Meridijani

Vašington

Dobri, stari Gvantanamo 2

S ONU STRANU PRAVOSUĐA: Zatvor u Gvantanamu / foto: reuters

Dobri, stari Gvantanamo

"Američki pravosudni sistem je glavna poluga našeg arsenala u ratu protiv Al Kaide i njenih saveznika", kaže predsednik Obama u saopštenju povodom obnavljanja suđenja zatvorenicima u Gvantanamu. Ova njegova izjava, inače principijelno tačna, ima frustrirajuće dejstvo zbog prethodnog poteza – Obama je poništio zabranu rada vojnog tribunala u zatvoru Gvantanamo koju je doneo pre dve godine. U tom kontekstu, izjava zvuči kao instrukcija ili uputstvo za sud. Pre dve godine, nakon što je ukinuo suđenja u zatvoru u Gvantanamu, Obama je rekao da će raspustiti zatvor u roku od godinu dana. Prema najnovijim informacijama koje su stigle iz Bele kuće, on i dalje želi da ukine zatvor, ali samo u teoriji. U praksi je očigledno da predsednik nema nameru da pokrene raspuštanje zatvora u skorije vreme, i sudeći po izjavi o "glavnoj poluzi arsenala u borbi protiv terorista" pojedini osumnjičeni imaju male šanse da odgovore na optužbe pred američkim pravosudnim sistemom.

Ko pobeđuje u svemu ovome? Da li mi zaista mislimo da se izrazom "američki pravosudni sistem" pokriva sve ono što Amerikanci rade u prisustvu osoba obučenih u sudsku togu? U instrukciji je navedeno da uhapšena lica imaju pravo da budu odmah privedena sudu (habeas corpus) uz sudski nalog, dok se istovremeno ostavlja "diskreciono pravo" upravitelja zatvora da neograničeno dugo drži zatvorenike bez optužnice. U saopštenju iz Bele kuće rečeno je da predsednik Obama, sekretar odbrane Robert Gejts i glavni tužilac Erik Holder visoko cene savezni pravosudni sistem. Sekretar Gejts je izjavio da se "naši savezni sudovi godinama dokazuju kao sigurno i efektivno sredstvo za privođenje terorista pravdi. Potpuno ukidanje te opcije (zatvaranje Gvantanama, op. aut.) nije mudro i neophodno".

Možda bi Obami bilo lakše da Gvatanamo zatvori ako je to zaista i poželeo. Sudeći prema saopštenju, reklo bi se da predsednik misli da je Gvantanamo u neku ruku korisno mesto, ali ono to svakako nije. Kada je reč o zatvorskim tehnikama, da li bi neko u administraciji mogao da nam objasni, lepo i polako, zašto je neophodno da Bredli Mening, vojnik osumnjičen za otkivanje depeša Vikiliksu, stoji nag ispred svoje ćelije na jutarnjoj smotri i zašto mora da spava bez odeće? Zbog svoje bezbednosti? Go muškarac koji još nije osuđen za počinjeni zločin – tako ne bi trebalo da izgleda američka pravda.

Ejmi Dejvidson

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu