Kultura

Treći maj

Sve o medijima

R.D

Časopis "Link" ne izlazi već par godina, televizija se ugasila još ranije, nedavno smo saznali da posle šest decenija više neće postojati ni štampano izdanje "Novinara" Hrvatskog novinarskog društva. Stručna javnost iz medijske sfere u regionu nema svoje glasilo, informacije se pojavljuju u fragmentima i lokalno u elektronskim biltenima ili na sajtovima profesionalnih udruženja i samih medija.

Na Dan slobode medija, 3. maja, startuje na adresi www.mediadaily.biz portal "Media Daily" pokrenut da ovu prazninu popuni. Projekat je zamišljen ambiciozno, kako u programskom tako i u organizacionom smislu – pripreme traju oko godinu dana, koncept je testiran u anketi u kojoj je učestvovalo 600 medijskih profesionalaca od Slovenije do Makedonije, formirana su dopisništva u desetak gradova regiona.

Tematski, portal će pokušati da pokrije što više aspekata medijske teorije i prakse u regionu, ali i da pruži pregled onoga što se dešava u svetu. Pratiće se medijska zakonska regulativa, rad regulatornih i samoregulatornih tela, trendovi, primeri dobre i loše prakse, biće objavljivane analize medijskog sadržaja i medijskog tržišta, predstavljaće se mediji, posebna pažnja biće posvećena vezi tehnologije i medija. Značajan deo portala biće posvećen sadržaju od koga će medijski poslenici imati neposrednu korist – informacije o konkursima, baze podataka, forum.

Jezici portala su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski; tekstovi napisani na makedonskom, slovenačkom ili albanskom biće prevedeni na neki od ovih jezika. Od prvog dana postojaće i englesko izdanje.

Portal će se finansirati iz pretplate i oglasa, što treba da stvori finansijsku bazu koja bi obezbedila nezavisnost i otpornost portala na moguće pritiske dnevne politike. Izdavač je "Media desk" iz Zagreba, inicijator projekta Zoran Kovačić, glavni urednik Neven Šantić, dugogodišnji kolumnista "Novog lista" iz Rijeke. Kao stalni dopisnici iz Srbije angažovani su novinari Goran Mišić i Duško Domanović.

Iz istog broja

Na početku karijere

Dugi koraci kratkog filma

Jovana Georgievski

Koncert

Slatko na kraju

Dragan Kremer

Dva (nemačka) romana

Šta si radio u miru/ratu, tata?

Ivan Milenković

Povodom Beldoksa

U traganju za Veljkom Kockarem

Vasa Pavković

Hrvatska pozorišna scena

Devet izabranih

Milan Mađarev

Intervju – Kokan Mladenović, reditelj

Opisoarimo se za lepše sutra

Aleksandra Ćuk

Novi Sad 2021

Kako je to bilo kod vas

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu