Ljudi i vreme

Izjava nedelje

“Imao sam prilike da se lično upoznam sa Sretenom Karićem. Bilo je to divno iskustvo. Žao mi je zbog svega što se dešavalo u međuvremenu, ali uveren sam da će se porodica Karić izvući.”

Danilo Ikodinović, vaterpolista, koji je ove jeseni u 30. godini postao brucoš Univerziteta BK na odseku za menadžment u sportu

Velimir Ilić,

ministar za kapitalne investicije, na otvaranju radova na obilaznici oko Užica, prokomentarisao je tvrdnje predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša da će se iskoristiti sva pravna sredstva da se zaustavi realizacija odluke Vlade Srbije o koncesiji na autoputu od Horgoša do Požege:

"Ne znam za koga Kostreš radi, ali Hrvati su napravili autoput sa koncesijama i došli do mora, i obilaze Srbiju, a to isto rade Rumuni i Bugari. Dečko je mnogo nemiran, nije završio neki period zabavišta i sada je našao da se zabavlja.

On tobože brine o Vojvodini, a Srbija radi most Beška. Srbija radi put Beška – Novi Sad, obilaznicu oko Novog Sada, novosadsku petlju. Srbija je podigla kredita za radove u Vojvodini preko 150 miliona evra i ulaže u Vojvodinu, a Kostreš bi želeo da mi to sve napravimo i damo njemu na upravljanje, e pa neće moći. Ja znam da posle izbora dečko neće imati šta da radi u Vojvodini i, evo, naći ćemo mu jedno mesto na naplatnoj rampi na autoputu, pošto je toliko voleo da se oko toga bakće godinama."

("Glas javnosti")

Milorad Pavić,

pisac, u intervjuu "Glasu javnosti", na pitanje šta sada čita odgovara:

"S velikim zadovoljstvom čitam pisce žene. Oni su velika novina. Era vodolije obeležena je pojavom ženskog pisma. Danas je najčitaniji pisac na svetu žena, autorka Harija Potera. To je zaista dobro za umetnost. Prema mom i ne samo mom uverenju, vreme se deli na muško i žensko vreme. Kad mislim na večnost, uveren sam da je ona androgina, da je kombinacija muškog i ženskog vremena."

O slavi i zadovoljstvu Pavić kaže:

"Da li sam zadovoljan pisac? Slava se ne prašta. Uz to, ako stalno morate da živite iznad sopstvenih fizičkih ili zdravstvenih moći, onda tu nema mesta za priču o zadovoljstvu. Uprkos tome, ja sam srećan čovek, jer me srećnim čine moje knjige, kao i knjige moje supruge Jasmine Mihajlović. Njene knjige su toliko drugačije od mojih i uvek me iznenade na poseban način."

("Glas javnosti")

Vjekoslav Radović,

pisac kolumne "Vreme ludila" u "Glasu javnosti", komentariše događaje posle "Utiska nedelje" u kome je gostovala Nataša Kandić:

"Čitaoci su već, verujem, primetili da se ova rubrika ne bavi hvalospevima i pozitivnim pojavama, već isključivo apsurdima, idiotlucima i najglupostima.

Elem, kao vrhunski idiotluk nametnula se histerija kojom su slobodni srpski mediji, pa još i nezavisni, propratili ‘napad’ na Natašu Kandić kod narečene Bećkovićke. Iako su znalci konstatovali da se radi o bezazlenim petardama, nekim akterkama ove ‘drame’ učinilo se da su osetile ‘miris baruta’. Zlog, srpskog baruta, naravno. Ne bih da budem zloslutni prorok poput onog Siniše Vučinića, ali treba li većeg dokaza srpske demokratičnosti nego što ovaj sluđeni, poniženi, satanizovani i ojađeni narod odgovara samo petardama na Kandićkine otrovne strele sa Bećkovićkinog i sličnih ekrana?"

U nastavku kolumne, Radović daje predloge kako da se zlo sa ekrana iskoreni:

"Ali, nije ključno pitanje kako se odbraniti od Kandićke i sličnih – tu ni glogov kolac ne pomaže – nego kako se odbraniti od Olje Bećković i njenih gostiju, čast retkim izuzecima, koji se ne skidaju sa svih mogućih ekrana. Tu već ima leka. Na Zapadu, koji nam služi kao uzor, građani bi se ‘potrošački’ samoorganizovali i bojkotovali sponzore sličnih emisija."

("Glas javnosti")

Dragan Kojić Keba,

pevač, kao i svaki roditelj, brine o deci i kritikuje ih kada je potrebno:

"Pre nekoliko dana sam izgrdio Tašu kada sam saznao da je ponovo slupala auto. Mislim da je ovoga puta preterala i da bi trebalo da razmisli o svojim postupcima. Po treći put je napravila istu grešku. Vozi brzo iako tome još nije dorasla. Vozi i gleda okolo, razgovara mobilnim telefonom… Sve su to sitnice koje mogu skupo da je koštaju. Zato sam je iskritikovao kao nikad do sad i još sam ljut na nju."

("Blic")

Perjanice domaće estradne scene za "Večernje novosti" govore o tome da li prate trendove ili su trendseterke:

Svetlana Ceca Ražnatović:

"I dalje ću biti pristalica dekoltea i seksi imidža. Ali sve mora da bude vrhunsko. To se od mene i očekuje. Pa ja sam prva obukla čipkane haljine, lansirala sam italijanski trend, a danas svaka druga pevačica to oblači. Za svaki novi album smišljam novu seksi provokaciju."

Snežana Sneki Babić:

"Ne robujem predrasudama i neću se, valjda, u ovim godinama zakopčavati do grla! Seksepil i prava erotika pristaju zgodnim i lepim ženama. Mislim da imam sve kvalitete za takav imidž. Kada se govori o erotici, stalno mi je na umu aforizam: ‘Ženu ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep, zato što nisu erogene zone!’"

Seka Aleksić:

"Ono što mi je Bog dao, nijedna plastična operacija ne može. Muškarci vole da vide sve prirodno, a ne plastično i tvrdo ko kamen."

Stoja:

Ako obožavaoci od mene traže – ugojiću se! Pokazala sam da mogu da budem i mršava i sočna. Uvek slušam publiku i uradiću onako kako njoj odgovara. Postaću sočna crnka!"

Nataša Molnar,

pevačica, bez ustručavanja za "Vreli dodir" govori o tome kakva je u krevetu:

"Ne volim da se ocenjujem, to prepuštam drugima. Ako biste pitali Janka Tipsarevića kako bi me ocenio na skali od nula do 10, on bi vam sigurno rekao da zaslužujem ‘desetku’. A verujem da mi manje od ‘devetke’ ne bi dao niko ko je bio sa mnom u krevetu."

Mitar Mirić,

pevač, sa osmehom komentariše svoj nadimak "Tarmi Rićmi":

"Ma, zašto bih se ljutio? To mi je čak i simpatično. Ne ljutim se, jer ne vidim ništa loše u tome. Mitar Mirić – Tarmi Rićmi – ja sam taj, jedan jedini. Dakle, nema zabune! A i kada bih se ljutio, opet ništa ne bih mogao da promenim! Kada narod nekoga nekako nazove, može taj da se upinje iz petnih žila, ništa mu neće pomoći. Nek me zovu i tako, ja to prihvatam, meni to ne smeta i uopšte se ne ljutim."

("Večernje novosti")

Tomislav Nikolić,

zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, zamerio je Rambu Amadeusu na načinu na koji predstavlja lik Marka Kraljevića u reklamnim spotovima Meridijan banke:

"Niti je Marko Kraljević bio pijanica, koji se pita ‘otkud sunce u po bijela dana’, niti je prestao da ore njive zbog kamate! On je bio borac protiv okupatora! Zašto glavna uloga nije dodeljena Bušu, Borisu Tadiću, Aleksandru Tijaniću, već mrtvom srpskom junaku. Evo, mogli su mene da uzmu, ja se uopšte ne bih ljutio, ali niko nema prava da se sprda sa Markom Kraljevićem, nacionalnom veličinom. Danas je to on, juče je bio Sveti Sava, sutra će biti ko zna ko, a sve pod geslom ‘to je umetnost’. Iako sam svoju decu vaspitavao da znaju ko je bio Marko Kraljević, nisam siguran da današnja deca to znaju, jer se on uopšte ne pominje u udžbenicima."

("NIN")

Rambo Amadeus,

muzičar, šaljivo je replicirao Nikoliću, rekavši da postoje dve vrlo realne mogućnosti što se tiče Nikolićeve izjave:

"Prva je da se gospodin šalio, a druga da neće doći u priliku da propisuje inkvizicijske metode u sferi šou-biznisa."

("Press")

"Press"

prenosi utiske poznatih o novoj reklami za igru na srecu Loto, u kojoj "srećni" igrač koristi broj neopravdanih i jedinicu iz vladanja svoga sina za dobitnu kombinaciju.

Suzana Mančić,

nekadašnja "loto-devojka":

"To može samo u zemlji Srbiji. Ne razumem kako je nekome takva stvar mogla da padne na pamet. Pa, da li ja treba da uzmem dnevne novine i da napravim kombinaciju od podataka koliko je žena danas silovano, koliko ima saobraćajnih udesa, koliko ubistava. Isto tako su mogli da naprave reklamu u kojoj bi se nabrajao broj petica, odličnih učenika, zaljubljenih parova…"

Goca Božinovska,

pevačica:

"To je za mene katastrofa i takvu reklamu pod hitno treba zabraniti. Ovo je očigledan primer da bismo sve uradili za marketing, pa makar i na sopstvenu štetu. Sličan problem imamo i kada naša deca uveče žele da izađu. Doslovno su uslovljeni da naruče flašu viskija da bi dobili rezervaciju za sto. Samim tim, na indirektan način, teraju ih da konzumiraju alkohol. Strašno!"

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu