Meridijani

Versaj

Kraljevska dekoracija 2

REZISTENTAN NA KRITIKU: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi

Kraljevska dekoracija

Govor Nikole Sarkozija u palati Luja XIV inspirisao je mnoge karikaturiste i satiričare da aktuelnog francuskog predsednika prikažu kao kralja Nikolu II, budući da je ceremonija u dvorcu održana povodom obeležavanja druge polovine Sarkozijevog petogodišnjeg mandata.

Ovo je prvi put posle 1873. godine da se francuski predsednik obraća Kongresu sastavljenom od Narodne skupštine i Senata, kako do jula prošle godine predsednicima države nije bilo dozvoljeno to da čine. Ali, Sarkozi nije prihvatio ograničenja ni zabrane – najpre je 2008. godine promenio francuski ustav, a onda je objavio dekret koji mu dozvoljava obraćanje kongresu.

Obaveza francuskog premijera doskora je bila da jednom godišnje održi generalni politički govor. Ali, ne više, funkcija premijera Fransoa Filona sada je svedena na ulogu administratora vlade. Poseban akcenata u Sarkozijevom govoru bio je na "jačanju parlamenta", a ne na "širenju lične moći". No, u to nije ubedio komuniste, zelene i veliki broj socijalista koji su žestoko bojkotovali predsednika satirično odbacujući njegov "govor sa trona". Ranije istog dana, Žan Mark Ajrol, lider grupe socijalista govorio je u kongresu o "rastućem disbalansu u korist predsednika": "Predsedniku niko ne treba. Predsednik sve zna i o svemu odlučuje… Mi smo samo deo dekora."

Dekor u kongresnoj dvorani doista je kraljevski: crveni somot i staro zlato, zavese i draperije pomalo pohabane i prašnjave. Ministri u vladi su poput starih aristokrata sedeli u ložama na prvom spratu, a kada je prva dama Karla Bruni Sarkozi upala u kraljevsku (predsedničku) ložu, sa galerije gde su bili smešteni novinari čulo se: "Stigla je kraljica!" Obučena u crno, gospođa Bruni-Sarkozi je slušala vrlo pažljivo šta je njen suprug i predsednik govorio. Kada je ceremonija završena, sjajne limuzine sa crnim staklima poterale su radnike ispred fabrike Nortel, koji su protestovali zbog isplaćivanja bonusa u visini od 43 miliona dolara njihovim šefovima.

Dva konkretna pitanja (burke i godine odlaska u penziju) praktično pokazuju francusku politiku na delu – Sarkozi je osudio burke (pokrivke za žene u islamskom svetu, prim. aut.), ali nije rekao da li će biti zabranjeno njihovo nošenje, a kada je reč o penziji, najavio je da će nova penziona era početi 2010. godine. Obećao je da neće biti povećavanja poreza, ni političke i ekonomske rigoroznosti ujedno najavljujući rekonstrukciju vlade, koja će pozajmiti novac da bi finansirala programe sopstvenog i ekonomskog oporavka. Ali, pre pozajmice održaće se tromesečne konsultacije sa parlamentom i drugim relevantnim partnerima kako bi se utvrdila lista prioriteta…

"Le Monde" je izvestio da je ceremonija koštala poreske obveznike pola miliona evra, uključujući ručak u zamku za 920 poslanika i senatora, "Ne smemo dozvoliti da jedan evro bude uzalud potrošen", podvukao je predsednik Sarkozi.

Lara Marlou

Iz istog broja

SAD–Kolumbija

Narko-komunistička sprega

The Wall Street Journal

Teheran

Glas za Nedu

RFE/RLE

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu