Meridijani

Meridijani

London: Milion

Meridijani 1

Čuvena autorka bestselera o Hariju Poteru J.K. Rauling odlučila je da laburistima pokloni milion funti, tačnije da donaciju dâ Gordonu Braunu, inače mužu njene bliske prijateljice Sare. Ove dve žene podržaće premijera svaka na svoj način – prijateljica materijalno, a supruga moralno. Naime, Sara Braun govoriće na konferenciji Laburističke stranke o prevenciji iznenadne smrti odojčadi u zemljama u razvoju, a taj njen nastup je, po oceni uglednih britanskih listova, u funkciji izgradnje imidža muža premijera. Nastup izumiteljke Harija Potera je, po oceni istih, u funkciji povećanja kredibiliteta premijera. Raulingova, koja je spisateljsku karijeru započela kao samohrana majka bez sredstava za život, izjavila je da je njen poklon bio motivisan Braunovom brigom za sprečavanje siromaštva dece. Sara Braun, majka dvojice sinova i ćerke koja je nedugo po rođenju preminula, organizovaće sledeće nedelje humanitarnu večeru u Njujorku sa jordanskom kraljicom Ranijom, i Vendi Merdok, ženom novinskog mogula Ruperta. Prema oceni analitičara, Sara Braun se lagano svrstava u red uticajnih političkih figura u svom domenu. Međutim, mediji nisu tako blagonakloni kada razmatraju politički rejting premijera Gordona Brauna, nakon govora kojim je juče otvorio konferenciju laburista u Mančesteru. List "Obzerver" tvrdi da najnovije ankete pokazuju kako Gordon Braun vodi svoju partiju u "krvavi izborni poraz" od kojeg se decenijama neće oporaviti, dok "Sandej tajms" piše o unutarstranačkim borbama. Ono što premijera povezuje sa interesovanjima dve žene sa početka teksta jeste obećanje da će sva dvogodišnja deca imati besplatni vrtić, objavljeno je na naslovnoj strani "Sandej telegrafa". U intervjuu tom listu premijer iznosi svoju viziju "nove socijalne mobilnosti", odnosno stvaranja uslova da nove generacije preko obrazovanja dobiju šanse koje im rođenjem u siromašnim porodicama nisu date.


Islamabad: U poslednji čas

Odluka doneta u poslednji čas da ne večeraju u hotelu Meriot spasla je život dvojici najviših pakistanskih lidera. Prema rečima Rehmana Malika, ministra unutrašnjih poslova Pakistana, novoizabrani predsednik Pakistana je najpre zakazao večeru sa svojim prethodnikom i premijerom za subotu u donedavno luksuznom hotelu Meriot, da bi u poslednji čas dnevni red bio promenjen i večera je održana u premijerovoj kući. U terorističkom napadu na hotel Meriot stradale su najmanje 53 osobe, dok je 270 njih teže ili lakše povređeno. Ministar unutrašnjih poslova rekao je da ne može sa sigurnošću da tvrdi da li su teroristi znali da su državnici zakazali večeru u hotelu Meriot, dodajući da je promena dnevnog reda "spasila kompletno rukovodstvo zemlje". Rukovodstvo je odbilo pomoć u sprovođenju istrage koju su ponudile SAD. "Ne treba nam pomoć, mi smo kompetentni", rekao je ministar Malik iste večeri kada je teroristički napad izvršen, upitan da li će prihvatiti usluge i pomoć FBI-ja u istrazi. Napad na hotel Meriot, poslednji u nizu terorističkih napada u Pakistanu, pojačao je glasove onih koji smatraju da je podrška Americi u borbi protiv terorizma loš potez, kao i da to nije njihov rat. Ipak, u trenutku dok se još raščišćava zgarište nekadašnjeg najluksuznijeg hotela, ministar pravde Pakistana Faruk Naik nazvao je ovaj napad "pakistanskim 11. septembrom".


Ljubljana: Trojna leva koalicija

Izborni krah gotovo celokupnog kabintera Janeza Janše, potvrđen rezultatima izbora, doveo je do pojave novog lidera u Sloveniji. Premijer nove vlade, po svoj prilici, biće Borut Pahor, lider socilajdemokrata. Pahorova stranka osvojila je 30,5 odsto glasova, dok je partija premijera Janeza Janše osvojila 29,32 odsto glasova. Najgore je prošao Andrej Bajuk, ministar finansija u Janšinoj vladi koji je ostao bez poslaničkog mesta, dok njegova stranka Nova Slovenija, glavna koaliciona partnerka vladajućeg SDS-a, nije uspela da pređe cenzus od četiri odsto. Mada je razlika u procentima između pobednika i drugoplasiranog minimalna, poraz je mnogo veći i ogleda se u očiglednom nepoverenju birača prema dosadašnjoj vladi Janeza Janše. Može se pretpostaviti da će novu slovenačku vladu formirati predizborna koalicija "levičarske trojke" (stranke Socijalnih demokrata, Zares i Liberalnih demokrata Slovenije) sa osvojenih 43 od 90 poslaničkih mesta. Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, odnosno potencijalni koalicioni partneri jesu mladi, stari i manjine – Slovenačka narodnjačka stranka, zajedno sa Strankom mladih Slovenije i stranka penzionera DESUS, kao i dve stranke manjina. Narodnjaci i mladi, koje predvodi Bojan Šrot (iza kojeg po bratskoj liniji stoji Pivovarna Laško i novinska kuća Delo) zajedno imaju pet mandata, dok penzioneri imaju sedam osvojenih mandata.


Johanesburg: Mbekijev naslednik

Novi vršilac dužnosti predsednika Južnoafričke Republike nakon ostavke dosadašnjeg predsednika Taboa Mbekija biće Kgalemu Motlante. Ovaj političar bio je na funkciji potpredsednika vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres, a sada je izabran za predsednika te stranke. Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) primorao je Taboa Mbekija da podnese ostavku zbog sumnji da je vršio pritisak na suđenju svom političkom suparniku i šefu stranke Džejkobu Zumi. U obraćanju naciji, Mbeki je odlučno negirao te optužbe. Potvrđeno je da je pet ministara i troje zamenika podnelo ostavke: poslednji u nizu je Trevor Manuel, dosadašnji ministar finansija, i njegov zamenik, što je posebno uznemirilo poslovno okruženje Južnoafričke Republike, domaće i strane investitore. Novi v.d. predsednika, Kgalema Motlante, inače bliski Zumin saveznik, vršiće dužnost predsednika do izbora sledeće godine kada se očekuje da će Zuma biti kandidat Afričkog nacionalnog kongresa.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu