Kultura

Senka nad koncertom Zdravka Čolića

Trijumf večitog mladoženje

Dobri Dečko naše scene, svejugoslovenski gradski Komšija, ponovio je svoj vrhunac, ali je to učinio i estradni šljam koji na Balkanu uvek uz to ide. Lako je moguće da za ovaj skandal, ako odgovornost uopšte bude u pitanju, okrive prodavce 'ladnih pića naokolo jer su oni profitirali

Piše: Dragan Kremer
Trijumf večitog mladoženje 1

Prošle subote uveče u prestonici svih Jugoslavija, ono što je trebalo da bude samo najveći pop-spektakl pretvorilo se u iznenađujući trijumf Večitog Mladoženje (iznutra, na Marakani) nasuprot masovnom gaženju ljudskih prava a bogami i ljudi (oko stadiona). Tužno je i opasno s koliko su nestručnosti i nemara – najblaže rečeno – svoje poslove "obavili" i narodna milicija i naš najtrofejniji klub, a posebno oni koji su sve to organizovali. Pukom srećom, niko nije poginuo.

ZATAŠKAVANJE ŠLJOKICAMA: Bez ikakvog osporavanja samog koncerta, za razliku od desetina hiljada koje su uživale unutra, oni mahom mladi građani doživeli su napolju nešto o čemu zapravo ne bi ni trebalo da znaju u tom uzrastu. Tako to uostalom biva kad repriza "putujućeg zemljotresa" posle gotovo četvrt veka protekne u znaku "zemljotresnog puta".

Ovaj Čolićev koncert pokazao se kao (negativna) kulminacija prethodnih 48 sati koji su počeli supernespretnim slanjem S. Miloševića u Hag, te već uobičajenim poluraspadom tekuće Jugoslavije koji se iznova obnavlja tokom svake interne političke vibracije jače od pražnjenja creva. Nakon nekoliko manifestacija zombija na BG-trgovima, došlo je i do ful-kontakta gej/fašisti, garnirunga radi.

Ulica u kojoj – sve gore do Arkanovog čardaka – na stadion neosvetljeno gledaju uglavnom nakaradne betonske vile, nedovršene taman u meri u kojoj najnoviji soj naseljenika nije još stigao da zadovolji svoje građevinske apetite, bila je kao zatvorena za točkasti saobraćaj. No, struktura gusto naparkiranog (red audi 4 sa tamnim prozorima i dokonim vozačem, red metalik džip) navodi na pomisao da su se politička, ekonomska, a možda i krimi elita ponovo našle u istom provodu. Naravno, autobusima iz unutrašnjosti pripalo je udarno mesto, baš zgodno preko puta ulaza u objekat.

Trijumf večitog mladoženje 2
ŽIVOT U OVOJ PREKSUPOJ ZEMLJI OSTAJE JEFTIN DO DŽABALUKA: Negativna kulminacija na Marakani

KARTA VIŠE: Bez obzira na to da li je iko iz Korporacije Karić (koja u poslednje vreme mentoriše Zdravka Čolića), njenih ogranaka, zastupnika, najamnika… izvršni organizator ovog koncerta, izvesno je da je u opticaju bilo znatno više ulaznica nego što je zvanično predviđeno/pominjano, možda i više nego što Marakana može bezbedno da podnese. Da, u ovakvim prilikama predvidljivo je da će biti i falsifikata, i to se u normalnom svetu rešava raznim kodovima/šiframa, magnetizacijom ulaznica i sl. To doduše biva skuplje i komplikovanije od štancovanja šarenih papirića, ali radilo se u više navrata i kod nas.

Trijumf večitog mladoženje 3

Pristup koncertu rešava se zatim stotinama metara pre ulaza, sistemom ograda i prolaza, obučenim i označenim osobljem, aparatima za proveru karata itd. U ovom slučaju, međutim, publika je nagrnula direktno ka objektu koji većinom u životu nije posetila. Oznake tipa "zapad" na ulaznicama slabo su šta značile u suočenju s nekoliko različitih i nerazgovetnih sistema brojeva iscrtanih po zidovima, a predvidljivi nalet glavne mase neposredno pred početak unervozio je vratare da učine najgoru stvar, tj. da zamandale kapije!

SAMO PRIĐI BLIŽE: Nastalo zakrčenje na ivici histerije dovelo je do onih užasavajućih talasa obnevidele raje koja gazi sopstveno meso u prednjim redovima, pa su ekipe hitne pomoći s mukom izvlačile prignječene, onesvešćene, raskrvavljene… da bi se zatekle u gunguli iz koje je nemoguće izvesti vozilo. Ništa bolje nisu prošli ni oni koji su "delimično penetrirali" i do panike ostali natiskani u betonskim prolazima/tunelima da bi kasnije bili čak i izbacivani van stadiona!

Verovatno vođeno demokratskom idejom "ko nije zagriženi zvezdaš, mora da je niža rasa", nabusito rukovodstvo/obezbeđenje nije ni pokazivalo nameru da ulaze u stadion prilagodi ovim potrebama (ne iskazuje se u ceni iznajmljivanja?), čak ni da otvori više kapija. Naprotiv: odmah iza 21 h (kad je koncert zvanično trebalo da počne) sve je to uglavnom pozatvarano, ko je uš’o – uš’o je i kvit, nikakvih naknadnih obaveštenja prisutnima, osim glasina o tamo nekom ulazu koji je baš sad malko otvoren, pa stampedo na tu stranu…

Za to vreme milicija je uspevala poneko svoje plavo-belo auto da zarije u ljudstvo, te da otvori špalir e ne bi li poneko ministarski poznat ušetao ka ložama. S ulaznicama uredno kupljenim na zvaničnim prodajnim mestima, hiljade friških birača satima su ojađeno opsedale stadion, i tokom sat i četvrt kašnjenja Čolićevog nastupa još su se oglašavali skandirajući "Lopovi!", "Prevara!" i sl. te udarajući u limove i tresući rešetke na ulazima. Srećom, nije došlo do ozbiljnijih incidenata.

Prigodnu atmosferu ne tako davnih političkih mitinga upotpunili su vojna policija združena s "raspoloženim" kolegama bez oružja, nekoliko vrsta policijskih uniformi, transportna vozila u maskirnim bojama, uzrujani helikopteri…

KONCERT DORIJANA GREJA: Opšteprihvaćeni Dobri Dečko naše scene, svejugoslovenski gradski Komšija, ponovio je svoj vrhunac, ali je to učinio i estradni šljam koji na Balkanu uvek uz to ide. Čolić ima na savesti izbor saradnika, tj. kome dozvoljava da ovako radi za/oko njega, a srećna/imućnija manjina publike na prave velike koncerte i ubuduće će ići u okolinu Beograda – Budimpeštu, Beč, a zašto ne i Sarajevo, Zagreb…

Lako je moguće da za ovaj skandal, ako odgovornost uopšte bude u pitanju, okrive prodavce ‘ladnih pića naokolo jer su oni profitirali. A da život u ovoj preskupoj zemlji ostaje jeftin do džabaluka setićemo se tek ako se ponovo ove sezone neki autobus s pripitim vozačem (i krcat putnicima) surva u neki kanjon.

Kratko vezano

Očekivani TV prenos na TV BK bio je predvidljivo "sitno naseckan" brojnim reklamnim spotovima, verovatno skupo naplaćenim. No, u poslednji čas, nenajavljeno (i bespravno?), u igru se ubacio RTS prenoseći koncert Karićevog Pevajućeg Manekena istovremeno na svoja prva dva kanala!

Da li je ovo bio samo nizak udarac među medijskom konkurencijom, sve priklonjenijom različitim vrhovima vlasti, i hoće li oglašivači pitati BK što dadoše onol’ke pare za ekskluzivnost? Možda nam najbolji odgovor nude "kritične razlike" u ova dva direktna prenosa: na RTS-u nije bilo tog EPP-a, ali "dodatnu vrednost" kamere su obezbedile prateći funkcionere koji su svojim prisustvom uveličali. Ili su predizborne kampanje već počele, ili su se samo gomilali pozitivni poeni publiciteta u retkim trenucima odmora od haških poslova – tek, RTS deluje na kratko vezan kao i u vreme Miloševića.

Iz istog broja

CD - Letnje ploče (1)

Energija sveta

Slobodan Vujanović

Pozorište - kraj sezone

Stanje na računu

Ivan Medenica

Odškrinute dveri Raja

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu