Meridijani

Pariz

Kad ćemo u penziju

Mašinovođe, zaposleni u rafinerijama, metalci, piloti i mnogi drugi štrajkovali su organizovano pod palicom francuskih radničkih sindikata. Zbog reforme penzionog sistema predsednika Nikole Sarkozija već četvrti put u prethodnih šest nedelja stali su vozovi, zatvorile su se škole i rafinerije. Sindikati su sveža "štrajkačka snaga" koja testira rešenost predsednika da sprovede u delo nepopularnu reformu. Kada su se štrajkačima u Francuskoj pridružili studenti iz 300 viših škola iz cele zemlje, nametnula su se poređenja sa radikalizmom iz 1968. godine. Francuska vlada je počela da strahuje da će se štrajkačke akcije pretvoriti u ozbiljan opozicioni pokret.

Kompanija Total bila je prinuđena da zatvori tri od šest rafinerija. Menadžeri kažu da neće biti nestašice goriva, ali se plaše da će, bez obzira na to, doći do panične kupovine. Železnica je u ovom jednodnevnom opštem štrajku takođe bila ozbiljno pogođena: vozio je samo svaki treći brzi voz u smeru ka Parizu i nazad. Otkazani su mnogi letovi iz Pariza i prema Parizu – najmanje jedna trećina aviona nije letela sa dva pariska aerodroma. Sindikalne vođe najavile su tri miliona ljudi u masovnim demonstracijama, a čini se da će se štrajk nastaviti i narednih dana u pojedinim sektorima proizvodnje i usluga. Pobuna zbog penzija (najavljeno je pomeranje minimuma starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine) ušla je u kritičnu fazu. Vlada se nada je situacija došlo do vrhunca i da će se štrajkači "izduvati" do kraja nedelje, ali se istovremeno plaše radikalizacije problema ili čak sporadičnog nasilja. Štrajkači otvoreno priznaju da je ovonedeljni protest najverovatnije njihova poslednja šansa da nateraju vladu da povuče penzionu reformu pre nego što se završi parlamentarni proces.

Senat je u ponedeljak otvorio debatu o predlogu zakona o penzijama sa približno 1000 amandmana, koja bi trebalo da traje do kraja nedelje. Odluka o povećanju minimuma godina za odlazak u penziju sa 60 na 62 je već izglasana, kao i povećanje godina za dobijanje pune penzije sa 65 na 67 godina.

Ben Hol

Iz istog broja

Pojas Gaze

Daleko od nezavisnosti

Haaretz

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu