Meridijani

Dablin

Istine i laži o Lisabonskom sporazumu 2

PREPREKE NA PUTU: 2. oktobra Irci na referendumu odlučuju o Lisabonskom sporazumu

Istine i laži o Lisabonskom sporazumu

Nema sumnje da je Lisabonski sporazum veoma detaljan dokument. Nažalost, prave debate o tome nije bilo, gomilale su se dezinformacije i neistine koje su širile određene grupe koje se protive izglasavanju sporazuma. Kako ulazimo u finalnu fazu kampanje, čini mi se da je od vitalnog značaja da rasvetlim ostatke konfuzije u glavi i da razdvojim činjenice od izmišljotina.

Tema vezana za Lisabonski sporazum, a koja je opet izvučena i stavljena na debatni sto, jeste stav Irske o pravu na život. Pred sluđene glasače postavlja se dilema: da li je Lisabonski sporazum put za legalizaciju abortusa? Takva tvrdnja je više nego smešna. Stav države Irske o zaštiti prava na život zabeležen je u članu 40. našeg ustava. Ništa od onoga što piše u Lisabonskom ugovoru ne može da negira Ustav.

Vlada Irske je u junu izdala saopštenje kojim garantuje da "Lisabonski sporazum ne može ni na koji način da ugrozi primenu zaštite prava na život iz članova 40.3.1, 40-3.2 i 40.3… zapisanih u Ustavu Irske". Značenje ovog ne može biti jasnije, čak ni sudijama Evropskog suda pravde. Ove državne garancije biće unete u EU protokol o pristupanju i pridruživanju. U istoriji EU nije se desilo da je protokol prekršen. Dugogodišnja specifična pozicija Irske potvrđena je Protokolom iz Mastrihta iz 1992. godine. Dve decenije potom, ispostavilo se, pozicija je i dalje ista.

Ono od čega Irska ne odstupa jeste stav da je pravo na život nepovredivo, o čemu se prošle nedelje izjasnila i Katolička crkva: "Katolici mogu, bez rezerve i mirne savesti, da glasaju za Lisabonski sporazumu. Lisabonskim sporazumom ne uvodi se legalizacija prava na abortus", kaže Katolička crkva. Ovo kolektivno saopštenje irskih biskupa odjeknulo je u javnosti koja je analizirala svaku reč. Edmond Grejs, jezuitski sveštenik, pišući za Irish Times naglasio je: "Ugovorima iz Mastrihta, Amsterdama, Nice – a sada i Lisabonskim, jasno je definisano da ništa ne može da ugrozi primenu člana 40.3.3 Ustava Irske. Ovim članom i stavom štiti se pravo nerođenih, a potvrđeno je zakonskim garancijama EU članica u junu."

Očigledno je da nema opravdanja za tvrdnje izvesnih ekstremnih grupa da će nam abortus biti nametnut ukoliko izglasamo Lisabonski sporazum. Ovakve zbunjujuće dezinformacije ne doprinose promociji zaštite prava na život, naprotiv. Ljudi koji veruju čine suštinu razvoja EU, u kojoj su ukorenjeni principi promocije mira i društvenog napretka.

Ponosan sam na svoju aktivnost u promociji prava na život, jednog od najvažnijeg moralnog pitanja svih vremena, zbog čega sam proveo mnogo vremena proveravajući da li postoji mogućnost da se Lisabonskim ugovorom ugrozi pravni i ustavni sistem naše zemlje. Ubeđen sam, čak siguran, da neću ugroziti pravo na život u Irskoj ukoliko glasam za Lisabonski sporazum.

Des Hanafin

Iz istog broja

Vašington

Učinak MMF-a u godini krize

The Wall Street Journal

Ženeva

Nagrade i kazne za Iran

The New York Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu