Meridijani

Meridijani

Damask: Napad na ambasadu

Meridijani 1

Nepoznati naoružani napadači digli su u vazduh automobil ispred Ambasade SAD u Damasku, javljaju agencije. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Sirije Basama Sabdela Madžida, u tom incidentu ubijena su tri napadača u neposrednom vatrenom okršaju sa sirijskom policijom. Četvrti učesnik napada je ranjen; imena nisu navedena. "Radi se o terorističkom napadu čija je meta bila ambasada SAD. Snage bezbednosti Sirije vladaju situacijom." Ministar je na sirijskoj televiziji rekao da je istraga pokrenuta, kao i da je sirijska policija pojačala mere bezbednosti i zatvorila prilaz kvartu Abu rameneh, gde je smešteno više diplomatskih predstavništava i rezidencija. Na televiziji su takođe prikazani snimci tog incidenta, odnosno brze policijske reakcije. Na snimku se vidi kako policajci uklanjanju nešto što liči na bombu ispod kombija parkiranog ispred ambasade, a u pozadini se moglo primetiti da je prednje staklo automobila pored izrešetano mecima. Stejt department je potvrdio napad na američku ambasadu od "nepoznatog azilanta", i objavio da je slučaj završen. "Lokalne vlasti su reagovale i nalaze se na mestu incidenta", rekao je Kertis Kuper, portparol Stejt departmenta. Sirijci zaposleni u ambasadi koja je bila meta napada potvrdili su da niko od američkih državljana nije povređen, kao i da zgrada ambasade nije oštećena.

Tokio: Mali princ

Muški naslednik dinastije Hrizantema, prvi posle četiri decenije u carskoj porodici u Japanu, dobio je ime Hisahito, što na japanskom jeziku znači "virtuozan, smiren i večan" – saopštio je Kraljevski savet. Mali princ Hisahito, treći imperator po redu, ime je dobio u tokijskoj bolnici gde se njegova majka, četrdesetogodišnja princeza Kiko, oporavlja. "Ovo ime izabrano je u želji da mali naslednik bude dugovečan, prosperitetan i miroljubiv", izjavila je Juka Šina, portparol kraljevske porodice. Imendan je propraćen odgovarajućom tradicionalnom ceremonijom: ime je napisano mastilom na specijalnom pirinčanom papiru washi i zajedno sa čuperkom bebine kose umotano i spakovano u drvenu kutijicu, koja je smeštena ispod naslednikovog jastuka. U skladu sa tradicijom, Hisahitovo ime završava se kineskim nastavkom "hito" (virtuozna osoba), koji se dodaje muškim imenima. Trenutni vladar Japana je mališanov deda Akihito, čiji je otac bio imperator Hirohito, dok je pravo ime bebinog oca, poznatog kao Akišino, zapravo Fumihito. Rođenjem naslednika trona Hirohita prekinuta je dugogodišnja kriza kraljevske porodice u Japanu, u kojoj je vladala nestašica muških potomaka. Mali princ naslediće presto posle svog ujaka, krunisanog princa Naruhita, i oca Akišina. Pre njegovog rođenja, kraljevsku porodicu su krasile tri devojčice, koje nisu mogle da budu naslednice trona. Japanska vlada je početkom ove godine pokrenula raspravu o tome da se promeni zakon iz 1947. godine po kojem presto može da nasledi samo muški naslednik. Međutim, kada je objavljeno da je princeza Kiko trudna, parlament se utišao i prestao da se bori za ženska prava.

Ib: Stampedo u Jemenu

U stampedu koji je nastao na stadionu Jemeni u južnoj jemenskoj provinciji Ib, gde je predsednik Ali Abulah Saleh održavao demonstracije u okviru predizborne kampanje, poginulo je i povređeno više desetina ljudi. Rojtersov izveštač javlja da je video beživotna tela kako leže na travi stadiona i mnogo teško povređenih ljudi, dok su ambulantna kola prevozila povređene u ambulantu. Izveštači AP-a navode da je poginulo petoro ljudi, a da je većina, uglavnom školska deca i tinejdžeri, povređeno. Stampedo uzavrelih strasti počeo je na malom, ljudima krcatom stadionu gde nisu dovoljno jasno označeni izlazi. Kako je i zašto nastao stampedo na navodi se u izveštaju, jer policija u ovom trenutku ne saopštava ništa osim da su ljudi gazili jedni preko drugih u potrazi za izlazom, dok su nove pristalice predsednika pokušavale da uđu na stadion. Poznato je da se predsednik obraćao okupljenima u trenutku kada je stampedo počeo. Pristalice predsednika dovožene su na stadion organizovano, a školsku decu vlasti su utrpavale u autobuse i na silu dovezle da podrže predsednika. Predsednički izbori zakazani su za 20. septembar; Salehov protivkandidat je bivši naftni magnat koji predstavlja opoziciju. Saleh je na vlasti u Jemenu od njegovog ujedinjenja 1990. godine, kada se Severni Jemen spojio sa Južnim Jemenom. Pre toga, Saleh je bio predsednik Severnog Jemena 12 godina, što znači da je on na vlasti u toj zemlji već 28 godina. Posle napada na STC i Pentagon u SAD pridružio se borbi protiv globalnog terorizma i uništio sve militantne grupe u svojoj zemlji. Prošlog meseca izbili su neredi između pristalica stranke Generalni narodni kongres i islamske opozicione grupacije Islah u provinciji Javf, severno od glavnog grada Sanae. U tom sukobu poginulo je troje ljudi, dok je osmoro bilo povređeno.

Bermuda: Uragan Florens

Uragan Florens polupao je sve prozore i odneo krovove, iščupao drveće nanevši veliku štetu na bogatom britanskom ostrvu Bermuda. Nadležni kažu da je bilo nekoliko povređenih, ali da niko nije ozbiljno nastradao od posledica uragana. Saopšteno je da su jedine žrtve uragana dva ružičasta flaminga iz zoo-vrta na koje se obrušilo drvo. Turisti su ostali ušuškani u svojih hotelima, koji srećom nisu oštećeni, a zvaničnici mole lokalno stanovništvo da ostane u svojim domovina sve dok opasnost od drugog uragana u sezoni ne prođe. Ipak, sve službe već funkcionišu, raščišćeni su aerodromska pista i putevi, trajekti saobraćaju i struja se vratila u 23.000 domova. Florens, uragan prve kategorije, izazvao je ogromne talase u nekim delovima istočne obale SAD, na oko 640 milja istočno od Bermude. Očekuje se da će ovaj uragan ubrzo oslabiti, i tako oslabljen možda zahvatiti obale Njufaundlenda. Vlasti pokušavaju da osmisle strategiju za rešavanje problema uragana, budući da je Bermuda bila potpuno odsečena za vreme uragana Fabrijan 2003. godine, najvećeg na ostrvu u poslednjih 50 godina, kada su nastradale četiri osobe.

Meridijani 2

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu