Meridijani

Pojas Gaze

Daleko od nezavisnosti 2

OČAJ BEZ KRAJA: Palestinski predsednik Mahmud Abas / foto: reuters

Daleko od nezavisnosti

Piše: Haaretz

Čija je vlada funkcionalnija: Salam Fajedova iz oblasti Zapadne obale ili Hamasova iz oblasti Gaze? Odgovor: Hamasova vlada u Gazi. A koja od ove dve vlade ne bi mogla da funkcioniše bez pomoći mođunarodne zajednice? Odgovor: Vlada iz oblasti Zapadne obale. Vlada Ismaila Hanijeha u Gazi radi dobro bez obzira na blokadu, diplomatski bojkot i izostanak pomoći velikog dela međunarodne zajednice. S druge strane, na Zapadnoj obali, Fajedova vlada ima bolje uslove. Međutim, ni Fajedove lične sposobnosti, ni poboljšanje uslova života, ni odlične spoljne veze palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, niti međunarodna novčana pomoć koja se izdvaja za unapređenje efikasnosti vlade u pojasu Zapadne obale – sve to nije pomoglo da ova vlada bude bolja od Hamasove. Ovo je jedan od zaključaka objavljenih u novoj studiji dr Jezida Sajiga sa Kingsovog koledža u Londonu.

Štaviše, uvreženo verovanje da je Hamasov režim brutalan dok je Abas-Fajedova vlada demokratska, takođe je pogrešno. Hamas je došao na vlast na legalnim, demokratskim izborima koje je kontrolisala međunarodna zajednica, što je bez presedana u arapskom svetu. Nasuprot tome, zakonski mandat predsednika Abasa okončao se pre godinu dana, a on još nije napustio kancelariju. Osim toga, Abasova vlada koristi predsedničke dekrete koji nemaju parlamentarni legitimitet; parlamentarni i demokratski život je paralisan u oblasti Zapadne obale; a službe državne bezbednosti upravljaju radom civilnih institucija. U to smislu, nema nikakve razlike između Gaze i Zapadne obale, osim što je Zapadna obala očigledno uspešnija u sektoru odnosa s javnošću.

Ali, razlike ipak postoje – Hamasove službe bezbednosti operišu na celoj teritoriji bez intervencije sa strane, dok Fajedova vlada može da zavidi protivniku. Službe bezbednosti na teritoriji Zapadne obale zavise od saradnje sa Izraelom. Palestinska vlast ima kontrolu nad polovinom teritorije Zapadne obale, dok na drugoj polovini služba bezbednosti može da radi samo u unapred postavljenim parametrima od Izraela.

Koja je od ove dve vlade spremna za nezavisnost? Nijedna. Izrael kontroliše spoljne granice, vazdušni prostor, većinu puteva, vodene tokove i izvore, struju itd. u oba pojasa. Da bi se Palestinci približili nezavisnosti, mora da se napravi velika promena u svim sektorima. Veći opseg radikalnih promena potrebno je napraviti u Zapadnoj oblasti, a što je više promena potrebno napraviti, sve je manje nade da će trenutni pregovori uspeti.

Menačem Klajn

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Pariz

Kad ćemo u penziju

Financial Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu