Meridijani

Meridijani

Nablus: Ubijen vođa PLOa

Jedan od vođa Brigada Abu Ali Mustafa, oružanog ogranka Palestinskog fronta za nacionalno oslobođenje, ubijen je prošlog ponedeljka u sukobu sa izraelskom vojskom u blizini Nablusa, na severu Zapadne obale. Imad Mabruk ubijen je u svojoj kući u izbegličkom kampu u Nablusu kada je u kamp upala izraelska vojska. Izraelska vojska je ranije izdala poternicu za aktivistom PLO-a i upala u izbeglički kamp u nameri da ga uhapsi. Kako izveštava izraelski radio, Mabruk je ubijen kada je pokušao da pobegne preko krova kuće. Radio napominje da palestinski aktivista nije bio naoružan. Isti izvor navodi da je kasno u nedelju u Ramali uhapšen jedan Palestinac, koji je kod sebe imao kofer s 20 kilograma eksploziva. Bolnički izvori u Tulkaremu navode da je jedan Palestinac, koji je bio ranjen u subotu, podlegao povredama. On je ranjen kada je izraelska vojska pucala na grupu mladića koja ih je gađala kamenicama.

Bogota: Eksplozija u noćnom klubu

Najmanje 20 ljudi je poginulo, a više od 100 ih je povređeno u eksploziji bombe u klubu El Nogal u Bogoti u noći između petka i subote, izjavio je gradonačelnik Antanas Mokus. Eksplozija se dogodila oko 20 časova po lokalnom vremenu, nakon čega je izbio požar koji je zahvatio celu zgradu. Bomba je bila postavljena u jednom od automobila koji su se nalazili na parkingu kluba. Prema saopštenju specijalnih snaga ministarstva policije u Bogoti, za taj napad odgovorne su Revolucionarne oružane snage Kolumbije. Klub El Nogal nalazi se u elitnom delu grada i poznat je kao mesto okupljanja političara. Pre imenovanja za ministra unutrašnjih poslova i pravosuđa u vladi predsednika Alvara Uribe, predsednik kluba bio je Fernando Londono.

Nju Delhi: Proterane palestinske diplomate

Indija je naredila proterivanje vršioca dužnosti pakistanskog ambasadora i još četiri člana osoblja ambasade u narednih 48 sati, što bi moglo dodatno da pojača tenzije između dveju zemalja. Saopštenje ministarstva inostranih poslova usledilo je pošto je indijska policija optužila vršioca dužnosti komesara Pakistana Džalila Abasa da finansira separatiste u indijskom Kašmiru. Portparol indijskog ministarstva inostranih poslova Navtej Sarna rekao je novinarima da je otkriveno da se vršilac dužnosti komesara "bavi aktivnostima koje nisu u saglasnosti s njegovim zvaničnim statusom i njegovo povlačenje se traži u narednih 48 sati". Za sada nema odgovora zvaničnog Pakistana, ali pakistanska misija u Nju Delhiju ocenila je te navode kao "glupe i neosnovane". Optužbe na račun Džilanija usledile su posle hapšenja dvojice kašmirskih separatista u četvrtak. Kod njih je pronađeno 13.000 dolara, za koje policija tvrdi da su namenjeni militantnim aktivnostima u Kašmiru.

Sidnej: Golim telima za mir

Meridijani 1

Oko 750 nagih žena je prošlog vikenda svojim telima formiralo srce oko reči Neratu na jednom australijskom brdu, u pokušaju da pošalju antiratnu poruku australijskoj vladi, saopštila je policija. Nage žene su pozirale za fotografisanje iz vazduha, rekao je lokalni portparol policije i dodao da su žene izvele protest na privatnom posedu u brdima iza Bajron zaliva, na oko 500 kilometara severno od Sidneja. One su htele da premijeru Džonu Hauardu pošalju poruku da opozove australijske vojnike sa Bliskog istoka, rekao je on. Australija se pridružila SAD i Britaniji, kao jedina zemlja koja šalje vojnike u Persijski zaliv ususret mogućem napadu na Irak.

Peking: Osuđen disident

Kineski disident Vang Bingdžang, koji ima stalno prebivalište u SAD, osuđen je prošlog ponedeljka na kaznu doživotnog zatvora zbog špijunaže i terorizma. Prema optužnici, Vang Bingdžang je bio umešan u otmice i držanje talaca pronađenih u jednom hramu. Aktivisti grupe kojoj je pripadao Vang odbacili su optužbe protiv njega, ocenivši ih lažnim i politički motivisanim. Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je da je Vangu suđeno prema zakonu. "Svako ko počini zločin biće kažnjen", dodaje se u saopštenju. Vang (55) uhapšen je 3. jula nakon što ga je policija, kako je saopštila, pronašla vezanog u hramu u južnoj Kini dok je ispitivala slučaj jedne otmice. Aktivisti su naveli da su optuženog, posle jednog njihovog sastanka, oteli kineski agenti u Hanoju. Vang je optužen da je špijunirao za Tajvan između 1982. i 1990. godine, kao i da je formirao terorističku grupu. Vang je takođe naručio i jedan atentat 1999. godine i planirao da digne u vazduh kinesku ambasadu u Tajlandu, saopštila je zvanična novinska agencija Hsinghua.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu