Ljudi i vreme

Izjava nedelje

»Naći geometra u Srbiji to je premija, a naći dva to je čudo!«

Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu o nedostatku kvalifikovanih kadrova u zemlji (RTS)

 

Jovana Balašević,

glumica i mlada majka, govori zbog čega okleva sa udajom:

"Nije reč o tome da ja ne želim da se udam, ali jednostavno ne možemo da se dogovorimo oko koncepta venčanja. Ja bih da se to desi nasred neke novosadske ulice, gde bih bidermajer bacila prolaznicima, devojkama iz butika, konobaricama… Želela bih da u našem romantičnom činu učestvuju svi koji se zateknu u blizini. A Saša bi da to bude otmenije, jer je on iz malo ozbiljnijih društvenih voda!"

("Story")

Aleksandar Vulin,

ovoga puta "šef vladine kancelarije za Kosovo", samim tim i aktivni briselski pregovarač, kaže da je "već rođenjem predodređen za levicu", pa je možda to bio razlog što je neko vreme bio zaposlen kao "Zlatousti Jugoslovenske levice", na pitanje da li i dalje uživa uz dim kohibe, kaže:

"Uvek sam bio enfant terrible srpske levice. Kohibu sam nekada voleo i to cigarete, ne cigare. Uživao sam u tome, ali nažalost i do mene su došli ovi pogubni uticaji Zapada, pa sam ostavio cigarete. Viski nikada nisam voleo. Od žestokih pića, pijem rakiju i votku, a volim i pivo. Eto jedina dobra stvar u ovim pregovorima je belgijsko pivo. Brisel uopšte nije mnogo lep, ali je pivo fantastično. A pivo je radnički šampanjac i stvarno volim da ga pijem. Ne razumem se u vina, to mi Vučić zamera uvek, jer je on izgradio taj ukus i stvarno može da kaže da spada u bolje poznavaoce vina u zemlji. Uvek se namršti kada vidi da pijem pivo. Verovatno je u pravu, ali šta ću."

Kako "verna ljuba" podnosi njegov tempo života i obaveza:

"Svojoj supruzi sam rekao: Ti znaš za koga si se udala. Nisi me upoznala na ekskurziji. Nisi me upoznala na karipskom brodu, gde sam izigravao ležernog milionera. Upoznala si me maltene na demonstracijama. Od mene se drugačije ne može očekivati. To pokazuje da je, osim njenog pogrešnog izbora kada su muškarci u pitanju, pametna, jer samo inteligentna žena može da prihvati muškarca onakvog kakav jeste i još da bude srećna sa njim."

O eliti:

"Da li je elita zvezda rijalitija? Sećam se kada je krenuo ‘Veliki Brat’ na Pinku pričao sam sa Željkom (Mitrovićem, vlasnikom TV Pink i dobrim pijateljem Vulina, prim. ur.), pokušao sam da ga odgovorim od toga. Pun gneva govorio sam kako je to najgora stvar na svetu, kako će to upropastiti Srbiju i kako ćemo naučiti decu da gledaju ljude koji osim sopstvenog egzibicionizma nemaju ništa drugo da pokažu, a on mi onda kaže: Vidi, hajde ti da dođeš u ‘Velikog Brata’ da te upozna Srbija, zavolela bi te. Pametan si, zanimljiv si, treba da te vide. Odgovorio sam mu: ‘Praviću se da mi ovo nikada nisi rekao, jer je nemoguće da ti tako loše misliš o meni. Tako da ja ne verujem da je to elita.’"

("Playboy")

Dragan Marković Palma,

gradonačelnik Jagodine, ceni sedmu silu i ne zamera što prenose sve što vide i čuju:

"Oni moraju da napišu. Uvek poludim kada vas ostave da čekate ispred Vlade ili ispred nekog sedišta stranke kao siročići. I kažem: ‘Alo, bre! Uvedi te ljude, daj im nešto da popiju i pojedu, i to su ljudi.’ Ne! Ostave novinare da ih na ulici čekaju, i po suncu i po snegu, po ceo dan dok se oni smisle nešto da izjave. Mnogo me to nervira. Ej, da čekaš po pet sati na ulici da onaj u odelu izađe da ti saopšti neku glupost".

Šta radi investitorima:

"Recept je vrlo prost – nema čekanja! Investitorima moraš doći pred noge i objasniti da je Srbija zemlja povoljna za ulaganje, a kada ti dođu, moraš da ih gostiš, da pokažeš da si dobar domaćin, da obezbediš da ne čekaju dugo na dozvole i ne smeš da dozvoliš da se bez sklopljenog ugovora vrate u svoje zemlje. Idem im na vrata i vučem ih za rukav."

Kako briga o ulagačima izgleda u praksi:

"Ugađam investitorima na svaki način, menjam avio-karte, organizujem prevoz, pokazujem grad, kad su dolazili Italijani, zvao sam Jadranku Jovanović da peva na italijanskom, Merima Njegomir je pevala Rusima na ruskom, gostim ih od jutra do sutra."

("Kurir")

Boro Avramović

bio domaćin Novaku Đokoviću u selu Lipovac: "Vodili smo ga u naše podrume, potom i na ručak u restoran. Kad smo stigli i kad se Nole pojavio na vratima, svi su ustali i počeli da mu aplaudiraju. Ručak je normalno prošao, ali posle nije mogao da izađe. Naravno, gosti su želeli da ga pozdrave, da se slikaju s njim i da ga svašta pitaju, a on im je rado izlazio u susret. Divno mu je bilo kod nas i očekujemo ga ponovo."

Nena Đorđević

meštanka Lipovca koje posetio "prvi reket sveta", priča o svom susretu sa Đokovićem: "Bili smo na putu kući kad smo naišli na Novaka, mislim i njegovog oca i brata. Bili su kod komšije Bore, i obilazili njegovo imanje. Prišao je našem autu i sa svima se pozdravio. Smejao se i pitao nas da li ga prepoznajemo. Rekla sam mu: ‘Gde te nećemo poznati, pa ti si Novak’. Nekako je drugačije kada ga gledate na televiziji, ali sada kada smo ga upoznali, još nam je draži. Unuk je bio obučen u Partizanov dres, a on je dodao da tako treba odmalena, i da je on rano počeo da trenira. Ne znam šta je sve pričao s Miroslavom, ali po odlasku mi je rekao: ‘Muž vam je car’"

("Blic")


Milutin Mrkonjić,

ministar saobraćaja, govori o problemu sada već čuvenog hrasta i poručuje svom konkurentu i kolegi ministru:

"Vučić je lepo rekao, ne može hrast da uspori izgradnju auto-puta. Da je sreće, građevinac koji ima onu stvar isekao bi ga očas posla! Dva dana bi bilo reči o tome, on bi rekao da se zeznuo i radovi bi se nastavili."

("Kurir)

O svom ljubavnom slučaju sa pevačicom Anom Bekutom:

"Nikada sâm nijedan koncert nisam ‘namestio’ niti sam bilo koga ucenjivao za to. Ja Bekuti više štetim nego što joj pomažem. S druge strane, zar ne može čovek, bre, da voli u ovim godinama!"

("Informer")

foto: a. anđić

Lepa Brena,

pevačica i poslovna žena, otkriva zbog čega je posle Las Vegasa odabrala Azurnu obalu za letnji odmor:

"Šta reći o Monte Karlu što do sada nije rečeno? To je grad zabave, najluđih i najskupljih provoda, najbržih i najlepših automobila… Sve što navedem najluđe je i najskuplje baš ovde, jer ovo je Monte Karlo."

Zato je Breni ovo jedan od omiljenih gradova:

"Ovo je destinacija gde baš kao i u celoj državi Monako nije sramota biti bezobrazno bogat. Naprosto, to je normalno i poželjno! Zato i dolaze bogataši iz celog sveta, a ima stvarno šta da se vidi i doživi!"

foto: vesna anđić


Verica Rakočević,

"naša slavna kreatorka", za razliku od gospođe Brene, koja je za odmor odabrala luksuz, otišla je na skromno sedmodnevno nagradno putovanje na Zlatiboru, i o tome obavestila javnost:

"Osećam se nestvarno. Nikada nisam za sebe govorila da sam urbana i rođena u gradu. Zapravo, rođena sam u Podujevu, ali vremenom sam se otuđila od prirode. Verovatno nas način života upućuje na neke druge destinacije, pa po statusu i biramo gde ćemo otići. Međutim, materijalno mi nikada nije bilo važno.

Svakoga dana ležemo u krevet u devet i ustajemo u osam ujutru. Prelepo se osećam dok Veljko (prijatelj koji je sa Vericom na Zlatiboru, prim. ur.) i ja posle doručka šetamo po deset kilometara kroz zlatiborsku šumu."

Šta rade Verica i Veljko u šumi:

"Istražujemo planinu, gledamo stare napuštene automobile, fotografišemo ovcu i kozu koje spavaju zajedno. Maksimalno uživamo, smejemo se i jedemo duvan-čvarke i kompet-lepinju, pijemo domaću rakiju."

Šta je prednost ovakvog odmora:

"Otkrila sam novi planinski svet koji ne bih menjala ni za jahte, Karibe, Bahame na kojima sam bila. Kada je čovek oslobođen od banalnog hedonizma i svega materijalnog, kada ume da uživa, na ovakvom odmoru za samo nekoliko dana može da napuni baterije za celu godinu."

("Story")

foto: vesna anđić

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu