Ljudi i vreme

Izjava nedelje

»Hteo sam da se vratim tamo odakle sam počeo, u privredu, jer za ljude najčešće pomisle da ništa ne vrede i da nemaju gde ako ostave politiku.«

Zoran Anđelković Baki, član Glavnog odbora SPS-a, predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije i vlasnik Radija S ("Politika")

Žarko Obradović,

ministar prosvete, analizira sve češće napade na SPS zbog nenajavljenog puta na Kubu:

"Kao da su se uplašili rasta našeg rejtinga. Očigledno je da im smeta što nas sve više poštuju i u Srbiji i u Evropi."

("Večernje novosti")


Ljubivoje Ršumović,

predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, na uručenju Vukove nagrade za 2009. godinu, koju su između ostalih dobili glumac Radoš Bajić, istoričar Žarko Dimić, organizatori manifestacije Dragačevski sabor trubača, književnici Ljubiša Đidić, Dragan Lakićević i Ljiljana Habjanović-Đurović i rektor Univerziteta Megatrend Adam Savić, rekao je:

"Vukova nagrada sjaji imenom Vuka Stefanovića Karadžića, a uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, ova nagrada poslednje tri godine postaje sve značajnija, i može da se poredi sa nekim od najuglednijih svetskih priznanja."

Dragan Lakićević,

književnik i jedan od dobitnika, kaže:

"Vukova nagrada je posebna jer se dodeljuje sledbenicima Vukovog duha u kulturnim oblastima u kojima se ogleda Vukov rad. Dobitnici nagrade su posebno zahvalni srpskom narodu, od koga je Vuk zapisivao, kao i roditeljima, nastavnicima, školi, državi i svima koji su Vukovo delo čuvali od zaborava."

(RTS)


Margit Savović,

bivša političarka i ministarka za ljudska prava i manjine, a sadašnja profesorka na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, okupila je ekipu "Lavica", koju su činile poznate žene, i pobedila muški tim SAS na humanitarnoj utakmici u malom fudbalu:

"Bila je to bespoštedna borba! Muškarci ne mogu da podnesu da ih žene pobede ni u čemu, pa čak ni u zabavnoj utakmici u malom fudbalu u humanitarne svrhe! Nikad do sada nisam igrala fudbal, imam dve leve noge. Volim sport."

("Press")

Emina Jahović,

"jedna od najpopularnijih pop pevačica", veoma je pedantna i na pitanje da li supruga opterećuje perfekcioniznom, kaže:

"On je sa deset godina otišao u Švajcarsku na školovanje. Vrlo rano je postao samostalan, tako da je naučio da brine o sebi. Pedantan je za sebe, ali ne i za druge. Kao i svaki muškarac, ostavlja stvari po kući ili nasred sobe."

Da li pomaže u kućnim poslovima?

"Apsolutno ne zna ništa da radi. Uvek kada jede skloni sudove i spusti ih u sudoperu. Jednom prilikom, da se napravi dobar, poželeo je da ispere tanjire posle ručka, ali ih je bukvalno bez deterdženta isprao vodom i onako masne vratio među čiste. Kad sam to videla, šokirala sam se i odmah sam pitala ženu koja nam radi u kući ko je to uradio. Mustafa se sav važan javio da se pohvali da je to on. Nema pojma da radi kućne poslove, mada to niko od njega i ne traži."

Kako se snalazi sa kućnom pomoćnicom:

"Po ceo dan jurim i kontrolišem ženu koja nam čisti. Stalno je vraćam, idem za njom i govorim: ‘Ovo je dobro, ovo nije, ovo ponovo očistite, a šta je ovo i slično.’ Ona će dobiti nervni slom od mene. Ali, takva sam, moram u svakom trenutku da znam gde mi se šta nalazi."

("Hello")

Miloš Aligrudić,

potpredsednik DSS-a, dve godine posle nereda na mitingu "Kosovo je Srbija", procenjuje pričinjenu štetu:

"Šteta jeste naneta i bilo bi, naravno, bolje da toga nije bilo. Ali, setimo se samo kakva je šteta naneta Srbiji na nekoj drugoj strani. Nama su oteli deo teritorije, a ističe se malo stakla koje je ostalo na ulicama nakon mitinga."

("Danas")

Jelena BaćićAlimpić,

"hiperaktivna profesorka književnosti", TV voditeljka na Pinku poznata po emisiji "Svet plus" i sl., priča o svojim šoferskim iskustvima:

"Volim žestoku vožnju, suprug i ja smo svojevremeno učestvovali u reli trkama, ali otkad smo moj vozač i ja prilikom prelaska preko mosta u Beški udarili u kravu, na tom delu puta sporije vozim. Zbog toga su se prijatelji šalili sa mnom da sam ‘ubica goveda’. Policajci nisu mogli da veruju da smo uopšte ostali živi, jer kažu da je udar u kravu od 500 kilograma ravan udaru u zid. Uprkos tome i dan-danas, kada završim s poslom, žurim kući u Novi Sad."

O pokojnom ocu koji joj bio velika podrška:

"On je bio neverovatan čovek, koji me je stalno kritikovao. Voleo je život i živeo ga punim plućima. Sigurno je dva ili tri stana ostavio u kafanama. Bio je boem, čovek koji je meni govorio: ‘Mače, što si obukla tako dugačku suknju, skrati je malo, vidiš kako imaš lepe noge.’ Atipičan otac, koji mi je ujedno bio i mentor i savetnik, ali i kritičar veoma oštrog jezika. Retko me je hvalio, a kada je to činio, radio je to pred drugima, nikako preda mnom. Kad sam dobila nagradu za najbolju ženu dvadesetog veka, bio je neizmerno ponosan. Čitavog života mi je govorio: ‘Piši, piši, ti to umeš.’"

("Hello")

Mima Karadžić,

popularni glumac, nedavno je krstio mladu kubanku Jenis:

"Od prvog dana sam je doživeo kao najveselije biće koje sam sreo u životu. Sva je u muzici, a ne kao mi non-stop u ozbiljnim i teškim socijalno-nacionalnim temama i problemima, što je odavno sistem naše vrednosti. Jednog dana je rekla da hoće da se krsti i da joj ja budem kum. Otišao sam u Svetosavsku crkvu i zakazao krštenje. Ovom činu je prisustvovalo dvadesetak naših prijatelja i posle obreda došli smo u klub i uz svirku klavira napravili veliku feštu i bilo je prelepo. Ja sam joj kupio medaljon zlatnog anđela i dao joj ime Anđela. To je prelepo ime."

("Gloria")

Sandra Drašković,

starleta koja "nikoga ne ostavlja ravnodušnim", otkriva čime muškarac može da je osvoji:

"Šarmom i ne preteranom duhovitošću, sigurnim stavom, intelektom ili nekom kućom na moru."

("Hello")


Velimir Ilić,

lider Nove Srbije, posle vraćanja pištolja službenicima policijske uprave u Čačku:

"Bolje biti žrtva nego ubica."

("Blic")


Ana Ivanović,

teniserka, "spoj lepote, energije i humanosti", nije imuna na strah:

"Uvek sam se plašila velikih pasa. Meni je strašno kada vidim velike pse pored male dece. U detinjstvu sam se plašila visine, ali sam to prevazišla."

Ali:

"Nemam kućnog ljubimca, mada ne bih imala ništa protiv da u budućnosti imam zlatnog retrivera."

("Hello")


Ljiljana Blagojević,

glumica, o predjelu koje je sasvim pouzdano izmislio njen suprug Siniša Kovačević:

"Reč je o suvim šljivama u slanini, koje se pune oljuštenim bademima, kačkavaljem, a zatim se zapeku u rerni. Siniša ih je spremao još pre trideset godina, a onda je to neko ispričao i sada taj njegov recept vidim u mnogim kuvarima."

("Gloria")


Maja Panić,

tarot majstor, u školi magije polaznike uči praktičnim veštinama:

Prizivanje novca

"Jedan od rituala je i ritual ‘49’. Svakog dana na belom papiru, 49 puta rukom treba ispisati ‘ja sam bogat/a’. Obred se izvodi 49 dana i, ukoliko se samo jednom preskoči, mora se krenuti ispočetka. Evo još jedne čarolije za privlačenje novca, ovog puta pomoću amajlije: pomešati po 2 kašičice cimeta, iseckanog matičnjaka, kašiku bele rade i 2 štapića vanile. Staviti u zelenu vrećicu i nositi stalno uz sebe. Dok se talisman izrađuje, sve vreme treba misliti na poslovni napredak i novac kako bi se želja ‘utisnula’ u amajliju i dala joj potrebnu energiju."

Otkrijte lopova

Ako sumnjate da vas neko potkrada, lopova otkrijte preko magijskog hlepčića:

"Potrebna su tri listića papira. Na jednom treba napisati OMAKS, na drugom OPAKS, i na trećem OLIFAKS, a onda sve iseckati na komadiće i pomešati. Umesiti pogačicu, ispeći i iseći na delove. U svaki od njih nežno ugurati malo papirića, ali da se ne vide. Prvom prilikom ponuditi osumnjičene. Lopovu će se posle nekoliko zalogaja pojaviti penica na usnama."

("Zona")


Sonja,

ekstrasens, u anketi da li stiže ledeno doba, kaže:

"Što se tiče Evrope, ovo je tek početak, a svaka naredna zima biće sve hladnija i duža. Trenutno su to samo povremeni hladni talasi sa Arktika, ali plašim se da će ih u narednim godinama biti sve više. Što se tiče balkanskih zemalja, Italije i Grčke – one će biti pošteđene. Izuzetno niske temperature ne samo da će odnositi mnogo života, nego će polako uništavati i privredu."

Irena Koser,

vidovnjakinja:

"Postoji mogućnost da će u decembru 2012. godine doći do otapanja večnog leda na polovima, što se već događalo u Zemljinoj prošlosti, i da će to dovesti do velike kataklizme – zavladaće ledeno doba. Plašim se da će preživeti samo malobrojni."

("Zona")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu