Meridijani

22. 3. 2007. / 3.23

Meridijani

Novokuznjeck: Nesreća

Meridijani 1

U sibirskom rudniku Uljanovsk u stravičnoj eksploziji poginulo je više od stotinu rudara (najmanje 106), dok se za desetinom rudara još traga. U trenutku eksplozije u rudniku su bila 203 rudara, a do sada je izvučeno 97 osoba, dok je sudbina njih 13 još neizvesna. Kako navode ruski izvori, ovo je najveća nesreća u ruskim rudnicima u poslednjih deset godina i tužilaštvo je već podiglo optužnicu protiv odgovornih ljudi zbog kršenja pravila bezbednosti, za šta je predviđena kazna do sedam godina zatvora. Sergej Čeremnov, portparol regionalnih vlasti u Kemernovu, rekao je da su u trenutku eksplozije na lokaciji bili stručnjaci iz kompanije koji su ispitivali monitoring sistem uvezen iz Britanije. Sa ekperitima je bio i jedan Britanac sa prevodiocem, predstavnik banke koja je trebalo da odobri kredit. Osim Britanca, poginulo je gotovo čitavo rukovodstvo rudnika – glavni inženjer, zamenik direktora i šef smene. Inače, rudnik u Kemernovu spada među najmlađe rudnike (otvoren je 2002. godine) i snabdeven je najsavremenijom opremom. Ovim rudnikom u gradu Novokuznjecku, istočno od Moskve, upravlja filijala Ruske kompanije za ugalj i čelik koja pripada Evraz grupi. Predsednik Rusije Vladimir Putin odmah je na mesto nesreće poslao Sergeja Šojgua, ministra za vanredne situacije, kao i istražitelje Agencije za utvrđivanje poštovanja zakonitosti u industriji. Prošle godine u ruskim rudnicima poginulo je najmanje 30 ljudi, uključujući 25 rudara izgorelih u sibirskom rudniku; 2004. godine u istom regionu poginulo je 47 rudara.

Irak: Četiri godine okupacije

U utorak 20. marta navršilo se četiri godine od pada prvih američkih bombi na Bagdad, čime je zvanično počela operacija "Sloboda za Irak", kako invaziju nazivaju SAD "oslobodioci", odnosno počeo je iscrpljujući, prilično brutalan rat u kom se iz dana u dan menjaju frontovi i način borbe. Broj poginulih Iračana u tom ratu varira od 60.000 do čak 300.000, u zavisnosti od izvora, dok je Amerikanaca znatno manje – 3217 ubijenih vojnika i 24.000 teško ranjenih. Da podsetimo: oružje za masovno uništavanje, neposredan povod za invaziju, nije pronađeno, Sadam Husein i njegovi saradnici su pogubljeni, a slobodan da se kreće i normalno živi u Iraku nije niko. Kao svojevrstan odgovor na antiratne proteste širom Amerike, od istočne do zapadne obale, i u drugim delovima sveta ("Bacite Buša, a ne bombe"), usledilo je još jedno pogubljenje baš na samu godišnjicu – u ranim jutarnjim časovima obešen je Taha Jasin Ramadan, blizak saradnik Sadama Huseina, osuđen za učešće u ubistvu 148 šiita u mestu Dudžail osamdesetih godina. Iako je poklapanje datuma izvršenja smrtne kazne i godišnjice okupacije Iraka možda slučajnost, ova dva događaja ne mogu da se posmatraju odvojeno: egzekucija Sadama Huseina volšebno je dospela na internet. Poruka je jasna: zločinci su kažnjeni, a za ostalo… Međutim, Amerikanci više ne odobravaju rat u Iraku kako su to činili donedavno: prema istraživanju AP-a šestoro od desetoro državljana SAD smatraju da je rat u Iraku graška i da bi ga trebalo okončati što je moguće pre.

Harare: Mugabeovi batinaši

Batinama unakaženo lice Nelsona Kamise, zimbabveanskog pripadnika opozicije, koga su agenti predsednika Roberta Mugabea prebili na aerodromu, više nego rečito govori o diktatoru koji Zimbabveom vlada već 27 godina. Nelson Kamisa, portparol opozicione stranke MDC, krenuo je u Brisel na Afričko-karipsko-pacifički sastanak kada su ga presrela dvojica neidentifikovanih napadača na aerodromu. Zimbabveanske agencije navode da je polumrtav Kamisa prevezen na intenzivnu negu u obližnju kliniku, gde doktori pokušavaju da spasu njegovo oko. Sudeći prema slikama koje su se pojavile u javnosti, Kamisa je unakažen, nos i lobanja polomljeni, desno oko krvavo, a kosti lica izlomljene. Kamisa je izjavio da su ga dvojica otela i tukla šipkama, a kasnije su otrčali u automobil bez tablica parkiran ispred, o čemu su posvedočili očevici. Ovaj incident nije jedini – lidera stranke MDC Morgana Tsvangiraja takođe je brutalno isprebijala policija dok je ležao u desetodnevnom zatvoru. On je izjavio da je nasilje prema demokratskim snagama eskaliralo, i da predsednik Mugabe koristi "odrede za batinjanje" kako bi slomio članove njegove stranke. Osim Kamise, još trojicu MDC aktivista batinaši su dočekali na aerodromu i sprečili ih da napuste zemlju prošlog vikenda. Vođu stranke MDC i desetak aktivista stranke očekuje suđenje zbog narušavanja javnog reda i mira posle mitinga održanog 12. marta ove godine, koji je Mugabe zabranio.

Džakarta: Drvo braka

Meridijani 2

Parovi rešeni da se doživotno obavežu na vernost i ljubav u indonežanskoj oblasti Zapadna Java, imaće priliku da gledaju kako njihova ljubav raste, buja i donosi plodove. Pri tom, nije reč o reprodukciji ljudske vrste (mada nije isključena), već o pošumljavanju – svaki novopečeni bračni par zasadiće najmanje jedno drvo. Na lokalnu akciju pošumljavanja pozvala je Lili Hambali Hasan, šefica oblasti Purvakarta, obraćajući se mladim bračnim parovima i državnim službenicima. Kako ona navodi, akcija je počela pre dve godine a tek nedavno je "uhvatila korene" – ponovo je zasađeno oko 8750 hektara površine. "Ne postoje zakoni i propisi za sadnju drveća, ovo je samo apel, ali možda će postati i obaveza u nekim slučajevima." To znači da nema napredovanja u službi ako ne zasadiš drvo: "U zavisnosti od položaja u državnoj službi, određuje se broj sadnica, ali obično varira od dve do pet", kaže portparol ove oblasti. Što se tiče novopečenih mladenaca, njihova je obaveza da donesu par mladica u salu za venčanje i da ih predaju matičaru, a ovaj će ih predati osobi zaduženoj za pošumljavanje koja će, besplatno, zasaditi drvo gde treba.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu