Meridijani

Meridijani

Valona: Poginuli emigranti

Meridijani 1

Najmanje 21 Albanac udavio se u noći između petka i subote prošle nedelje u Jadranskom moru. Oni su pokušali da ilegalno pređu u Italiju, rekao je portparol kancelarije NATO-a u Tirani Antonio Pasara. Među 21 žrtvom nalazi se osamnaest muškaraca i tri žene. Italijanske i albanske snage uspele su da spasu 11 osoba koje su prebačene u bolnicu u Valoni. Portparol albanske policije Florian Serani rekao je da su uhapšena najmanje četiri visoka funkcionera policije i osumnjičena za organizovanje ilegalnog prelaska ovih i ostalih emigranata u Italiju. Prema prvim informacijama, u prevrnutom gumenom čamcu nalazilo se tridesetak ljudi, među kojima je bilo i dvoje dece. Spasioci nastavljaju potragu za drugim čamcem koji se vodi kao nestao negde u Jadranskom moru. Ovo je samo jedan u nizu ilegalnih prelazaka Albanaca, koji morskim putem pokušavaju da se dokopaju Zapadne Evrope.

Berlin: Made In European Union

Nemačka vlada i predstavnici privrede ne podržavaju ideju o uvođenju oznake Made in the EU koja se trenutno razmatra u Briselu. "Za Nemačku je neprihvatljivo ukidanje oznake Made in Germany na proizvodima", rekao je portparol savezne vlade Bela Anda ukazujući da je ova oznaka "bila i ostaje dokaz nemačkog kvaliteta". Odbojan stav prema planu Brisela zauzela je i nemačka industrija. Predsednik Udruženja malih i srednjih preduzeća Mario Ohoven ocenio je da je ova ideja "frontalni napad na nemačke standarde o kvalitetu robe". Oznaka Made in the EU bi, smatraju predstavnici industrije, "razvodnila nemačku oznaku kvaliteta Made in Germany i donela ogromne negativne posledice kada je reč o konkurentnosti nemačke robe". U EU-u je juče saopšteno da Komisija trenutno razmatra prednosti i mane uvođenja oznake Made in the EU. Ukazano je da je predlog došao iz pojedinih zemalja članica, među kojima je i Italija, kao i iz tekstilne industrije. Do kraja marta Komisija EU će na ovu temu voditi razgovore sa zemljama članicama, predstavnicima industrije i organizacijama potrošača. I stručnjaci za marketing već su se usprotivili mogućem ukidanju nacionalnih oznaka na proizvodima. Teri Tajrel, šef firme Enterprajz IG koja se bavi marketingom, izjavio je za "Fajnenšel tajms Dojčland" da bi to imalo "kobne posledice za sve firme koje svoj marketing grade na nacionalnim specifičnostima". Ukazuje se takođe da je za proizvode kao što su automobili, prehrambeni proizvodi, piće i odeća oznaka zemlje proizvodnje od izuzetnog značaja.

Nemačka je od kraja Drugog svetskog rata već preživela više promena oznake porekla proizvoda. Na buvljim pijacama se još mogu naći predmeti na kojima stoji npr. Made in GermanyU.S. Zone ili slična oznaka koja upućuje na to u kojoj je savezničkoj okupacionoj zoni roba proizvedena. Njih su zamenile oznake Made in West Germany i za socijalističku Istočnu Nemačku Made in GDR, da bi nakon ujedinjenja 1990. godine uvedena jedinstvena oznaka Made in Germany.

Prag: Prijateljstvo sa bosom

Jedan od narko-bosova uhapšenih u poslednjoj velikoj operaciji češke Centrale za borbu protiv narkotika prošlog novembra, privrednik sa hrvatskim pasošem, godinama je spadao u krug prijatelja regionalnog šefa policije u Zlinu, Bedžiha Koutnog. Neprijatnu potvrdu jednog od ranijih izveštaja čeških obaveštajnih službi i MUP-a da narko-mafije u Češkoj, među njima i kosovsko-albanska koja drži monopol na tržištu heroina, obezbeđuju sebi preko legalnih aktivnosti uticaj na privredu, politiku i državnu upravu obelodanio je prošlog utorka češki dnevnik "Mlada fronta dnes". O jednom od šefova narko-mafije, koju istraga tereti za šverc 270 kilograma heroina i 20 kilograma kokaina, u javnosti se zna samo nadimak Pjer. Šef zlinske policije Koutni demantovao je da Pjer spada u porodične prijatelje, ali je priznao da je hrvatski preduzetnik ranije bio poslovni partner njegove supruge i da je bio jedna od zvanica na svadbi. "Nisam znao da se Pjer kreće u narko-podzemlju", izjavio je šef zlinske policije češkom listu. Šef Odbora za odbranu i bezbednost češkog parlamenta Jan Vidim zatražio je da aferu proveri Inspekcija MUP-a. Ona je slučaj prebacila na Nacionalni ured za bezbednost koji je odgovoran za provere i to da se u državnoj upravi ne nađu ljudi sa rizičnim poslovnim ili prijateljskim vezama.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu