Meridijani

Vašington

Dobri i loši muslimani

Nedelju dana posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Džordž V. Buš je demonstrativno posetio jednu džamiju i veličao islam kao miroljubivu religiju, koju su kidnapovali teroristi. Deset godina posle "9/11" odbor za odbranu domovine Predstavničkog doma SAD počinje saslušavanja radi utvrđivanja "radikalizacije" američkih muslimana.

Al kaida aktivno pokušava da vrbuje muslimane u SAD, izjavio je predsedavajući odboru Piter King. On miroljubivi islam i ne spominje.

Neke demokrate i muslimanske grupacije Kinga su već poredile sa senatorom Džozefom Mekartijem, a saslušavanja muslimana sa njegovim lovom na "neameričke delatnosti", prijatelje komunista i "ostale sovjetske špijune" četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

King je na to izjavio da mu na pamet ne pada da se "kukavički potčini političkoj korektnosti", jer njegov odbor ima zadatak da Ameriku odbrani od terorističkih napada. On je nabrojao čitav niz (uspelih i sprečenih) atentata od Tajms skvera u Njujorku do Fort huda u Teksasu. On tvrdi da je "radikalizacija u američkoj domaćoj izradi" zabrinjavajući trend koji se može dokazati.

Kit Elision, odbornik demokrata u Minesoti i jedini prakticirajući musliman u Kongresu, optužio je Kinga da "na čitavu jednu grupu prebacuje kolektivnu krivicu" i da stereotipima potpiruje stanovništvo. Na prvom saslušanju pojavili su se jedan šerif iz okruga Los Anđelesa i roditelji dvojice sinova koje su u SAD vrbovale terorističke grupe.

Šerif Li Baka naglasio je da je najbolja strategije uspostavljanje odnosa poverenja sa muslimanskom zajednicom, da je sedam od poslednjih deset terorističkih napada sprečeno zahvaljujući aktivnoj pomoći američkih muslimana.

King je, međutim, insistirao da "isuviše veliki broj džamija ne sarađuje sa policijom". Šerif mu je odgovorio da njemu nije poznat ni jedan jedini primer, da je neki imam u Los Anđelesu nekoga ohrabrivao na nasilje ili nekoga obavezao da ne sarađuje sa vlastima.

Kritičari saslušanja koje će trajati danima naglašavaju da kao svedoci nisu pozvani ni muslimanski američki advokati, ni imami.

Uve Šmit

Iz istog broja

Berlin

Spasavanje evra

Tageszeitung

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu