Meridijani

Minhen

Čuvar logora »Ivan Grozni« 2

ZLOČIN KOJI NE ZASTAREVA: Ivan Džon Demjanjuk

Čuvar logora »Ivan Grozni«

Početak suđenja Ivanu Džonu Demjanjuku, zakazanog za poslednji dan novembra u Minhenu, moralo je da bude odloženo za više od sat vremena zbog reke posetilaca, uključujući i one koji su preživeli holokaust, zainteresovanih da vide suđenje jednom od poslednjih živih nacističkih ratnih zločinaca. Ovo je drugo suđenje – prvo je bilo održano u Izraelu 1988. godine kada je petoro bivših logoraša prepoznalo čuvara logora poznatog kao "Ivan Grozni", ali tada zbog nedostatka nedvosmislenog dokaza presuda Demjanjuku (smrtna kazna) nije doneta.

Javni tužilac Minhena optužio je 89-godišnjeg Demjanjuka za učestvovanje i pomaganje u ubistvu 27.900 Jevreja dok je bio u službi čuvara u koncentracionom logoru Treblinka Sobibor u Poljskoj. Ovaj starac, optužen za najstrašnije zločine, pojavio se u sudnici u invalidskim kolicima, zatvorenih očiju. Na glavi je imao bejzbol kapu, dok je preko nogu imao prebačeno plavo ćebe. Optuženi Demjanjuk nije otvorio oči ni tokom daljeg toka suđenja i ostao je nem kada ga je sudija upitao za detalje koji se odnose na njega. Umesto toga, neprestano je otvarao usta kao da mu nije dobro i da ima bolove. Međutim, izvesno je da je dva sata pre početka pretresa doktor izvršio pregled zdravstvenog stanja optuženog i utvrdio da je pacijentovo psihičko stanje stabilno. Na osnovu doktorovih preporuka, doneta je odluka da se suđenje održava svakog dana, ali da se ograniči na dva pretresa u trajanju od devedeset minuta. Advokat odbrane Ulrih Buš uporedio je svog branjenika Demjanjuka sa preživelima iz koncentracionih logora, rekavši da je ovaj bio primoran da radi u koncentracionom logoru Sobibor, kao i da su se nacisti ponašali prema njemu "na istom nivou" kao prema zatvorenicima u kampu.

Demjanjuk, rođen u Ukrajini, prebegao je u Sjedinjene Američke Države nakon holokausta, gde se, kako piše američka štampa, penzionisao kao zaposleni u automobilskoj industriji u državi Ohajo. "Kako možemo da tvrdimo da su oni koji su davali naredbe bili nevini… a da su oni koji su primali te naredbe krivi?", govorio je advokat odbrane. "Ovde, u ovoj sudnici, primenjuju se dupli moralni i zakonski standardi." Dr Aleksander Brener, bivši šef jevrejske zajednice u Berlinu, rekao je za "Jerusalem Post" da ovo suđenje može da ukaže na ulogu "kolaboracije Rusije, Litvanije i Ukrajine" u izvršenju zločina nad evropskim Jevrejima. Dr Brener je sa porodicom pobegao iz tada okupirane Poljske.

Prema mišljenju mnogih analitičara u Nemačkoj i Izraelu, nemačka vlada je sistematski ignorisala slučajeve poput Demjanjukovog i ostale naciste sa prebivalištem u posleratnoj Nemačkoj, za koje se sumnjalo da su odgovorni za holokaust. "Nemci su mogli da uhapse Demjanjuka da su hteli", piše "Der Spiegel".

Bendžamin Vajntal

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu