Meridijani

Meridijani

Vatikan: Svetica Majka Tereza

Meridijani 1

Papa Jovan Pavle Drugi proglasio je prošlog vikenda majku Terezu blaženom. Više od 150.000 hodočasnika, turista, katolika i drugih vernika prisustvovalo je misi i ceremoniji beatifikacije na Trgu svetog Petra u Rimu. Majka Tereza umrla je 1997. godine posle 50 godina brige o bolesnima, siromašnima i odbačenima u Kalkuti. Prema rečima Jovana Pavla Drugog, inače dugogodišnjeg prijatelja misionarke, "časni sluga božiji Tereza iz Kalkute od sada će biti blažena". Papa je "izveo revoluciju" u procesu beatifikacije i kanonizacije. Prema podacima Vatikana, Jovan Pavle Drugi je do danas obavio 1315 beatifikacija i 476 kanonizacija i time postao "najveći tvorac svetaca i blaženih" u istoriji Katoličke crkve. Od 1588. do danas svi prethodnici Jovana Pavla Drugog beatifikovali su ukupno 1310 osoba i proglasili 300 svetaca. Pre XVI veka ta odluka bila je na narodu. Hiljade ljudi okupilo se danas i u Kalkuti u znak sećanja na majku Terezu. Širom Indije organizovani su skupovi u slavu najpoznatije časne sestre koja je svoj život posvetila siromašnima. Specijalna jutarnja služba održana je u glavnom sedištu Misionarki. U Kalkuti su sinoć počele proslave, izložbom fotografija iz života majke Tereze. Filmski festval posvećem misionarki najavljen je za 4. novembar, a proslave će biti nastavljene po povratku zvaničnika i časnih sestara sa ceremonije beatifikacije iz Rima. Majka Tereza rođena je u albanskoj porodici u Skoplju 26. avgusta 1910. pod imenom Agneza Gondža Bojadžiu, osnovala je Misionarke milosrđa1949. godine, sa samo 12 opatica. Red sada ima 4500 opatica u 133 zemlje.

Tokio: Ispaljen projektil

Severna Koreja ispalila je danas projektil "zemlja-brod" u more između Korejskog poluostrva i Japana. Seul je testiranje rakete ocenio kao deo južnokorejskih vojnih vežbi. "Izgleda da je projektil ispaljen kao deo godišnje vežbe", izjavio je portparol Generalštaba južnokorejske vojske Kim Hjung Kju. On je kazao da je Severna Koreja slične vežbe ove godine održala dva ili tri puta, ali je odbio da iznese dodatne detalje. Japanska agencija za odbranu navela je da je, prema informacijama kojima raspolaže, projektil ispaljen sa istočne obale Severne Koreje, u utorak oko podne. Japanska javna televizija NHK javila je da je projektil verovatno bio verzija kineskog "Silkworm" protivbrodskog projektila koji je Severna Koreja ispalila u februaru i martu i koji ima domet od oko 100 kilometara. Severna Koreja je 1998. godine šokirala svet ispaljivanjem balističkog projektila "Taepodong", koji je preleteo najveće japansko ostrvo Honšu i sleteo u more sa japanske pacifičke obale. Iako Vašington, Tokio i Japan nisu žestoko reagovali na ranije severnokorejsko ispaljivanje projektila, očekuje se da će sada porasti međunarodni pritisak na Pjongjang da pokaže uzdržanost u okviru napora da se obnove razgovori o rešavanju nuklearne krize. U Bangkoku su američki predsednik Džordž Buš i njegov južnokorejski kolega Roh Mu Hjun pozvali na održavanje nove runde razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. Takođe su pozvali Pjongjang da se uzdrži od bilo kakvih akcija koje bi mogle da pogoršaju krizu. Prva runda multilateralnih razgovora održana je u avgustu u Pekingu, uz učešće SAD, Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje. Završena je, međutim, bez zaključaka, a Pjongjang do danas nije pokazao da je voljan da započne nove razgovore.

Ženeva: Pobedili nacionalisti

Nacionalistička Švajcarska narodna partija (SVP) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj, koji su održani prošlog vikenda, ali ne i većinu da bi sama formirala vladu – pokazuju rezultati istraživanja švajcarske romanske televizije TSR nakon zatvaranja birališta. Ta stranka će na osnovu rezultata dobiti novih 11 mesta u odnosu na prethodni saziv u Donjem domu švajcarskog parlamenta, Nacionalnom savetu, i raspolagaće sa 55 poslaničkih od ukupno 200 mesta u tom domu parlamenta. Prema prvim podacima, za SVP je glasalo 27,7 odsto birača, dok je za socijaldemokrate (SP) glasalo 24,2 odsto birača. SP je time dobio dodatna tri mesta u Nacionalnom savetu i imaće ukupno 54 poslanika. Zeleni su osvojili 7,7 odsto glasova i imaće 12 poslanika. SVP je ostvario uspeh na štetu dve tradicionalne desničarske stranke – Radikalne demokratske partije i Demohrišćanske partije, koje su izgubile 15 mesta u odnosu na prethodni saziv i više od sedam odsto glasova u odnosu na prethodne izbore. Te dve stranke raspolagaće sa ukupno 63 mesta u Donjem domu švajcarskog parlamenta. SVP će, iako nije osvojio većinu, imati uticaja na formiranje Federalnog saveta, sedmočlane savezne vlade, zbog čega bi vlast mogla da poprimi jači nacionalistički ton. Lider SVP-a Ueli Maurer rekao je da će najslabija partija desne koalicije morati da ustupi njegovoj stranci jedno mesto u sadašnjoj vladi. SVP ima sada jedan resor, odnosno član te stranke Samuel Šmid je ministar odbrane. Maurer je najavio da će predložiti najistaknutijeg člana stranke, milijardera i industrijalca Kristofa Blohera za novog člana kabineta kada parlament bude glasao o novoj vladi 7. decembra. On je upozorio da će, ukoliko Bloher ne bude izabran, izaći iz koalicije.

Prag: Pozdrav kosmonautu

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama pozdravio je prošle subote, po dolasku u Prag, uspeh kineskog svemirskog programa i uspešan let u svemir prvog kosmonauta iz najmnogoljudnije zemlje na planeti. "Kinezi su dobar narod sa dugom kulturnom tradicijom, oni zaslužuju da imaju tako razvijenu tehnologiju", izjavio je dalaj lama. Protiv ove, već pete posete tibetanskog duhovnog vođe Češkoj protestovala je, u petak, neuobičajeno oštro Kina. Češko ministarstvo inostranih poslova odgovorilo je oštro notom na protest Kine, podsetivši da je Češka demokratska zemlja u kojoj se država ne meša u aktivnosti nevladinih organizacija, ukoliko one ne krše zakone. Upravo 4. međunarodna konferencija 250 nevladinih organizacija za podršku Tibetu glavni je razlog dolaska jednog od najpoznatijih svetskih azilanata u Prag. Dalaj lama će, tokom posete u koju ga je pozvao bivši češki predsednik Vaclav Havel, učestvovati i na susretu predstavnika velikih svetskih religija, u okviru međunarodne konferencije pod pokroviteljstvom Havela "Mostovi preko globalnih ambisa".

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu