Ljudi i vreme

Izjava nedelje

“Ne može se izbeći teror neozbiljnih kandidata”

Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnost Srbije, govoreći o ulozi medija u promociji političkih stranaka ("Danas")

Ratko Božović,

sociolog, na pitanje kakva je Srbija danas u poređenju s onim što je bila pre petnaest godina, i koja je dijagnoza našeg društva:

"Sasvim je jasno, imamo posla sa pataloškim društvom. Sado-mazohizam bio bi samo jedna od dijagnoza."

("Blic")

Ceca Ražnatović,

zvezda, na "spektakularnom koncertu, zahvalila se Marini Tucaković, i zapevala pesmu Kukavica:

"Marina, hvala ti. Marina je ovom pesmom od mene stvorila identitet jedne žene koja zna da voli, koja zna da pati, koja zna da uživa."

("Blic")

Da li postoji nešto što ne znamo o zvezdi:

"Oko mene nema mračnih tajni i mislim da publika zna gotovo sve o meni. Strašno se plašim životinja i mislim da ću teško prebroditi taj strah. Pasa pogotovo."

Šta ne voli:

"Ne volim da kuvam iako to odlično umem da radim. U kuhinju navraćam kako bih iscedila pomorandžu i napravila sendvič. Toliko od mene u toj priči. S druge strane, slabo se koristim tehnikom i apsolutni sam antitalenat da nešto popravim, uključim i rukujem tehničkim aparatima."

("Ilustrovana politika")

Zdravko Čolić,

pevač, voli sport, pogotovo fudbal, ali:

"Danas najčešće igram sa nekim svojim društvom sa Banovog brda. Izbegavam fudbal jer sam strašno silovit, pa sam nekoliko puta čak sam sebe u toj silini povredio."

("Blic")

Savo Milošević,

kapiten, objasnio je zašto se igrači našeg nacionalnog tima nisu pojavili pred novinarima dan posle spektakla sa Argentinom:

"U subotu kasno uveče sam saznao da se niko nije pojavio pred novinarima. Kome je, u stvari, bilo do priče, kada su svi bili utučeni. Tokom boravka u Nemačkoj stalno smo se bavili perifernim stvarima, umesto da pričamo o fudbalu. Mislim da nije previše bitno što igrači dan posle utakmice nisu davali izjave. Evo, ja sam posle meča sat i po stajao i odgovarao na pitanja."

("Blic")

Dejan Savićević,

predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, "doputovao je u Nemačku pred utakmicu sa Argentinom, ali ni njegovo prisustvo u kampu plavih nije moglo da spreči brukanje protiv Argentine":

‘Šesticu’ ćemo na kraju da podelimo bratski. Poraz jeste zajednički, ali možda ne bi bilo loše i da golove podelimo proporcionalno."

("Kurir")

Sanda RaškovićIvić,

šefica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, komentariše CD ROM Kosovo, lice Evrope, koji će se na kioscima pojaviti, tačno na Vidovdan:

"Žao mi je što ga nismo osmislili pre dvadeset godina. Kao lekar, reći ću vam da nikad nije kasno. Zamislite da ja pacijentu koji mi se obrati u poodmakloj fazi bolesti odbijem da pružim pomoć. To bi za mene bilo nezamislivo. Zato očekujem da će multimedijalna razglednica o Kosovu i Metohiji uroditi plodom, na ovaj ili onaj način."

("Blic")

Dragan Jočić,

ministar policije Srbije, rekao da bi "uhapsio haškog optuženika Ratka Mladića kada bi znao gde se on nalazi":

"Preduzimamo sve radnje, ali kada bih rekao da će to biti sutra, prekosutra ili za godinu, to bi značilo da potpuno evidentno znam gde je Mladić."

Na sednici Odbora za odbranu i bezbednost srpskog parlamenta, ministar otkriva detalje sa košarkaške utakmice i kaže:

"Incident je počeo nakon što je jedan navijač Zvezde bacio dva topovska udara i jednu zapaljenu baklju ka navijačima Partizana. Policija je tada intervenisala, a onda su navijači Zvezde napali Žandarmeriju bacajući na njih topovske udare, kese napunjene mokraćom, odlomljene stolice i metalne štangle. Svi bi bili zadovoljni da policija ne mora da interveniše, a da su navijači kulturni i vaspitani, ali to nije slučaj."

("Kurir")

ANA,

"magazin koji osvaja stilom", kao i uredništvo magazina, zabrinuti su za svoje čitateljke i njihove porodice, i daju korisne savete kako prebroditi mesec dana fudbala:

Za mir u kući ovog meseca, dobro je da:

– ne nestane struje kad se očekuje gol odluke

– ne šetate se prostorom između njega i televizora kad je šansa za gol na vidiku

– pivo bude hladno, a roštilj topao

– znate gde su rezervne baterije za daljinski

– vi redovno podižete slušalicu ili ubacite novu kasetu za telefonsku sekretaricu

– do devetog obavite sve velike nabavke i na vreme pribavite punomoć za korišćenje njegove kartice

– ne bude porodičnih ručkova i večera niti gostiju koji ne misle da gledaju prenos

– uzdržite se priča o letovanju, kućnim popravkama, izlascima

– svi ukućani budu zdravi kako on ne bi palio auto za odlazak lekaru

– smislite čime ćete zabaviti sitnu decu i držati ih dalje od ekrana

– i najvažnije – da našima dobro krene.

Šta žene treba da "urade za sebe":

– uzmite časove vožnje

– bavite se plesom, jogom, aerobikom, plivanjem…

– idite u velnes centar i uživajte u džakuziju, sauni, masaži, aromaterapiji

– prijavite se za prvenstvo u mini golfu, isprobajte neki ekstremni sport (bandži, slobodno penjanje…)

– prepustite se kozmetičarki da vas dotera od glave do pete

– promenite boju kose i frizuru

– otputujte u Brno ili Zagreb na koncert Rolingstonsa ili na izlet do Đerdapa i Kladova

– spremite najteži ispit i položite ga

– savladajte nov kompjuterski program – spremite stan (sobu), a posle toga sebi dobru kupku

– čitajte hit knjige i slušajte dobru muziku sa CD-a

– prelistajte modne časopise i skockajte trendi letnju garderobu

– probudite svoje kreativno ja: slikajte, crtajte, pravite unikatni nakit…

– eksperimentišite u kuhinji…

("ANA")

Jasmina Aleksić Papessa,

astrolog, priča da se "neretko sretala i sa fenomenom magijskih problema u porodičnom kodu klijenta":

"Imala sam mnogo takvih slučajeva. Došla mi je, na primer, majka čoveka čija se baka iz petog kolena po muškoj liniji bavila vračanjem i činila zlodela ljudima u okruženju. On, naravno, nije znao ništa o tome, ali je osetio posledice delovanja svoje bake i to kada je došlo vreme za njegovu ženidbu. Sreo je prelepu devojku, zaljubio se i kada je došlo vreme za veridbu, pao je u postelju. Lekari su bili zbunjeni jer nisu mogli da nađu uzroke oduzetosti leve strane njegovog tela. Počeli smo borbu mladićevog odvajanja od nedela i greha iz petog kolena. Sve smo razrešili posle nekoliko meseci i on danas ima dvojicu sinova koji imaju čistu karmu. Trebalo bi se ozbiljnije posvetiti proučavanju duhovnog gena o kojem se malo piše, a on se ne može prenebregnuti kada se ispituje kod i koren porodice. Dokazano je da taj gen i te kako upravlja našim postupcima, pa je važno da ga svaki čovek osvesti, da tokom života ne stvara razloge zbog kojih će biti kažnjavani njegovi potomci. Ne kaže naš narod uzalud ‘Roditelji jedu voće, a deci trnu zubi’."

("Zona sumraka")

Mevludin Duvančić,

balkanski Nostradamus, fizijatar, bavi se parapsihologijom poslednjih petnaestak godina i "za njega kažu da je jedan od vidovnjaka kojem se najviše veruje":

"Svetsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj proteći će u uzavreloj atmosferi, ne toliko zbog takmičenja koliko zbog pokušaja sabotaža i terorističkih napada. Ova godina biće sudbonosna za mnoge zvezde, pa će tako u bračne vode uploviti Dara Bubamara, Seka Aleksić, Nina Badrić i Severina Vučković. Severinin izabranik neće biti niko od njenih bivših ili sadašnjih partnera i poznanika. Biće to sasvim nova osoba u njenom životu, a zaljubiće se na prvi pogled. Ona će imati jedan manji operativni zahvat u području abdomena, koji će uspešno prebroditi. Novog partnera sa istoka imaće i Nina Badrić, a brak joj, uprkos tračevima, neće uticati na uspeh u karijeri."

("Zona sumraka")

Novak Adžić,

istoričar, komentariše završetak japansko-crnogorskog rata:

"Meni ovako deluje simpatično, obračun jednog Crnogorca sa japanskim samurajem. Prema ovoj anegdoti, mislim da pobeda tog Crnogorca u dvoboju sa japanskim samurajem nije bila baš viteška. Iz kog razloga? Što je Crnogorac računao da će u tom duelu, kada je u pitanju veština, po svim pravilima samurajske borbe izgubiti, pa pošto je postojao običaj da se pre borbe poklone oni koji učestvuju u duelu, u tom momentu dok se japanski samuraj poklanjao, Crnogorac je jednostavno izvadio svoj jatagan i odsekao mu glavu."

(B92)

Obren Joksimović,

bivši direktor DSS-a, kaže da "radikali smetaju nekome u Srbiji":

"Meni ne smetaju, ja sam rekao na samom početku, da je s njima trebalo napraviti Vladu, sad bi nam pevale druge ptice. Ali, ne vidimo preko plota, uopšte ne vidimo šta nam se događa preko plota, razumete. Kad neko kaže da su Srbi prevozili u hladnjačama umesto bresaka leševe, to nije govor mržnje, kad neko kaže da su Srbi fašisti ili da su radikali fašisti, to nije govor mržnje, a ako radikali upotrebe termin ‘ustaše’, onda je to govor mržnje. Oni su verovatno u pogrešnom kontekstu, možda su zakačili nekoga koga ne treba, razumete, to se desi, preleti se…"

("Utisak nedelje", B92)

Masimo Savić,

pevač, priča o "prelepoj ljubavnoj priči svojih roditelja":

"Moja majka Elda je Italijanka. Otac Sergije je bio kurir u vojsci na Visu za vreme rata 1944, kada ga je prilikom jedne eksplozije udario geler u glavu i tada je izgubio vid. Prebacili su ga u bolnicu, gde je moja majka Elda radila kao medicinska sestra. Upoznali su se tako što je on sam išao kroz hodnik bolnice, a majka mu je doviknula: "Gde ćete, je l’ ste slepi". Kada je otkrila da moj otac ne vidi, potrudila se da ga smesti na bezbedno mesto da bi ga negovala. Posle nekog vremena rekla mu je da ide na operaciju očiju i, ako operacija uspe, da će se udati za njega. Tek 1960. godine moj otac je otišao na operaciju očiju i lekari su zaista uspeli da mu povrate vid. Potom se vratio na Vis i prvi put video moju majku. Naravno, ona je održala obećanje i udala se za njega."

("Blic")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu