Meridijani

Meridijani

Moskva: Novi premijer

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je svet prošle nedelje predloživši da novi kandidat za premijera bude Mihail Fradkov (53), koji je gotovo potpuni anonimus u ruskoj politici. Iako nepoznat široj javnosti, Fradkov u mnogim oblastima, od međunarodne trgovine, fiskalne kontrole, bezbednosti, ima veliko profesionalno iskustvo. Inženjer je postao već sa 23 godine, a nakon toga brzo je postao savetnik za ekonomiju u sovjetskoj ambasadi u Indiji. U to vreme takva funkcija bila je nezamisliva za nekoga ko potiče iz obične porodice, osim ukoliko nije bio odlično povezan s KGB-om, tvrde analitičari. Nakon 1975. godine Fradkov se posvećuje spoljnoj trgovini, pa devedesetih godina boravi u Ženevi kao trgovački predstavnik Rusije. Dolaskom na vlast Vladimira Putina okreće se bezbednosnim pitanjima i do 2001. godine radi u ruskom Savetu sigurnosti. Dve godine posle upravlja poreskom policijom, a to razdoblje ostaće zapamćeno po brojnim upadima poreskih agenata u prostore velikih kompanija. Fradkov je kao predstavnik Rusije u Briselu, gde zastupa njene interese u EU-u, proveo poslednju godinu dana. "Dobar administrator, pažljiv i uglađen", najčešći je opis kojim bivše kolege oslikavaju Fradkova, uz napomenu da je reč o opreznoj i vrlo povučenoj osobi. Politički analitičari tvrde da će Fradkov kao lojalan sledbenik predsednika Putina najverovatnije imati tehničku ulogu na čelu vlade, odnosno da će mu zadatak biti da sprovodi politiku koju odredi zvanični Kremlj.

Beč: Hajder ostaje na vlasti

Prošlog vikenda u dve austrijske pokrajine, Salcburgu i Koruškoj, održani su

izbori, koji mogu da ukažu i na budući politički trend na saveznom nivou. U pokrajini Salcburg doći će do smene vlasti, pošto je Socijaldemokratska partija (SPO) pobedila na lokalnim izborima prošlog vikenda. Međutim, u Koruškoj je prema izbornim rezultatima pobedio nekadašnji lider Slobodarske stranke Jerg Hajder. Socijaldemokrate su u Salcburgu prvi put nakon 1945. godine odnele ubedljivu pobedu sa 13 odsto više glasova u odnosu na druge stranke za razliku od prošlih izbora. Među poslanicima skupštine Salcburga naći će se i Zeleni, koji će na osnovu osvojenih osam odsto glasova imati samo tri poslanika. U Koruškoj je kontroverzni lider Jerg Hajder ostvario rekordan rezultat, jer je u odnosu na prethodne izbore osvojio 0,4 odsto više glasova, pa mu sleduje 16 mandata u novom sazivu skupštine. Očekuje se da će Hajder zadržati funkciju guvernera pokrajine, ali ovog puta uz podršku socijaldemokrata, koji su za vreme predizborne kampanje najavili da najjača stranka treba da postavi šefa pokrajine.

Pariz: Karlos bez pokajanja

Francuski ministar pravde Dominik Perben "šokiran" je izjavom venecuelanskog teroriste Karlosa da ne želi da se izvini žrtvama terorizma i da "nevine žrtve ne postoje", saopštilo je početkom nedelje francusko ministarstvo pravosuđa. Perben je, takođe, zatražio da se sprovede istraga o uslovima u kojima je realizovana emisija francuske televizije M6, u kojoj je preneta ta Karlosova izjava. Karlos, čije je pravo ime Ilič Ramires Sančes, osuđen je 1997. na doživotnu robiju za trostruko ubistvo počinjeno u Parizu 1975. godine. Advokat Izabel Kutan-Per, sa kojom je Karlos u vezi, gostovala je u emisiji francuske televizije M6 povodom objavljivanja njene knjige Udati se za Karlosa, ljubav pod stresom. Tom prilikom, ta televizija prenela je Karlosovu poruku. Ministar pravosuđa je odmah zatražio od direktora ustanove gde on izdržava kaznu da se sprovede istraga kako bi se utvrdili uslovi pod kojima je urađen ovaj intervju, kao i to da li je poštovana procedura. "Ne može da se toleriše da jedna osoba osuđena da je počinila teške zločine može da koristi medije koji imaju veliku gledanost kako bi veličala terorizam", navodi se dalje u saopštenju. Karlos je, između ostalog, rekao da je osetio "veliko olakšanje" posle septembarskih terorističkih napada u SAD 2001. i da se divi Osami bin Ladenu, vođi terorističke organziacije Al Kaida i glavnom osumnjičenom za terorističke napade u SAD.

Vašington: Pijandure u vojsci

Skoro svaki peti pripadnik američkih oružanih snaga žestoko se opija, pokazuje istraživanje ministarstva odbrane SAD, koje ukazuje na sve veći problem sa

alkoholom u američkoj vojsci. Istraživanje pokazuje porast slučajeva opijanja u poređenju na prethodno ispitivanje iz 1998, kao i povećano konzumiranje lakih droga i cigareta. U istraživanju je učestvovalo 12.500 pripadnika oružanih snaga. Opijanje je naročito izraženo među muškarcima i mlađim osobljem, navode zvaničnici Pentagona. Iako je ovo istraživanje sprovedeno tokom jeseni 2002. godine, njegovi rezultati objavljeni su tek prošlog ponedeljka, pošto su zvaničnici ministarstva odbrane saopštili da se istražuju brojni slučajevi seksualnog zlostavljanja žena u sastavu vojske SAD od strane muških kolega pod dejstvom alkohola. Istraživanje je pokazalo da se 18,1 odsto ispitanih odaje alkoholu, što je definisano kao ispijanje bar pet alkoholnih pića u jednom navratu nedeljno. Prilikom prethodnog istraživanja takvih slučajeva je bilo 15,4 odsto. Utvrđeno je, takođe, da se opija 19,4 odsto muškaraca i 5,3 odsto žena. Opijanje se dovodi u vezu sa smanjenjem produktivnosti, kao i s povećanjem slučajeva stresa i simptoma depresije, navodi se u istraživanju. Rukovodilac istraživanja Robert Braj rekao je da se 27,3 odsto pripadnika oružanih snaga između 18 i 25 godina žestoko opija, u poređenju sa 15,3 odsto ostalog stanovništva. Prema rezultatima istraživanja, od svih rodova u vojsci SAD, alkohol najviše konzumiraju marinci, a najmanji je broj slučajeva među pripadnicima vazduhoplovnih snaga.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu