače, trebalo da bude poslednji let ovog aviona za kompaniju China Airlines koja ga je prodala tajvanskom prevozniku kao pojačanje kargo-flote. Proizveden je 1979. i bio je poslednji te vrste u floti kineske kompanije. U opticaju su, takođe za sada, četiri pretpostavke o uzroku pada aviona: unutrašnja eksplozija, iznenadna dekompresija, sudar s drugom letelicom ili vojni incident. Zvaničnici tajvanske vojske odbacili su spekulacije da je avion oboren vojnim projektilom, dok neki eksperti porede ovaj slučaj s padom letelice istog tipa 1996. godine iznad Njujorka. Istraga je, naime, tada pokazala da je uzrok pada bila eksplozija zbog greške u konstrukciji centralnog rezervoara. Pad aviona na liniji 611 China Airlinesa četvrti je veliki udes u zadnjih deset godina, ujedno treći u zadnjih šest nedelja.

Bogota: Mirovna ponuda

Alvaro Uribe, advokat iz Bogote, pobedio je na predsedničkin izborima u Kolumbiji u prvom izbornom krugu prošle nedelje. Kao nezavisni kandidat prekinuo je tradicionalni rivalitet Liberalne i Konzervativne partije, koji traje još od sticanja nezavisnosti 1819. godine. Dobio je nadtpolovičnu većinu glasova, daleko više nego drugoplasirani kandidat liberala, dok konzervativci na izborima nisu imali predstavnika. Po zvaničnim podacima, na izbore je izašlo samo 48 odsto registrovanih birača, premalo čak i za kolumbijske prilike. U bučnoj proslavi pobede Alvaro Uribe je izjavio da je spreman da pregovara o miru s naoružanim grupama sukobljenim u tridesetosmogodišnjem građanskom ratu. Obećao je da će nova vlada obezbediti "demokratsku sigurnost za sve" tako što "pobunjenici neće kidnapovati poslovne ljude, neće ubijati sindikalne vođe, neće ucenjivati rančere i neće prisiljavati seljake da napuštaju svoje domove". Spreman je, tim povodom, da uveća armiju dvostruko i formira novu miliciju s milion pripadnika. Stavio je do znanja da će se obratiti Sjedinjenim Državama za buduću pomoć u borbi protiv pobunjenika i trgovaca drogom, za koje se veruje da pobunjenike podržavaju, i najavio "proterivanje" polja sa kokom "nazad u džunglu", kao i novu socijalnu politiku u vidu kredita nezaposlenima za "samozapošljavanje".

Brizbejn: Proces zbog izborne prevare

Paulini Hanson, jednoj od osnivačica australijske antiimigracione Partije jedne nacije (One Nation Party) sudi se za izbornu prevaru. Optužena je za lažno registrovanje organizacije kao političke partije i nezakonito prikupljanje gotovo 300.000 dolara za predizbornu kampanju. Nakon jednomesečnog saslušanja u Brizbejnu, istražni komitet konstatovao je da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Biće joj suđeno zajedno s koosnivačem te organizacije Dejvidom Etridžom. Oboje su izjavili da se po svim navodima optužbe ne osećaju krivim, dok je ona opisala optužbu kao lov na veštice, osmišljen da nju izbaci iz politike. Na poslednjim saveznim izborima Partija jedne nacije nije osvojila nijedno mesto u donjem domu parlamenta. Paulina Hanson, bivša vlasnica male prodavnice, postala je poznata 1996, nakon što je osvojila mesto u australijskom saveznom parlamentu kao nezavisna kandidatkinja poznata po beskompromisnosti, a na loš glas izašla je zbog svojih ekstremnih stavova o statusu australijskih domorodačkih zajednica i azilanata. Tvrdila je da azijski emigranti i australijski Aboridžini dobijaju preveliku novčanu pomoć od vlade, a čine veoma malo da pomognu sami sebi, dok je azilante nazivala kriminalcima koji ne zaslužuju australijsko saosećanje. Njena antiimigraciona retorika izazvala je masovno protivljenje, ali je ipak, na izborima 1998, njena partija osvojila gotovo četvrtinu glasova u državi Kvinslend i 11 mesta u zakonodavnom telu.

London: Štamparska greška

Centralna banka Engleske prekinula je distribuciji nove novčanice od pet funti nedelju dana po emitovanju zbog uočenih grešaka u štampi. Serijski broj se, naime, pod prstima otire. Portparol banke je izjavio da su banknote prošle rigorozni test pre puštanja u promet, da serijski broj nije ključna bezbednosna oznaka novčanice, već je samo informacija o njenom poreklu. "Posle testova pre emitovanja novčanice, nismo imali razloga da verujemo da će biti bilo kakvih problema. U pitanju je samo serijski broj po kome se zna kada je i gde novčanica odštampana", dodao je. Banknote su štampane u Bank Printing Worksu u Debdenu, Eseks, i trebalo je da imaju duži vek od dosadašnjih "petica", koje su se upotrebljavale prosečno oko godinu dana. Novčanica može da se zameni u svakoj banci za novu iste veličine i boje, ali s dodatnim sigurnosnim oznakama, uključujući i hologram.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu