Meridijani

Jekaterinburg

Da li su teroristi izgubili bazu 2

KONAČNO RAZGOVOR: Predsednik Pakistana Azif Ali Zagari i premijer Indije Manmohan Sing

Da li su teroristi izgubili bazu

Prvi put posle brutalnog napada u Mumbaju, u ruskom gradu Jekaterinburg susreli su se premijer Indije Manmohan Sing i predsednik Pakistana Azif Ali Zardari i saopštili da pakistansko tlo ne sme više biti korišćeno za terorizam. Agencija Press Trust of India (PTI) citirala je predsednika Singa koji saopštava Zardariju: "Moj zadatak je da vam kažem da teritorija Pakistana ne sme više biti upotrebljavana kao baza za terorizam protiv Indije." Nakon toga, prema izveštaju PTI-ju, dvojica državnika su se rukovala dok je Zardari odmah zamolio novinare da ga isprate do sobe gde će biti održan sastanak zatvoren za javnost. Premijer Indije i predsednik Pakistana sreli su se na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Jekaterinburgu, na kojem su državnici ove dve zemlje u statusu posmatrača. Indija je posle terorističkog napada u Mumbaju gde je poginulo 166 osoba, okrivila ekstremiste bazirane u Pakistanu tvrdeći da su povezani sa moćnom pakistanskom državnom službom bezbednosti. Posledično, takva tvrdnja dovela je do zamrzavanja četvorogodišnjih mirovnih pregovora arhineprijatelja i suseda. Nju Delhi je okrivio grupu ekstremista iz Pakistana, Laškar-e-Taiba (LeT), za planiranje i izvršenje simultanih napada u Mumbaju u kojima je učestvovalo desetoro terorista.

Izveštači agencije PTI saopštavaju da je premijer Sing preneo Zardariju "nezadovoljstvo" Indije zbog nedovoljne akcije protiv terorista koji ugrožavaju njegovu zemlju. Sing je izrazio i nezadovoljstvo zbog puštanja na slobodu šefa organizacije Džamata-ud-Dave (Jud), Muhameda Saeda, osumnjičenog da je bio mozak terorističke akcije u Mumbaju. Naime, pakistanski sud je ranije ovog meseca pustio na slobodu ovog osumnjičenog, čija je organizacija označena na listi terorističkih grupa. U decembru prošle godine, pakistanske vlasti su trojicu lidera osumnjičenih za napad stavili u kućni pritvor, dok su indijske vlasti tvrdile da imaju čvrste dokaze koje povezuju ovu grupu ljudi sa terorističkim aktom.

Poslednji susret na visokom nivou između Indije i Pakistana održao se u septembru prošle godine, kada su se Sing i Zardari sreli u Njujorku na zasedanju UN-a. Pakistan je, u međuvremenu, zatražio dijalog između zavađenih strana. "Najrazumnija stvar koja sada može da se uradi jeste dijalog, što je pre moguće", izjavio je šah Mahmud Kureši, ministar spoljnih poslova. "To je u obostranom interesu, obe zemlje imale bi koristi od dijaloga." Indija i Pakistan su tri puta ratovali od 1947. godine, dva puta zbog podeljenog himalajskog regiona Kašmir.

Iz istog broja

Njujork

Američki »novosiromasi«

The New York Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu