Meridijani

28. 8. 2002. / 16.06

Meridijani

Johanesburg: Skup siromašnih i bogatih

Meridijani 1

Prošlog ponedeljka u Johanesburgu je počeo Svetski samit o Zemlji, najveći međunarodni skup ikada održan u Africi. Samit je otvorio južnoafrički predsednik Tabo Mbeki govorom koji je pozvao siromašne države na ujedinjenje. Pre početka skupa preduzete su izuzetne mere bezbednosti posle pretnji koje su uputile radikalne ekološke organizacije i protivnici globalizacije. U toku večeri prvog dana došlo je do velikih sukoba antiglobalista i policije, kada su protivnici globalizacije pokušali da održe protest koji je zvanično odobren. Prilikom otvaranja Mbeki je izjavio da je "globalno ljudsko društvo koje karakterišu ostrva bogatstva, okružena morem siromaštva, neodrživo", dodavši da samit treba da izgladi spor između bogatih i siromašnih, kako bi se okončao primitivni zakon o opstanku najjačih, sličan zakonu životinjskog sveta. Na samitu koji će trajati deset dana, 40.000 delegata diskutovaće o pet ključnih tema: vodi, energiji, zdravlju, poljoprivredi i zaštiti ljudske okoline. Predstavnici Evropske unije izjavili su tokom prvog dana samita da neće ponovo pregovarati o sporazumima koji su postignuti na samitima u Montereju i Dohi, a koji se tiču povećanja javne pomoći razvoju i liberalizaciji međunarodne trgovine. Na skupu će paralelno teći dva programa o tekućim ekološkim i gorućim problemima i interesima siromašnih zemalja. Učesnici samita ističu da su još daleko od najavljenog plana akcije koji će biti prezentovan vladama i predsednicima država, ali nikakvi zvanični dokumenti neće se potpisivati tokom trajanja samita, iako je Mbeki izjavio da bi završna deklaracija trebalo da bude obećavajuća jer bi trebalo da konkretizuje plan akcije donet pre deset godina na Samitu o Zemlji u Rio de Žaneiru, kako bi se uskladili ekonomski razvoj, društveni napredak i zaštita životne sredine – tri osnovna stuba održivog razvoja. Očekuje se da će na samitu učestvovati ukupno 104 predsednika država i vlada, mada predsednik SAD, države s najjačom svetskom ekonomijom i najvećeg svetskog zagađivača, neće učestvovati u radu samita. Papa Jovan Pavle Drugi uputio je poruku liderima na samitu da nađu efikasne načine da bi sačuvali planetu. "Ljudi su od Boga postavljeni za upravitelje Zemlje, da je gaje i čuvaju. Otuda je i ono što nazivamo ‘ekologijom’ postalo više nego ‘urgentno’ pitanje u naše vreme", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve u nedeljnoj molitvi.

Pariz: Tužba protiv pisca

Francuskog književnika Mišela Ulbeka, čije romane podjednako kritikuju sve političke opcije, optužile su islamske organizacije Sveta islamska liga i pariska džamija za podsticanje rasne mržnje. Optužbe su proistekle iz Ulbekovih kritičkih izjava datih književnom časopisu "Lir" povodom njegovog romana Platforma. Islamske grupe su pored Ulbeka tužile i časopis koji je objavio sporni intervju. "Da sam Jevrejin, podneo bih tužbu zbog deset puta blaže stvari od ove. Ulbek je namerno uvredljiv, koristi ružne reči koje se ne mogu tolerisati. Treba da preuzme punu odgovornost za njih", rekao je glavni sveštenik pariske džamije Dalil Bubaker. Muslimanska zajednica uvređena je Ulbekovim komentarima da je "čitanje Kurana tako depresivno" i da je islam "najgluplja religija". Advokat optuženog Emanuel Pjerat kaže da su tvrdnje tužilaštva zasnovane na romanu i njegovom kritičkom prijemu u javnosti. Ukoliko bude osuđen, Ulbek bi mogao da provede u zatvoru godinu dana ili plati kaznu od 51.000 dolara.

Berlin: Betovenova simfonija za mir

Sledeće nedelje u Berlinu treba da se održi koncert arapsko-izraelskog orkestra kojim će dirigovati Danijel Barenboim. Povod koncerta je promovisanje mirnog rešenja sukoba na Bliskom istoku. Dirigent Barenboim rođen je u Argentini, gde su njegovi roditelji izbegli iz Rusije, a sa deset godina se preselio u Izrael. Sličan koncert planiran je da se održi još proletos u Ramali, ali je iz bezbednosnih razloga otkazan. Arapsko-izraelski orkestar osnovan je 1999. godine i svi članovi moraju da se slažu u oceni da rat neće doneti bilo kakvo uspešno rešenje bliskoistočne krize. "Kao muzičari i stvaraoci kulture ne smemo da čekamo na političare, moramo da budemo angažovani", izjavio je Barenboim nemačkim medijima. Polovinom ove godine ovaj dirigent je srušio jedan od najvećih jevrejskih tabua izvodeći Vagnerovu operu u Jerusalimu, što je izazvalo različite reakcije gledalaca – napuštanje sale i aplauze. Vagner je bio najomiljeniji Hitlerov kompozitor, čija su dela pružala inspiraciju nacistima za vreme Drugog svetskog rata.

Kuala Lumpur: Sprečavanje piraterije

U Maleziji se godišnje proda oko dve milijarde muzičkih diskova, što iznosi 70 odsto od ukupnog broja prodatih diskova. Glavne izdavačke kuće i filmski distributeri zabrinuti su zbog negativnih posledica piraterije na njihovo poslovanje. Na ulicama u kineskoj četvrti Kuala Lumpura, koje su toliko pretrpane tezgama i prodavcima diskova da se jedva hoda, mogu da se pronađu CD i DVD diskovi po ceni od 1,30 dolara, ali država još nije pronašla način kako da stane na put ilegalnoj prodaji intelektualne svojine. Međutim, pojedine akcije policije ipak imaju nekog uticaja. Izvesni Kris, prodavac piratskih muzičkih diskova, toliko je puta bio uhapšen da je odlučio da postane taksi vozač. U izjavi datoj engleskim medijima Kris tvrdi da je izvesno vreme uspešno poslovao plaćajući policiji da ga ostavi na miru.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu