Meridijani

Meridijani

Bratislava: Trovanje gasom

U pošti u bratislavskom naselju Petržalka ponovo se pojavio tajanstveni gas koji je prošle nedelje otrovao pedesetak ljudi, pa je policija zajedno sa hemičarima prošlog utorka zgradu zatvorila i obavila merenja. Portparol policije Silvia Mihalikova potvrdila je da se na zdravstvene tegobe požalilo šestoro zaposlenih u pošti, koji su prevezeni u bolnicu na posmatranje i zato je pošta zatvorena. Prethodno trovanje 51 osobe na istoj pošti 23. septembra prošlo je bez ozbiljnijih posledica, a petoro ljudi nije ni moralo u bolnicu. Policija je za sada samo saopštila da je reč o zagušljivom gasu i da čeka rezultate prethodnih merenja. Slovački mediji su, međutim, iz policijskih izvora saznali da je reč o fozgenu, hemijskom bojnom otrovu koji se upotrebljavao u Prvom svetskom ratu. Policija nema predstavu otkud bi hemijski bojni otrov mogao da se nađe u pošti, a ministar unutrašnjih poslova Vladimir Palko saopštio je da će tek nakon istrage moći da kaže da li je reč o neslanoj šali ili o nečem ozbiljnijem. Portparol slovačke obaveštajne službe (SIS) Vladimir Šimko potvrdio je da se i njegova agencija uključila u istragu.

Vašington: Rekordna zaplena kokaina

Američka Obalska straža zaplenila je tokom ove godine rekordnih 109.300 kilograma kokaina vrednih 7,7 milijardi dolara. Samo u proteklih 12 dana zaplenjeno je 30.840 kilograma kokaina, koji je bio namenjen američkom tržištu – što je oko devet doza za svakog američkog građanina. Najveći deo zaplenjen je u dve racije na brodovima koji su dolazili sa severozapadnih obala Južne Amerike. Kako se ističe, bolja oprema, povećana međunarodna saradnja i poboljšana razmena informacija među američkim agencijama razlozi su koji su doveli do rekordne zaplene tokom ove fiskalne godine koja traje do oktobra. "U jednom trenutku, krijumčari droge u brzim brodovima mogli su da izmaknu našim brodovima, ali s tim je sada gotovo", navodi se u saopštenju šefa Obalske straže, admirala Tomasa Kolinsa. Američki zvaničnici za kontrolu narkotika kažu da će prvi efekat povećane zaplene droge na ulicama značiti manje čistu drogu, jer će dileri mešati droge. Cena kokaina varira u SAD. Zvaničnici tvrde da je, prema poslednjim podacima, ulična vrednost kokaina iznosila oko sto dolara po gramu. U velikim urbanim narko-centrima poput Njujorka gram košta između 25 i 45 dolara, zavisno od čistoće i dostupnosti.

Moskva: Obračun pesnicama

U centru Moskve prošlog utorka sukobila se velika grupa motociklista sa vozačem džipa, koji je prethodno izazvao nekoliko sudara i srušio više njihovih kolega. Kolona od sto motociklista, na motorima "harli dejvidson", "honda" i "kavasaki", kretala se polako prošle subote uveče centralnim moskovskim prstenom, obeležavajući "paradom" završetak sezone. U kolonu je neočekivano uleteo džip "land rover defender", zbog čega je jedan od motociklista pao. Vozač džipa je potom namerno zakačio još dvojicu i ubrzao. Motociklisti su ga, međutim, brzo stigli, okružili i naterali da se zaustavi, blokirajući mu put sa nekoliko "harlija".

Džip je, međutim, pregazio motore, posle čega su se motociklisti razbesneli, ponovo ga zaustavili i probušili mu sve gume. Vozač je blokirao vrata, ali su motociklisti razbili sva stakla, prevrnuli vozilo i zapalili ga zajedno sa vozačem. Nakon toga su pobegli. Brojeve motora niko nije zapamtio, a svi vozači su imali šlemove ili zaštitne naočare.

Meridijani 1

Santjago: Pinoče negira operaciju Kondor

Bivši čileanski diktator Augusto Pinoče negirao je tokom saslušanja da je bio upoznat sa operacijom Kondor, planom južnoameričkih diktatora iz sedamdesetih i osamdesetih godina o eliminisanju opozicije. "Ne, ne sećam se i to nije moj problem. Ja sam bio predsednik, a od mene niže po rangu bile su obaveštajne službe koje su bile odgovorne nižim rukovodiocima", izjavio je 88-godišnji Pinoče odgovarajući na pitanja sudije Huana Gusmana Tapije."Niti Kondor niti bilo šta vezano za taj plan nije bilo u mojoj nadležnosti", tvrdio je bivši diktator (1973–1990), protiv koga je sudija Gusman pokrenuo istragu kako bi se utvrdila odgovornost za nestanak 19 pripadnika opozicije, a za koje se sumnja da su likvidirani u okviru operacije Kondor. To je prvo saslušanje Pinočea pred sudom pošto mu je 26. avgusta oduzet imunitet koji ga je do tada štitio kao bivšeg šefa države. Saslušanje je održano u Pinočeovoj rezidenciji u Santjagu. Sudija je bivšem diktatoru postavio seriju pitanja kako bi proverio njegovu sposobnost da prati i učestvuje u suđenju. Na zahtev sudije Gusmana, koji tek treba da odluči da li će podići optužnicu ili ne, Pinoče će u četvrtak biti podvrgnut lekarskim i psihijatrijskim testovima kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje. Odgovarajući na pitanje o bivšim rukovodiocima tajnih službi tokom njegovog režima, Pinoče je bez dvoumljenja naveo imena prve dvojice, Manuela Kontrerasa i Umberta Gordona, tvrdeći da se ne seća imena njihovih naslednika. "Na čelu Tajne službe bili su niži rukovodioci. Ja sam bio predsednik Republike i kao takvog su me informisali samo o pitanjima na nacionalnom nivou, ali ne i o onima nižeg značaja", rekao je bivši čileanski diktator. On je priznao da je prisustvovao sastancima koje je vodio Kontreras koji ga je u tim prilikama "informisao o pograničnom stanju sa susednom Argentinom". Pinoče je negirao da je direktno Kontrerasu izdavao naređenja da hapsi, ispituje, muči ili likvidira nekog iz opozicije.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu