Meridijani

Teheran

Glas za Nedu

Piše: RFE/RLE

Mlada Iranka Neda Aga Soltan, tragično nastradala na ulicama Teherana, postala je ikona antivladinih protesta koji još traju u Iranu. Milioni ljudi širom sveta mogli su da vide na Jutjubu i Fejsbuku amaterski video Nedine nasilne smrti uzrokovane direktnim pogotkom u srce u centru Teherana, gde je demonstrirala protiv predsednika Ahmadinežada. Neki učesnici demonstracija predložili su da se 20. jun, dan kada je upotrebljena sila protiv demonstranata, proglasi "Nedinim danom" (reč "neda" na persijskom znači "glas"). Sahranjena je na teheranskom groblju Zahra dan kasnije, bez ceremonije u džamiji jer su vlasti to zabranile. Tragične slike njene pogibije, između ostalog, govore o značajnoj ulozi koju su hiljade žene iz svih slojeva iranskog društva odigrale u protestima zbog predsedničkih izbora, za koji one veruju da su bili pokradeni.

Glas za Nedu 1
SNAJPEROM U GRUDI:
Neda Aga Soltan

Bila je to najpre Efat Hašemi, supruga bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija. Ona je bila prva žena koja je pozvala na proteste ukoliko dođe do krađe na izborima. Ubacivši glasački listić u kutiju, ona je na uobičajeno pitanje TV reportera šta poručuje biračima, šta očekuje i slično, rekla: "Moraju da izađu na ulicu ukoliko budu pokradeni." Ne zna se da li je ona učestvovala na protestima, ali njena kćerka Fazeh Hašemi jeste, i zbog toga je završila u pritvoru. Na protestima je bila i Jasaman, 42-godišnja domaćica koja strahuje da će je privesti. "Doći će po sve nas, jednog po jednog", kaže sa osmehom i tvrdi da se ne boji. Ona i mnoge druge Iranke glasale su za Mir Huseina Musavija ili za reformističkog kandidata Mehdija Karubija zato što su se nadale nekakvoj promeni.

Žensko pitanje je bila veoma važna tema u kampanjama Musavija i Karubija, i obojica su obećali veća prava ženama u Iranu. Musavi se u mitinzima tokom kampanje pojavljivao sa svojom suprugom Zahrom Rahnavard, nekadašnjom savetnicom bivšeg predsednika Muhameda Katamija. Ona je aktivno učestvovala u kampanji – govori, intervjui, objavljeni tekstovi u medijima… Prošle nedelje sastala se sa studentima kojima je govorila da Musavi neće odustati od borbe za ljudska prava. Ženama je poručila: "Trideset četiri miliona žena traži da u kabinetu sede ministarke, 34 miliona žena traži da ima jednako pravo da se kandiduje za predsednika, 34 miliona žena zahteva da se civilno zakonodavstvo reformiše, 34 miliona žena traži da se porodični zakon promeni. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad takođe se zaklinje da će dati veća prava ženama, među kojima ima pristalice u liku i delu tvrdokorne novinarke Fatemeh Ražabi, udate za portparola aktuelne vlade.

Ugledna aktivistkinja Nasrin Satudeh, borac za ženska prava, smatra da Iranke imaju mnogo razloga da protestuju protiv Ahmadinežadovog reizbora. "U proteklih nekoliko godine nisu samo ženska okupljanja bila zabranjivana, žene su pravno gonjene i izvođena na sud koji im je određivao kazne od nekoliko godina. Žene su konstantno bile napadane i prebijane." Veliki broj žena je bio na demonstracijama u prvim redovima, neke su nosile banere i uzvikivale slogane, druge su dobijale batine od milicije i državnih agenata.

"Dobila je direktan pogodak u grudi koji nije mogao da je promaši. Metak se bukvalno rasprsao u njenim grudima", napisao je jedan doktor na blogu komentarišući snimke na kojima se vidi krv kako kulja iz usta i nosa nesrećne Nede Age Soltan. Neda Aga Soltan bila je 27-godišnja studentkinja filozofije, navodi se u tekstu na Jutjubu. Na demonstracije je došla kolima sa učiteljem muzike, iz kojih je u kobnom trenutku izašla zbog vrućine. Minut kasnije, pogođena je u grudi, umrla je dva minuta kasnije. "To sam mogao biti ja", rekao je Zahra Kedri, 24-godišnji student Univerziteta u Eseksu. "Ahmadinežad ne sme da bude ponovo izabran."

Golnaz Esfandiari

Iz istog broja

SAD–Kolumbija

Narko-komunistička sprega

The Wall Street Journal

Versaj

Kraljevska dekoracija

The Irish Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu