Meridijani

Meridijani

Denver: Konvencija demokrata

Meridijani 1

U Denveru je u ponedeljak počela konvencija američke Demokratske partije, koja će trajati do četvrtka, kada bi Barak Obama, njihov predsednički kandidat, trebalo formalno da prihvati kandidaturu za izbore zakazane za 4. novembar. Prvog dana konvencije delegatima i okupljenim pristalicama demokrata obratila se Mišel Obama, supruga demokratskog predsedničkog kandidata, svojim prvim javnim govorom, tokom kojeg je pokušala da se predstavi kao, eventualno, buduća prva dama. Ona je nastupila u pratnji kćerki Malije i Saše, svoje majke Merien Robinson i brata Krejga Robinsona. Mišel je (kako je ocenjeno) ubedljivim govorom pokušala da otkloni sumnje u sopstvenu ličnost i ukaže na kvalitete svog supruga, koji bi trebalo da ga zasluženo dovedu na čelo SAD. Prema programu konvencije, u utorak (dan nastanka ovog teksta), nastupila je Hilari Klinton, Obamin najveći rival u demokratskoj kampanji za predsedničkog kandidata, koja je i formalno podržala Obamu. Dva meseca uoči izbora, najveći problem za demokrate je unutarstranački raskol, koji polako topi početnu prednost koju je Obama imao nad republikanskim kandidatom Džonom Mekejnom. Konvencija republikanaca održaće se sledeće nedelje u Mineapolisu. Prema američkim medijima, Hilarine pristalice u stranci ljute su na Obamu zato što nije izabrao Hilari Klinton za potpredsedničkog kandidata i, prema istraživanjima, čak bi glasali i za Mekejna. Na Hilari, njenom mužu Bilu Klintonu, kao i na Obami je da pokušaju da spreče stranački raskol. Portparol Baraka Obame izjavio je da je kandidat demokrata bio u kontaktu sa Klintonovom i njenim suprugom i da svi žele partijsko jedinstvo. Prema istraživanjima javnog mnjenja, između Obame i Mekejna vodi se gotovo mrtva trka, u kojoj Obama vodi za procenat-dva.


Biškek: Pad aviona

Teška avionska nesreća dogodila se u ponedeljak u blizini Biškeka. Putnički avion koji je leteo iz Biškeka za iranski grad Mašhad srušio se deset minuta nakon poletanja. Od 90 putnika i članova posade, poginulo je njih 68. Više od polovine putnika bili su stranci, Iranci, Kanađani, Kazahstanci, i po jedan Turčin i Kinez. Među preživelima ima mnogo povređenih, koji su zadobili teže i lakše opekotine, a nekolicina je u kritičnom stanju, prema informacijama kirgistanskog ministarstva zdravlja. Među putnicima nalazio se i tinejdžerski košarkaški tim od sedamnaest članova, od kojih je desetoro nastradalo. Dan nakon pada aviona, vlasti u Biškeku objavile su da se avion srušio zbog tehničkih problema i odbacile mogućnost terorističkog napada. Nedoumice su se pojavile u vezi sa avionom, koji je u vlasništvu kirgistanske aviokompanije Itek-er. Ta kompanija je na listi onih kojima je zabranjeno da lete u EU, jer ne ispunjavaju bezbednosne standarde. Kirgistanski premijer Igor Čudinov izjavio je tim povodom da je avion bio u dobrom stanju, sa garancijom koja još nije istekla.


Harare: Novi parlament

U Zimbabveu je u ponedeljak konstituisana nova skupština, pet meseci nakon kontroverznih parlamentarnih i predsedničkih izbora, i nakon nekoliko meseci unutardržavnog nasilja, u kome je poginulo nekoliko stotina ljudi, a oko 200.000 njih je raseljeno. Prema rezultatima izbora, opozicija je u parlamentu osvojila većinu, prvi put otkako je Zimbabve stekao nezavisnost 1980, i od kada se predsednik Robert Mugabe nalazi na vlasti. Velikom većinom glasova za predsednika skupštine izabran je Lovemor Mojo iz opozicione partije MDC. Uz konstituisanje parlamenta teku i pregovori o podeli vlasti između Mugabeove partije i opozicije, čiji bi rezultati trebalo uskoro da budu poznati. Pet meseci nakon kontroverznih izbora, Mugabe je ostao predsednik zemlje, jer se njegov protivnik Morgan Cvangirai povukao iz trke pod velikim pritiskom, ali nije poznato kakva će ovlašćenja zadržati posle pregovora sa opozicijom. Cvangirai bi trebalo da postane novi premijer zemlje.

Prva sednica parlamenta bila je burna. Mugabe se u uvodnoj reči obratio poslanicima, dok ga je opozicija dočekala povicima "Vi ste ubijali ljude, nećemo to zaboraviti". Mugabe je izjavio da su mu "velika očekivanja" od pregovora i da žali zbog "izolovanih slučajeva nasilja", za koje krivi sve partije. "Osećam da je ovo početak nove ere u parlamentu, u kojoj će izvršna vlast najverovatnije morati da nađe način da pregovara sa zakonodavnom", izjavio je novi predsednik parlamenta.


Bagdad: Devojčica bombaš

Meridijani 2

U utorak su svet obišle slike hapšenja 15-godišnje devojčice, koja je nosila pojas sa eksplozivom u Iraku. Iračka policija uhapsila ju je u nedelju, dok je javno ispitivanje održano u ponedeljak. Čitav slučaj još nije dovoljno jasan. Devojčica je izjavila da su je dve nepoznate žene drogirale i naterale da uzme pojas, ali da nisu tražile od nje da izvrši teroristički napad. U medijima se pojavila i informacija da je devojčica poreklom iz porodice koja ima veze sa Al kaidom i da je njen otac poginuo u samoubilačkom napadu. Slučaj je ponovo skrenuo pažnju na žene bombaše-samoubice koje u Iraku sve češće izvode terorističke napade. Prema informacijama američkog CNN-a, broj njihovih akcija povećao se sa osam u 2007. na 29 ove godine. Žene u Iraku nose dugačke crne haljine do zemlje, idealne za skrivanje pojaseva sa eksplozivom, a policija često odbija da ih pretresa zbog kulturnih tabua.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu