Meridijani

Jerusalim

8. 9. 2010. / 14.49

Ignoriši fanatike

Ne razumem zašto je toliko sveta pesimistično povodom mogućnosti da se konflikt na Bliskom istoku okonča. Hajde da se suočimo sa činjenicama: od 1993. godine pokušavamo da postignemo mir. To i nije neki period, s obzirom na istoriju. Konflikt besni već 100 godina. Kako god, svi oko mene kažu da imaju velike nade, ali mala očekivanja. Uspešni i pametni komentarišu da su velike nade i ista takva očekivanja u redu, ali da posle toga sledi borba da se to pretvori u stvarnost.

Postoji mnogo razloga za sumnju da će mirovni pregovori uspeti, uključujući prošlonedeljni teroristički napad u Kirijat Arbi kada su poginule četiri osobe. Fanatici na obe strane već su jasno i glasno rekli da će učiniti sve da blokiraju mirovne pregovore. Naoružani hamasovci i druge palestinske grupe najavljuju kampanju za sprečavanje mirovnih pregovora. Ali, nije li to ono što oduvek čine? Izraelski desničari su takođe najavili da će učiniti sve ne bi li oborili vladu premijera Benjamina Netanijahua. Ne bi trebalo da se plašimo mržnje i pretnji. Moramo da zauzmemo pozitivan stav o mirovnim pregovorima. Moramo da glasamo za mir, moramo da pokažemo Netanijahuu i palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu da podržavamo mir, jedino moguće rešenje.

Ministar odbrane Ehud Barak navodno je rekao da bi Izrael pristao na podelu istočnog dela Jerusalima tako što bi Jevreji kontrolisali svoje sektore dok bi Palestinci preuzeli kontrolu nad arapskim sektorima. Taj plan je navodno predstavljen pred Jaserom Arafatom, ali nije nikad formalno prezentovan u Kemp Dejvidu. Pozitivna promena u odnosu na Kemp Dejvid jeste to što se Netanijahu i Abas sastaju licem u lice. Ovaj put, Jerusalim je predmet razmatranja.

Ako Netanijahu ima hrabrosti da ignoriše javno mnjenje koje se formiralo u godinama mržnje i sukoba, možda bi mogao da uspostavi pravi mir sa Abasom. S druge strane, Abas nema alternativu osim da podrži Hamasove fanatike i druge grupe koje seju mržnju. Izbeglička i ostala pitanja lako mogu da se reše – Palestinci su spremni da prihvate izbeglice i pomognu im da konsoliduju svoje živote.

Rej Hananja

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Pariz

Štap i kikiriki za Rome

Asian Tribune

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu