Ljudi i vreme

Izjava nedelje

»Mislim da nisu smeli da me ubace zbog Čanka, jer pored mene on ne bi imao šanse.«

Milić Vukašinović, muzičar, otkriva razloge zbog kojih je u kuću VB pozvan sa zakašnjenjem ("Press")

Dragan Maršićanin,

bivši predsednik parlamenta, ambasador u Švajcarskoj, viđen u zadnjem redu na sednici gradskog odbora DSS-a, na pitanje da li se vraća u politiku:

"Prvo iz daljine da ošacujem malo šta se dešava."

("Večernje novosti")

Miroslav Markićević,

poslanik Nove Srbije, kaže da "jeste mator, ali ne toliko da ne zna šta znači kada neko ostane neocenjen", misleći na ocenjivanje ministara u Vladi Srbije:

"Čini mi se da je prvo predsednik Srbije rekao da će on da ocenjuje ministre, ali i premijera, pa je onda premijer rekao da će on da ocenjuje, i na kraju oni ispadaju neocenjeni. Sećam se vrlo dobro da je sankcija za one koji ostanu neocenjeni da ponavljaju razred ili dobiju isključenje iz škole.

Jedini uspeh, videćemo da li će i to biti, za skoro godinu dana ove vlasti, jeste da donesu zakon u kome podržavaju neku seksualnu manjinu."

("Kurir")

Milena Bićanin,

direktorka Osnovne škole "Drinka Pavlović", otkrila je šta deca ove škole koja su se uključila u akciju "pisanja pisama poznatima" pišu predsedniku Srbije:

"Evo, dobila sam neke radove. Kada ovo predsednik pročita, verujem da neće moći a da ne zaplače! Čujte ovo: ‘Zašto se bavite tim zanimanjem? I vi puno radite kao i moji roditelji. Da li i vi nedostajete vašoj deci kao što meni nedostaju moji roditelji?’ Ili, slušajte ovo pismo: ‘Ne volim da gledam vesti, ali čuo sam da je pretučen šestogodišnji dečak. Znate li kako se oseća pretučeno dete? Morate da naterate sudove da rade bolje, kako bi odrasli bili dobri prema nama."

("Press")

Leontina Vukomanović i Jelena Galonjić,

popularne muzičarke, "predstavnice pop scene Srbije", odlučile su da daju bezrezervnu podršku Marku Konu, koji će Srbiju predstavljati na ovogodišnjem Evrosongu. Uz to, najavljuju i da će kao znak podrške napraviti žurku na kojoj će Marko biti jedini muškarac:

"Mi žene koje se bavimo pop muzikom dogovorile smo se da podržimo Marka, prvenstveno što mu se pesma zove ‘Cipela’.

Ne treba zanemariti ni scenski nastup, koji je takav kakav jeste, jer je Marko čudan lik. Na Evroviziju smo uvek slali ljude koji su hiperlepi. Ovo je svejedno dobro zezanje, ali ne i za Marka, koji će tek da se namuči. Samo je trebalo da se pojavi s onom njegovom kosom i da svi shvate ko je Marko. Nije on iznebuha došao u celu priču i teško da bi bilo koji drugi pevač tako odradio ovu pesmu. Svi koji misle da je pesma narodnjak, silno su se prevarili."

Šta još podržavaju Leontina i Jelena:

"Odlučile smo da nesebično podržimo festival klupskih bendova Srbije ‘Battle of the Bands powered by Pils plus’. Kao članovi selekcione komisije, ali i žirija. Iznenađene smo koliko ima kvalitetnih muzičara.

Proći će samo oni koji znaju dobro da sviraju i pevaju. To su bendovi koji nemaju para. Oni se bave muzikom iz ljubavi, ali i da bi preživeli. Nemaju čime da kupe kartice za glasanje i da plate žiri.

("Press")

Nenad Čanak (3. deo)

Lider LSV-a Nenad Čanak izašao je iz kuće "Velikog brata" i "došao pravo u Skupštinu Srbije, kako bi glasao za set zakona koji su bili na dnevnom redu":

"U Skupštini sam jer sam bio na pobedničkoj listi ‘Za evropsku Srbiju’, a u kuću ‘Velikog brata’ sam ušao tako što sam u parlamentu uzeo neplaćeno odsustvo. Ja ne dolazim ovde da bih davao kvorum, već zato što su me građani izabrali. U VB sam otišao u znak protesta jer je taj rialiti šou produkt loših odnosa u društvu i otuđenja ljudi. Ulazak u kuću je bio jedini način da to kažem mladim ljudima koji to gledaju. To što sam otišao da protestujem protiv otuđenja i što sam sebe stavio pod nadzor 24 sata i pokazao sve što ja jesam, najbolje govori da nemam šta da krijem. Znate, u devet dana, čovek ako je narkoman zapašće u krizu. Ako je zavisnik od alkohola, nikotina i kocke, takođe."

("Press")

Dragica Radosavljević Cakana,

pevačica, do pre dva dana bila je jedna od potencijalnih ukućanki VB. Ipak, odbila je ponudu da uđe u kuću:

"Ne vredi, nisam ja iz te priče. Da je ekipa ukućana drugačija, ušla bih! Po jednoj varijanti, trebalo je da u kuću uđem kada i Marijana Mateus. Ali, pošto od Marijaninog ulaska nije bilo ništa, nisam htela da uđem ni ja. Po drugoj varijanti, mislila sam da ćemo moj suprug i ja ući u kuću sa Isidorom Bjelicom i Nebojšom Pajkićem. Pošto ni Isidora nije pristala, odustala sam i ja. Moj uslov da uđem u kuću bio je da tamo bude ekipa ozbiljnih ljudi, sa kojima bih imala o čemu da pričam. Šta ću ja tamo sa Mikijem i Macom? Brzo bi mi pukao film zbog njih dvojice."

("Svet")

Ana Nikolić,

pevačica, pozvana je da se priključi ekipi glumaca serije "Pare ili život", i kaže:

"Veoma me privlači glumačka scena, posebno jer je muzika vezana za tu scenu. Naravno, ne bih volela da se pojavim u bilo kojoj ulozi, već bih želela nešto ozbiljno."

("Blic")

Milorad Vučelić,

glavni urednik "Pečata", u uvodniku svog nedeljnika razmatra pitanje patriotizma:

"Prošlo je vreme kada je pojam patriotizma bilo jednostavno i lako definisati i objasniti. Vremena se menjaju pa tako i pojam patriotizma dobija nova značenja. Vremena se čak tako suštinski menjaju da se danas u Srbiji notorna izdaja države i naroda tretira kao novi i pravi patriotizam. Za pravog današnjeg srpskog patriotu tu nema nikakvih dilema. On veruje Božidaru Đeliću i Vuku Jeremiću. Prave srpske patriote veruju masovno i većinski listi ‘Za evropsku Srbiju’ i našoj socijalno odgovornoj vladi. Svi oni tvrde da ćemo se brzo kandidovati i ući u EU i to nasuprot Angeli Merkel, Gordonu Braunu, Nikoli Sarkoziju, Holandiji… Tom verom u ‘našeg’ Božu i Vuka mora se dokazivati patriotizam…"

("Pečat")

Branislav Lečić,

glumac, govori o svojim mladalačkim danima:

"Nije bilo mesta u Beogradu na kojem ja nisam dočekao zoru. Od bircuza na Karaburmi, splavova na beogradskim rekama do modernih disko-klubova u centru grada. Voleo sam da pričam sa potpunim neznancima, da istražujem njihovu energiju i slušam različite ljudske sudbine. Svesno sam se nudio ženama da me troše u svakom pogledu. Nikada me nisu privlačile praznoglave lutke, već temperamentne žene koje su verovale u taj momenat koji će provesti sa mnom. Bez tereta iz prošlosti i srljanja u budućnost. Pored mene su žene bile slobodne i zadovoljne, ali su morale da mi se posvete da bi me zainteresovale."

Kako je osnovao porodicu:

"Uživanje u skijanju na Kopaoniku jednog popodneva kod Malog jezera prizvalo je u moj život Ivanu, koja je bila 18 godina mlađa od mene, ali nikako nisam uspevao da odvojim pogled od njenog osmeha. Odmah sam otišao kod patrijarha Pavla da mi da dozvolu za crkveno venčanje zbog razlike u godinama i naša ljubav je trajala trinaest godina."

O učešću u politici:

"Sve vreme me je nagovarao da se učlanim u Demokratsku stranku, ali sam mu uvek govorio da je dovoljno što u socijalni angažman zalažem svoje ime i umetnički kapacitet.

Uverio me je da ume da motiviše čitav narod da se takva istorijska promena desi u našoj zemlji. I kad je improvizovao, to je sokolilo ljude da mu se pridruže na projektu menjanja Srbije. Nikada se ne bih upustio u politiku da mi Zoran nije postao prijatelj. Imao je i duhovnu i umnu energiju."

("Blic")

Dragan Marković Palma,

poslanik i lider JS-a, gradonačelnik Jagodine, "osvanuo je juče na naslovnoj strani jednih dnevnih novina našminkan, sa perikom i upadljivo velikom minđušom; reč je o fotomontaži". Na pitanje šta misli o tome, kaže:

"To su objavile novine koje uređuju Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. Znači, to je politički napad na mene. Njih dvojica mogu slobodno da se drže za ruke s njima, ali ne treba mene da mešaju. Izgleda da su im glavni recenzenti u tim novinama pederi. Ne znam šta su time hteli da kažu

Mi se mesec dana bavimo pederima u Srbiji, umesto ozbiljnim temama vezanim za dobrobit građana. Da li sutra treba da im dozvolimo da održe konferenciju za štampu na kojoj će da propagiraju pederastiju? Meni je cela priča s tim fotomontažama smešna. Cela Srbija zna da sam ja protiv toga da se legalizuje pravo da neko na javnom mestu može da ispoljava svoje seksualno opredeljenje. I, naravno, glasaću protiv."

("Kurir")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu