Meridijani

Brisel

Izabrana nova Komisija EU 2

NOVI LJUDI, STARI ŠEF: Žoze Manuel Barozo

Izabrana nova Komisija EU

Novi tim Žozea Manuela Baroza, šefa Komisije EU, dobio je zeleno svetlo u evropskom parlamentu, što znači da novoimenovani komesari mogu da odahnu do četvrtka, kada stupaju na dužnost. Imenovanjem članova Komisije EU završio se tromesečni period najgore ekonomske krize ikad u uniji. Krajem oktobra prošle godine istekao je prvi mandat Žozea Manuela Baroza i njegovog tima, ali problemi nisu nestali. Usledile su muke oko ratifikovanja reformisanog Lisabonskog ugovora, a zatim i odbijanje parlamenta da prihvati bugarskog kandidata na mestu komesara EU za humanitarnu pomoć.

Evropski parlament je velikom većinom glasova podržao novi sastav Evropske komisije, koja broji 26 komesara na čelu sa Žozeom Manuelnom Barozom. O ovom timu pozitivno se izjasnilo 488 poslanika, 137 je bilo protiv dok je 72 bilo uzdržano. Po proceduri, nakon izglasavanja članova i predsednika čeka se formalno odobrenje vlada zemalja članica EU, i tek onda nova komisija preuzima dužnost.

Evropski parlament prihvatio je kandidaturu Kristine Georgijeve, potpredsednice Svetske banke umesto Rumijane Jeleve, prvobitne kandidatkinje Bugarske. Njena kandidatura odbijena je zbog glasina o finansijskim aferama i navodne povezanosti njenog muža sa mafijom. Potpredsednica Komisije postala je Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljne poslove, čijim su izborom u ovo telo mnogi ostali nezadovoljni. Baronica Ešton oštro je kritikovana zato što nije otputovala na Haiti nakon razornog zemljotresa, a zameraju joj i zbog nedostatka diplomatskog iskustva.

Sa novoizabranim timom, Barozo je sada, više nego ikad, spreman da ispuni očekivanja u ostvarivanju evropskih projekata. Pored Baroza i Eštonove, tu je i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, bivši belgijski ministar spoljnih poslova, čija je pozicija, poput Eštonove, kreirana Lisabonskim ugovorom. Tu je i Jerži Buzek iz Poljske, koji predstavlja Evropski parlament. Prvom radnom sastanku Komisije prisustvovaće Van Rompej (koji nije uspeo da izađe iz senke od imenovanja), budući da je predsedavao EU samitom posvećenom ekonomskoj krizi. Komisija započinje sa radom četiri meseca nakon što je prvobitno planirano. Ostali članovi tima su Španac Žoakin Almunija, Oli Ren, Mišel Barnije, Belgijanac Karel de Gut i Rumun Dačijan Kiolos.

"U sledećih pet godina, nadam se da će Komisija igrati važnu ulogu u procesu izlaženja Evrope iz krize. Nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo građanima održivi razvoj i prosperitet", rekao je Barozo.

AFP

Iz istog broja

Arktik

Nema rešenja za Grčku

The Gazette

Teheran

Bomba sa dve glave

The New York Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu