Meridijani

Vašington

Koliko vredi likvidacija Krajslera

Jasan signal da je proizvođač automobila Krajsler predviđen za likvidaciju jeste sastanak u vašingtonskom ministarstvu finansija između čelnika Krajslera, Fijata i Udruženih sindikata automobilske industrije. Čini se da su neki zvaničnici u Obaminoj administraciji došli do zaključka da Krajsler nije vredan spasavanja s obzirom na lošu proizvodnu liniju i nedostatak izvoznog potencijala, smatraju stručnjaci iz ove oblasti. Sastanak između zvaničnika Ministarstva i autoproizvođača održao se u zgradi nedaleko od Kapitola, kažu izvori bliski tom ministarstvu, dok su Robert Nardeli, izvršni direktor Krajslera, Serđo Markione iz Fijata i Ron Getelfinger, predsednik Sindikata šetali iz jedne sale za konferencije u drugu.

Kompanija Krajsler je dobila u amanet da zaključno sa 30. aprilom usaglasi smanjenje troškova sa sindikatima i bankama, kao i da sklopi savez za Fijatom. Ukoliko se to ne desi, vlada bi sledeće nedelje mogla da prisili Krajsler na postupanje po članu 11 o reorganizaciji u bankrotstvu ili po članu 7 o likvidaciji. Međutim, poznavaoci prilika u Fijatu veruju da su dve auto-kompanije veoma blizu postizanja dogovora koji bi zadovoljio zabrinutu vladu. Tim povodom niko nije dao izjavu: portparoli Fijata i Udruženih sindikata odbili su da komentarišu sastanak, zvaničnici Ministarstva nisu bili dostupni, dok je portparol Krajslera žurio na sastanke vezane za koncesiju. Očekuje se da će zbog prilika u Krajsleru direktor Nardeli podneti ostavku u narednim mesecima.

Uočljivo je da sastanku u Ministarstvu nisu prisustvovali predstavnici najmanje dve ključne grupacije: kartel zaštićenih zajmodavaca i Cerberus Capital Management LP, privatne kompanije koja je bila zadužena za kontrolu poslovanja Krajslera 2007. godine. Zajmodavci su velike banke poput "J. P. Morgan Čejs" i Sitigrup, koje poseduju kapital od 6,8 milijardi dolara u Krajsleru, ali su primorane da se odreknu 85 odsto od tog iznosa da bi spasile kompaniju. U izveštaju vlade koji će uskoro biti objavljen, navodi se da će Krajsler dobiti dodatnih 500 miliona dolara ovog meseca, dok će kompanija Dženeral motors dobiti oko pet milijardi dolara. Takođe, vlada je spremna da uloži još milijardu dolara kako bi pokrila naloge za isplatu Krajslera i GM-a u procesu rekonstrukcije, navodi se u izveštaju. GM je već primio 13,4 milijardi dolara na ime državnog zajma uz obavezu da do 1. juna postigne sporazum o smanjenju troškova.

Ukoliko Krajsler bude prisiljen na bankrotstvo, vlada i akcionari započeće proces prodaje delova kompanije. Prema nekim nagoveštajima, banke spremaju kontraponudu tvrdeći da Krajsler više vredi likvidiran. U svakom slučaju, više nego što im nudi država.

Džon Stol

Iz istog broja

Vašington

Barometar svetske krize

The New York Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu