Meridijani

Berlin

Lom u Kini 2010. godine 2

NESTABILNA GRADNJA: Usamljena kritika kineska privrednog čuda

Lom u Kini 2010. godine

Kako će se razvijati tržišta ove godine? Gurui investmenta trenutno izmišljaju spektakularne scenarije. Menadžer hedž fonda Džejms Kenos misli da će superdržavni mehur Kine da pukne zbog toga što vlada svesno manipuliše privrednim podacima. I drugi analitičari dolaze do prognoza koje uzbunjuju.

Na berzama se istina obično ne nalazi na sredini, nego baš negde drugde. S time se iz godine u godinu suočavaju analitičari, koji se muče sa što je moguće "realističnijim" proricanjem za sledećih dvanaest meseci. Međutim, mnogi su se eksperti do srži obrukali što nisu unapred videli finansijske krize. Zbog toga se sada poneki auguri bave prognozama punim iznenađenja, koje se u prvom trenutku čine suludim, ali se na kraju često više približe realnosti nego opšte mnjenje.

Proročanstvo za novu godinu, koje možda najviše uznemiruje, stiže od menadžera hedž fonda Džejmsa Kenosa. Dok ostatak sveta zapanjeno posmatra rast Kine i nada se da će ta zemlja celi svet odvesti u novu fazu blagostanja, Kenos u toj narodnoj republici vidi neku vrstu superdržavnog mehura. "Peking manipuliše brojkama. To je kao u Dubaiju – samo hiljadu puta gore", grmeo je nedavno na televizijskoj stanici BBC. Kenos se proslavio time što je daleko pre Vol strita kod bankrotirane firme Enron prepoznao veliku prevaru. Sad je na nišan uzeo Kinu: po njegovoj proceni, budućnost nacije sa preko milijardu stanovnika nije da će postati svetska sila, nego da će doći do njenog loma.

Ništa manje šokantno je proročanstvo stratega Société Generalea Alberta Edvardsa. Uspon privrede, kome se trenutno raduje celi svet, po Edvardsu će se uskoro pokazati kao vatra od slame koja brzo sagori. Ukoliko taj skeptik bude u pravu, 2010. godine svet će ponovo upasti u recesiju. To će najviše pogoditi naftu i druge sirovine, čije će vrednosti pasti u bezdan. Istovremeno će panične reakcije, kazuje njegova teza, vrednost dolara, kao monete u koju se beži, poterati uvis. Drugi deo finansijske krize provociraće napetosti između privrednih blokova. Na kraju dolazi do trgovinskog rata.

Za oca svih iznenađenja važi Bajron Vin. Taj veteran Vol strita (1933. godište), tradicionalno, od 1996. godine, začuđujuće je često pogađao usred srede. Ove godine se naročito zaleteo, držeći se svog mota, "veliku dobit postiže samo onaj koji pliva protiv struje". On veruje da će se u poređenju sa svim berzama najbolje pokazati japansko tržište akcija: "Indeks Nikei će zahvaljujući snažnom izvozu porasti na preko 12.000 jedinica." Za evro Vin, naprotiv, očekuje zlu sreću: "Evropska valuta je u odnosu na njenu tržišnu vrednost precenjena i pašće ispod 1,30 za dolara."

Daniel Ekert

Iz istog broja

Beč

Kraj junačkog epa

Der Standard

Kabul

Narodi, čujte signale

Tageszeitung

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu