Ljudi i vreme

Izjava nedelje

“Kakva Evropa, đavola, ako oni (Srbi) ikada stignu u Evropu, naći će se u čudu.”

Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda ("Večernje novosti")

Branko Ružić,

visoki funkcioner SPS-a "koji slovi za čoveka Dačićeve struje",

na nezvanične najave da će predsednik SPS-a Slobodan Milošević izaći sa svojom poslaničkom listom sa koje će proterati predsednika Glavnog odbora socijalista Ivicu Dačića i sledbenike, kaže da nisu stigle do stranke:

"A što se tih opaski o zanemarivanju Miloševića tiče, mi kao partija pomažemo njega i njegovu odbranu i mislim da je krajnje vreme da jednog takvog političkog diva kao što je Milošević prestanu da zloupotrebljavaju oni koji su politički miševi."

("Glas")

Žarko Jokanović,

direktor Medija printa koji izdaje magazin "Star", "jednu finu i zabavnu novinu koja se prodaje po celoj Srbiji i Crnoj Gori", nekadašnji šef poslaničkog kluba Nove demokratije u Skupštini Srbije i predsednik Administrativnog odbora u srpskom parlamentu, govori:

"Inače, iako se aktivno više ne bavim politikom i dalje sam član Liberala Srbije i mislim da će uskoro ponovo doći vreme za tu stranku jer je jasno, baš zato što ih nema ni u republičkom, ni u saveznom parlamentu, da bez liberala ne valja. Do 5. oktobra bio sam šef komunikacija u DOS-u, posle sam mogao da biram funkciju, ali sam shvatio da bi to bilo samo gubljenje vremena."

("Glas")

Đorđe Balašević,

govori o svom upoznavanju sa Oliverom Balašević:

"Do tada sam imao ideju da poživim hiljadu godina i prevrnem sve curice koje postoje, ali Olja je bila prvi i pravi razlog za promenu tog plana. ‘Kupila’ me je zauvek posle jednog ‘zaljuljanog’ jutra, kad sam se probudio oko keca u podne, dogurala je pred mene svoj mali ruski televizor koji je dobila kao sportista godine, baš je počinjala utakmica Železničar–Zagreb, ili već tako nešto epohalno, i još je usput dovela i mog malog psa kog sam ostavio samog u stanu. Organizovala je i špagete ‘a la karbonara’ dok se ovaj Balkanac budio, i onda je još i sela sa mnom da gleda tekmu. U jednom momentu je rekla: ‘Majmune, gde se lažnjak lupa na trideset metara od gola?’ Pomislih gotovo, bar što se tiče ženidbe."

("Glas")

Jovana Balašević,

mlada novosadska glumica, govori o svojim sugrađanima:

"Novosađani koliko god deluju pitomo, nisu. Ta pitomost se može pripisati podmuklosti. Grubo jeste, i volela bih da grešim, ali trenutno sam takvog verovanja. Samim tim reagujem kad prođem gradom. Nešto dobace, prokomentarišu. U poslednje vreme mnogo radim, pa ne stižem da čujem šta govore, da li smo im (Jovana i njena majka Olivera, prim. ur.) i dalje veštice."

("Sofija")

Vlado Georgijev,

najpopularniji domaći pop pevač, o sebi i svojoj reputaciji:

"Nisam ja nikakav seks simbol niti dobar frajer! Verovatno me devojke tako doživljavaju, ali ja sebe ne vidim na taj način. Žene su moji veliki fanovi i vole me. Pa šta sad? Ne guraju brojeve telefona samo u moj džep. Guraju i mnogim drugim pevačima. Ipak, mislim da sve to nije samo zbog toga što me one doživljavaju kao dobrog frajera, već i zbog mojih pesama koje su veoma emotivne. Kroz njih se vide moja osećanja."

("Blic")

Branislav Trifunović,

mladi glumac, ne voli gužvu i kaže da bi voleo da kroz deset godina uživa na Maldivima sa jednom medenom devojkom. Na pitanje da li je već sreo takvu osobu, Bane odgovara:

"Branislav Trifunović je zanemeo."

("Blic")

Dragana Mirković,

zvezda domaće estrade, našla se u centru svetskog džet -seta i "vodi dnevnik na putovanju najvećim brodom na svetu ‘Kvin Meri 2’, koji je dug 345 metara, širok 40, visok 72, i ima 13 spratova":

"Na mestu gde je Titanik potonuo bilo je izuzetno hladno. Sneg je vejao, a mi smo se grudvali na brodu, na istoj onoj palubi na kojoj smo se dva dana ranije sunčali kraj bazena. Ježila sam se pri pomisli na Titanik i nesreću koja se na tom mestu dogodila. Međutim, posada nas je umirila objašnjavajući da je ovo najsigurniji prekookeanski brod, jer poseduje specijalne spojlere i uređaje za balansiranje, što omogućava, uprkos velikim talasima, normalno funkcionisanje na brodu. Pri tom, britanska i američka podmornica su pratile brod tokom celog puta. Plovidba je bila veoma prijatna i gubio se osećaj da ste na brodu nasred okeana, a odnos posade i osoblja prema putnicima je bio više nego kraljevski."

("Blic")

Milorad Pavić,

književnik, odgovara na kompleksno novinarsko pitanje: "Ne mislite li da je muški jezik, njegova štetnost i opasnost, suočila ljude sa gotovo nepremostivim problemima?"

"Mislim da se čovečanstvo u ovom trenutku nalazi na sredokraći, na raskrsnici. U znaku Vodolije ono napušta vekovima negovan epski jezik svoje muške polovine, a počinje da prihvata i shvata milenijumima zaboravljen lirski jezik svoje ženske polovine. Prodor ženskog pisma u književnosti je dokaz. U vrsti uspeha dve knjige koje su obilato filmovane Hari Poter i Gospodar prstenova vidi se jasno ta razlika između ženskog i muškog pisma."

("Blic")

Nenad Marjanović,

fotograf, koji kaže da je "najbolja žena – nova", dve od svoje četiri supruge fotografisao je za "Plejboj":

"Čak sam ih ja nagovorio. Pitale su me da li to da urade. Rekao sam im što da ne. Kada jednog dana budu imale unuke, mogu da im pokažu kako su se njihove bake slikale za ‘Plejboj’. A oni će da se hvale kako njihova nana nije kuvala kačamak, nego je bila superzvezda."

("Ilustrovana politika")

Milomir Marić,

"doajen srpskog novinarstva i specijalista za uzbudljiv život", iznosi svoje mišljenje o stanju u domaćim medijima:

"Srpske medije danas uređuje svako zaludan ko nešto ubaci u poštansko sanduče, kantu za otpatke ili kontejner. Tajne službe su oduvek bile ljubomorne na novinare. Poniženi i uvređeni tajni policajci, koje je ranije malo ko oprezan primao u kuću ili za kafanski sto, zbog toga su ovoliko i podivljali. Iskoristili su rezigniranost novinara, kojima je zaista dosta svega i – sada mogu da stave u novine šta hoće."

("Sofija")

Zoran Anđelković,

generalni sekretar SPS-a, govori o komentarima da je nezavisnost Kosova već dogovorena:

"Ti, poput Međunarodne krizne grupe i nevladinih organizacija koje dobijaju novac od šverca droge, oružja i ljudi, treba da prestanu da se bave državnim pitanjima. To neka ostave parlamentima država, međunarodnoj zajednici i onima koji su za to izabrani. A Goran Svilanović i Lajon bi trebalo da prestanu da – laju."

("Večernje novosti")

Mladen Vojičić Tifa,

jedan od pevača Bijelog Dugmeta, o kćerki:

"Sara je čudo. Ima talenta za muziku, a da li će se njom i baviti odlučiće sama. Iako zna sve moje pesme, više voli Dženis Džoplin. Voleo bih da imam još dece, čitav fudbalski tim. Gađam, ali nikako da pogodim cilj."

("Večernje novosti")

Marko Lakić,

saobraćajni policajac iz Podgorice, sa najvećim koeficijentom inteligencije u Crnoj Gori i, "prema svim dostupnim podacima, jedini policajac u svetu koji se može pohvaliti koeficijentom većim od 148", govori o poslu:

"Ja sam profesionalac. Desi se da i muškarci zaplaču kad se uvere da nemaju kud nego da izvade novčanik i plate kaznu. Kaznio sam najmanje pedeset devojaka. One se, najčešće, posle prekršaja umiljavaju, ali ni za njih kod mene nema popusta. Traže da im smanjim kaznu. Nedavno mi je u kafiću prišla devojka i zahvalila se što je morala da plati kaznu za prekršaj koji je napravila, jer takvu grešku u saobraćaju više ne pravi. Častila me i pićem."

("Glas javnosti")

Bojan Dimitrijević,

ministar trgovine, turizma i usluga, odgovara na pitanja iz kviza o poznavanju Evropske unije:

"Ubio me bog ako znam koja zemlja predsedava Savetom EU-a! Zaista ne znam! A što se tiče broja evropskih poslanika, znam da je ona sala dosta velika i da u nju može da stane sigurno više od 400 ljudi. Mislim da je evro uveden negde 2001, jer se sećam da sam tada menjao neke pare."

Ivica Dačić,

zamenik predsednika SPS-a, odgovara na ista pitanja:

"Ne znam koliko ima zvezdica na zastavi EU-a jer se njihov broj menja svaki put kada neka zemlja pristupi Uniji. Na kraj pameti mi nije koja zemlja trenutno predsedava Savetom EU-a, kao ni to koliko poslanika ima u evropskom parlamentu."

("Kurir")

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu