Meridijani

Meridijani

Al Kobar: Okončana kriza

Saudijske snage bezbednosti oslobodile su prošle nedelje ujutro sve taoce, njih oko 25, koje su od subote u Al Kobaru držali ekstremisti osumnjičeni da pripadaju terorističkoj mreži Osame bin Ladena Al Kaidi, ali se saznaje da među taocima ima žrtava. "Više talaca je ubijeno u zgradi gde su ih držali teroristi", u Al Kobaru, na istoku Saudijske Arabije, izjavio je jedan pripadnik snaga bezbednosti nakon akcije. Međutim, isti pripadnik nije rekao da li su te osobe poginule tokom akcije oslobađanja talaca, ili su ih prethodno ubili teroristi. Saudijski bezbednosni izvori saopštili su da je u napadu poginulo najmanje devet civila i sedam pripadnika saudijskih snaga bezbednosti. Među civilima je sedam stranih državljana. Teroristi su prvo izveli napad na zgradu naftne komapnije u Al Arakahu, zatim su napali jedan autobus koji je prevozio strane državljane dok je izlazio iz obližnjeg rezidencijalnog kompleksa, a potom i Naftni centar, gde velike naftne kompanije, poput britansko-holandske kompanije Šel, imaju svoje kancelarije. Teroristička organizacija Osame bin Ladena Al Kaida preuzela je odgovornost za te napade. Jedan od talaca, Jordanac Nizar Hidžazine, rekao je da su među nastradalima bili jedan Italijan i jedan Šveđanin, a da su ostali ubijeni Azijati. "Tih devet talaca ubijeni su kada su pokušali da pobegnu", rekao je Hidžazin, koji je zajedno sa još 24 osobe evakuisan preko krova zgrade koja pripada jednom hotelu i nalazi se u rezidencijalnom kompleksu Oazis u gradu. Pripadnici snaga bezbednosti uhapsili su vođu grupe terorista koji su izvršili napad. Saudijski ambasador u Vašingtonu izjavio je za televiziju Foks da je među osobođenim taocima dvoje američkih državljana. Al Kaida je ranije saopštila da će "destabilizovati" Saudijsku Arabiju, za koju tvrdi da je američki saveznik. Početkom meseca pobunjenici su ubili petoro Zapadnjaka u elektrani u gradu Janbu na Crvenom moru, dok je jedan Nemac ubijen prošle nedelje u Rijadu.

Stokholm: Kućna isporuka kondoma

Meridijani 1

Zaljubljeni Šveđani imaju razloga za radost – samo jedan telefonski poziv uskoro će biti dovoljan da im se na kućnu adresu isporuče kondomi. Od petka 4. juna, zaljubljeni parovi mogu da pozovu broj 696969, a beli kombi sa crvenim krilatim kondomom isporučiće im paket od deset kondoma. "Ovo činimo da bi ljudi više koristili kondome, a razlozi su trudnoća i seksualno prenosive bolesti", izjavio je švedskim medijima Karl Osvald, marketinški direktor nevladine organizacije za seksualno obrazovanje, koja stoji iza te inicijative. Ambulantna vozila dostavljaće kondome u Stokholmu, Malmeu i Geteborgu. Nova usluga, namenjena mladima, biće dostupna do 25. juna, od četiri sata posle podne do devet uveče. Paket od deset kondoma koštaće 50 kruna (6,72 dolara), što je manje od njihove prosečne cene u prodavnicama.

Aušvic: Iskopavanje svitaca Tore

U blizini nekadašnjeg nacističkog logora u Aušvicu počelo je početkom ove nedelje iskopavanje ostataka sinagoge, u potrazi za svicima Tore i drugim relikvijama, nestalim 1939, pre nego što su nacisti spalili zgradu. Arheolog Malgoržata Grupa koji vodi taj projekat rekao je da je jedini trag za ovo iskopavanje bilo svedočenje preživelog Jevrejina koji je video svoje sunarodnike kako zakopavaju relikvije da bi ih spasli od nacističkog uništenja. "Nemamo nijednu drugu informaciju, osim saznanja da su svici Tore i drugi predmeti u kutijama zakopani u septembru 1939. i da je jedan očevidac i dalje živ", rekao je Grupa. Iskopavanje koje finansiraju privatni donatori trajaće oko mesec dana. Ta spaljena sinagoga bila je najveća među dvanaest, koliko ih je bilo u Osvijenćimu, gradiću u kojem su nacisti izgradili zloglasni logor gde je ubijeno gotovo milion ljudi, a 90 odsto njih su bili Jevreji. Pre Drugog svetskog rata u Osvijenćimu je živelo oko 7000 Jevreja koji su činili više od 50 odsto stanovništva. Oko 3,5 miliona Jevreja živelo je u Poljskoj pre Drugog svetskog rata tokom kojeg je oko 90 odsto njih ubijeno. U Poljskoj danas živi tek 20.000 Jevreja.

Oslo: Strogo zabranjeno pušenje

Norveška je druga zemlja u svetu posle Irske koja je zabranila pušenje u svim barovima i restoranima. Zakon, koji je 1. juna stupio na snagu, donet je da bi zaštitio konobare, kuvare i drugo osoblje od pasivnog pušenja, koje izaziva srčane i respiratorne bolesti, kao i rak. Irska je taj zakon počela da sprovodi 29. marta i pored zabrinutosti vlasnika restorana i barova, koji se plaše da će im zbog toga opasti promet. Na aerodromu u Oslu biće okačen plakat na kojem su dva muškarca koji iz reke vade losos i kažu da jedino dimljeno što mogu ovde da konzumiraju jeste ta riba. Norveške zdravstvene službe će danas podeliti oko 40.000 cvetova širom zemlje kao znak da se vazduh osvežava. Svetska zdravstvena organizacija navodi da u svetu od pušenja godišnje umre 4,9 miliona ljudi. Istovremeno, izvoz cigareta u zemlje trećeg sveta svake godine raste.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu