Meridijani

Meridijani

Prag: Havelov oproštaj

Meridijani 1

Češki predsednik Vaclav Havel oprostio se prošle nedelje uveče od nacije, posle 13 godina na mestu šefa države. "Opraštam se od vas kao predsednik, ostajem s vama kao sugrađanin", rekao je Havel u oproštajnom govoru. Havel je posle 13 godina, s jednom polugodišnjom pauzom, na čelu Češkoslovačke, a zatim i samostalne Češke, uputio izraze divljenja celom narodu zbog strpljenja s kojim je podnosio sve izazove demokratizacije društva posle decenija komunističkog režima. U poslednjem obraćanju posredstvom televizije i radija, Havel je zahvalio svima koji su bili uz njega, izražavali mu sve te godine simpatije i podršku, a izvinio se svima koje je razočarao ili kojima je bio antipatičan. "Uvek sam nastojao da postupam u skladu sa svojim znanjima i savešću", poručio je Havel, prepustivši ocenu o svom dugom predsednikovanju građanima Češke i istoričarima. Predsednička ovlašćenja Havel je predao predsedniku Poslaničkog doma češkog parlamenta Lubomiru Zaoraleku i premijeru Vladimiru Špidli. Njih dvojica su pred novinarima obećali da će ih koristiti samo ukoliko to bude zaista neophodno i da će nastojati da ih što pre predaju Havelovom nasledniku.

Lagos: Eksplozija

U centru nigerijske prestonice u prošlu nedelju došlo je do snažne eksplozije, u kojoj je poginulo oko 50 osoba. Eksplozija je raznela trospratnu zgradu u sirmašnoj, prenaseljenoj četvrti Lagos Ajlenda, poslovnog središta grada koji ima 12 miliona stanovnika. Eksplozija se dogodila oko 12.30 po lokalnom vremenu i mogla se čuti kilometrima daleko. Veći deo zgrade se obrušio, a dve susedne zgrade koje se nisu obrušile deluju kao da će pasti svakoga časa. Uzrok eksplozije nije poznat. Izveštaji radio stanica pominju brojku od 50 nastradalih. Jedan od novinara na mestu nesreće video je šest unakaženih tela. U zgradi se nalazila banka na jednom spratu i stanovi na ostala dva. Banka je, s obzirom na to da je bila nedelja, bila zatvorena, tako da su poginuli samo stanari zgrade. Lagos Ajlend, jedno je od dva ostrva, koja, zajedno sa delom na kopnu, čine grad Lagos. Pretrpanost na njemu navela je mnoge kompanije da se izmeste u ostale delove grada poslednjih godina.

Skoplje: Nezadovoljni gerilci

Grupa komandanata rasformirane Oslobodilačke narodne armije i Albanske nacionalne armije u Makedoniji uputila je doskorašnjem lideru ONA Aliju Ahmetiju otvoreno pismo, u kome izražava nezadovoljstvo svojim položajem nakon rata u toj zemlji. U pismu koje je prošle sedmice objavio "Utrinski vesnik", a koje su bivši pripadnici ONA poslali dnevniku na albanskom jeziku "Fakti", Ahmeti je upozoren na posledice sa kojima će biti suočen ukoliko ne ispuni njihove zahteve. Oni su podsetili na novac koji su, kako navode, proneverili čelnici ANA. "Tražimo da prestane bogaćenje pojedinaca koji kupuju luksuzne automobile, troše novac u skupim restoranima", navode bivši komandanti ONA. "Oni koji su mnogo doprineli da svanu novi i slobodni dani nisu na vašim listama za zapošljavanje i položaje", napisali su oni Ahmetiju i pozvali ga da spreči takve negativne pojave ili će u suprotnom, kako su zapretili, biti objavljeno sve o aktivnostima lica koja navodno podržava Ahmeti. Bivši komandanti ONA optužili su ANA da je proneverila 106.000 švajcarskih franaka i pitaju zašto se u Švajcarskoj i Nemačkoj i dalje prikuplja novac za ANA. Predstavnici Ahmetijeve Demokratske unije za integracije odbacili su pismo, navodeći da to nije "ništa ozbiljno" i ocenili da iza njega stoji "dvadesetak nezadovoljnih". Stranka, kako je navedeno, ne strahuje od odmazde bivših boraca. "U makedonskoj javnosti kružile su priče o navodnom revanšizmu između boraca ONA i ANA prema legitimnim predstavnicima stranke DUI, a tako se u javnosti komentarišu i napadi na sedišta DUI-a u Skoplju i Gostivaru, kao i učestala misteriozna ubistva u Tetovu."

Brisel: Legalizovani homoseksualni brakovi

Belgija je druga zemlja na svetu, posle Holandije, koja je otvorila instituciju braka i za homoseksualce. Od sada, homoseksualni parovi, ako to žele, moći će svoju vezu legalizovati na teritoriji Belgije, premda se njihov brak za sada priznaje još samo u susednoj Holandiji i nigde drugde. Intenziviranje pritiska za legalizaciju takvih domaćinstava usledilo je nakon statistike koja je potvrdila da sida najviše pogađa homoseksualnu zajednicu. Problem nasleđivanja nakon smrti jednog od partnera stavljao bi onog koji je preživeo u delikatnu i nepovoljnu poziciju u odnosu na roditelje ili decu pokojnika. Belgijskom i holandskom zakonodavcu učinilo se da je najbolje da se taj problem reši tako da se odnosi homoseksualaca koji zajedno žive definišu i urede do kraja. U dva aspekta neće biti ravnopravni sa heteroseksualnim bračnim parom, a oba se tiču prava na roditeljstvo. U heteroseksualnom bračnom odnosu, ako žena rodi, muž se automatski smatra roditeljem. No, rodi li se dete u lezbejskom braku, partnerka neće biti smatrana za roditelja. Ovi bračni parovi neće moći usvajati dete kao par, nego će se u slučaju usvajanja samo jedan smatrati roditeljem.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu