Meridijani

Meridijani

Teheran: Avionska nesreća

Meridijani 1

Više od 120 osoba poginulo je u utorak u Teheranu, kada je vojni avion sa posadom od 94 člana udario u desetostpratnu zgradu u Teheranu. Iranska državna televizija objavila je vest da je vojni avion tipa C-130 prijavio tehničke probleme odmah nakon poletanja sa aerodroma Merhabad. Prema prvim podacima, svi putnici i članovi posade u letelici su poginuli, u zgradi je stradalo najmanje 25 osoba, dok je višeo od 15 povređeno. Avion je leteo iz Teherana za Bandar Abas, na jugoistoku Irana. Među putnicima se nalazila i grupa novinara koja je poslata da izveštava o vojnoj vežbi koja se tamo održava. Iran ima dugačku istoriju avionskih nesreća i njegove letelice se smatraju među najnesigurnijim u svetu. Smatra se da iranska vojska poseduje još 15 aviona C -130 američke proizvodnje, koji su kupljeni pre Islamske revolucije 1979. Iranski zvaničnici tvrde da su učestale avionske nesreće posledica nedostatka rezervnih delova zbog američkih sankcija.

Islamabad: Ubijen jedan od vođa Al kaide

Hamza Rabia, jedan od najistaknutijih članova Al kaide, najverovatnije je ubijen prošlog četvrtka u pakistanskoj provinciji Severni Vazaristan, blizu granice sa Avganistanom. Detalji njegovog ubistva, međutim, još nisu poznati. Pretpostavlja se da je poginuo od eksplozije projektila koji je ispalila američka letelica, dok lokalne vlasti u Vazaristanu smatraju da je Hamza, sa još četvoricom saradnika poginuo kada je eksplodirala bomba koja se nalazila u njihovom posedu. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf potvrdio je da je Hamza ubijen prošlog četvrtka. Za razliku od njega, Stiven Hedli, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, izjavio je u nedelju da "nije u situaciji da javno potvrdi" da je terorista zaista ubijen. Njegovo telo još nije pronađeno, a pakistanski zvaničnici tvrde da ga je "neidentifikovana osoba sahranila na nepoznatoj lokaciji". Pretpostavlja se da je Hamza Rabia, poreklom Egipćanin, bio zadužen za planiranje akcija Al kaide, i da je njegov položaj bio treći po rangu u hijerarhiji ove terorističke organizacije, odmah iza Osame bin Ladena i Ajmana al Zarhavija. Hamza je na taj položaj došao posle hapšenja njegovog prethodnika Faradža al Libija u maju ove godine.

Amsterdam: Suđenje članovima Hofštad grupe

Suđenje četrnaestorici mladića optuženih da su pripadali terorističkoj organizaciji Hofštad počelo je u ponedeljak u Amsterdamu. Među optuženima se nalazi i Mohamed Bujeri, koji je već osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva holandskog umetnika Tea van Goga prošle godine. Pretpostavlja se da je Bujeri imao glavnu ulogu u terorističkoj mreži. Dvojica članova grupe optužena su za pokušaj ubistva policajca, dok je jedan od članova optužen za nezakonito nošenje i posedovanje oružja, nakon hapšenja u Amsterdamu prošle godine. Smatra se da je grupa planirala napad na tržni centar u Amsterdamu. Suđenje se održava u vrhunski obezbeđenom sudu u Amsterdamu, poznatom kao "bunker". Inače, to je prvo suđenje koje se vodi prema novim antiterorističkim zakonima donesenim prošle godine. Novim zakonima uvedena je optužba za "članstvo u kriminalnoj organizaciji sa terorističkom namerom". Ukoliko se dokaže da su krivi, optuženima može biti izrečena kazna do 15 godina zatvora.

Berlin: Nova otmica u Iraku

Sudbina Suzane Osthof, nemačkog arheologa i humanitarca, i njenog vozača Iračanina (dok ovaj tekst ide u štampu, u utorak) još uvek je nepoznata. Njih je 25. novembra otela nepoznata teroristička grupa, koja zahteva da Nemačka prekine svaku saradnju sa novim iračkim vlastima. Teroristi su nemačkoj državnoj televiziji ARD dostavili snimak kidnapovanih sa svojim zahtevima, koji još nije objavljen, kao i sa rokom do koga oni moraju biti ispunjeni. Nemačka televizija je do sada objavila samo fotografiju na kojoj se vidi kako Suzana i njen vozač kleče vezanih očiju ispred otmičara, ali ne i ceo snimak. Mediji u toj zemlji smatraju da je rok koji su teroristi dali već istekao, tako da je slučaj ušao u kritičnu fazu, odnosno da bi otmičari mogli da ostvare svoje pretnje i likvidiraju Suzanu Osthof i njenog pratioca. Nezvanično se spekuliše da ima pokušaja da se stupi u kontakt sa otmičarima, ali vlasti u Berlinu tvrde da kontakta još nema. U Nemačkoj je vest o otmici primljena sa velikim iznenađenjem i ogorčenjem, jer je ova zemlja bila veliki protivnik vojne intervencije u Iraku. Nemačka nije slala svoje vojnike u Irak, ali učestvuje u obučavanju iračkih policajaca i vojnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu