Kultura

TV manijak

Snaga gluposti

Zamislite gde danas čovek može na domaćim TV kanalima da lupi glupost, onako, da odvali ljudski, a da mu to donese nacionalnu popularnost. Odavno znamo, po onoj narodnoj, još pre televizije – da "prazno bure jače zveči", ali dajte da olakšamo svim budućim ignorantima, budalama, arogantnim neznalicama, demagozima i politikantima, starletama u usponu, političarima razočaranim u narod, ukratko – svima koji žele da se glupiraju i da se proslave time.

Glupost je u doba kapitalizma roba kao i svaka druga. Da biste nešto pametno rekli, ili pametovali, morate da se spremate godinama, da imate životno iskustvo i da vodite život vodeći računa o drugima. Dosadno! Glupost je kao stvorena za televiziju, vi lupite, svet se smeje, ali onda vi pokažete da niste baš toliko glupi i naplatite svoju novostečenu popularnost. I ovde vrede pravila političke ekonomije i ranog marksizma: kvantitet rađa kvalitet. Nema suzdržavanja – opustite se, nema srama – priznajte sebi i drugima da nemate pojma, da vas to ni najmanje ne pogađa, naprotiv: da vam je super što ste glupi!

Bilo da se radi o izlaznosti na izborima u Kosovskoj Mitrovici ili o rudnom bogatstvu Makedonije, opštoj kulturi, stranim jezicima ili ekonomiji, vi nemate pojma. Lupajte i dok dajete izjavu za medije, to će vas učiniti dodatno zanimljivim.

No recimo da ste se izglupirali na televiziji. Gde vas to sve može odvesti danas u etru Srbije?

Hepi televizija je rudnik bisera, primer je studentkinja Mimi Oro, koja je preko noći postala zvezda. Ako pokažete da nemate pojma i ne stidite se zbog toga, na ovoj televiziji su vam sva vrata otvorena. Glamurozno, "24 sata", u "Ludoj kući", ma gde hoćete – biće i crtani film o vama. Pokušaće i da vas ožene/udaju ako već niste u braku. Popraviće vam kola, jer zaboga, glupi ste da to sami uradite!

Na Pinku će se vašom glupošću baviti bar 3 kanala, od onoliko raspoloživih. Pink World Forum Rade i drugarica, ili ćete biti u "Trenutku istine", gde ćete priznati da ste završili fakultet a nemate pojma. Daćete izjavu i za "City", a "Bračni sudija" će vam pomoći da nešto zaradite ukoliko ste u braku. Pokazaćete kako je lako biti venčan sa kretenom u Srbiji. U emisiji "Sve za ljubav" lupaćete do mile volje, drugi će se truditi da vam poprave porodične odnose, a vas baš briga za familiju. Vrhunac je kviz znanja – ono kad se bira najduža reč – a vi lupate li lupate. Platiće vam da vas uključuju u program sa netačnim odgovorima.

Na Prvoj imate šansu da se pojavite u "Excluzivu" ili u nekom od onih termina oko podne. Odmah će vas prepoznavati, već ste završili pola posla.

Donedavno je postojalo pogrešno verovanje da ne možete da se glupirate na B92, kao tamo sve pametuju, mnogo su ozbiljni i dosadni. Sad imate "Bulevar", pa će vaše glupiranje neko da prati iz dana u dan. Detaljno će raditi na promociji imbecilnosti i neukusa jer, bože moj, svi smo mi na kraju ljudi, grešni, krvavi ispod kože – to smo mi, u ogledalu. Još jedna vrata su se tako širom otvorila pred naletom gluposti: tamo će se vašim baljezgarijama baviti lepi i nasmejani ljudi!

Ipak, vrhunac svakog glupana je da nekako stigne i do javnog servisa. Mnogi veruju da ćete tako zacementirati svoju slavu. Nije lako, priznajem, ali nije nemoguće. Recept je u suštini jednostavan. Ako želite da nešto lupite na RTS-u, biće vam potrebna pomoć prijatelja. Prvi način je lakši, potrebna vam je neka vrsta podrške političkih stranaka – verujte, svaka besmislica i nebuloza izrečena kroz usta partijskog aktiviste pre ili kasnije će stići do RTS-a. Možda i do Dnevnika!

Drugi način je da budete neka vrsta eksperta, analitičara ili stručnjaka, za šta vam treba sertifikat, da ne kažem nekakva diploma, ćaga ili titula. A znate kako se kaže kod nas: ako je problem diploma, onda problema nema! Šta kažete bre?

Paradoksalno, ovo malo virtuelno putovanje kroz prozore naše gluposti pokazuje da iz mulja gluposti na televiziji u suštini možemo izvući zrnce zlatne mudrosti.

Protekle nedelje ste mogli na domaćim televizijama da lupite šta god želite i posle sa familijom gledate sebe na televiziji. Jedino što niste mogli, ako ste Srbin sa severa Kosova, da kažete pred kamerama zašto niste želeli da izađete na izbore. Takvih na TV-u nije bilo, iako su statistički birači većinski apstinirali. Lakše je ako ste pod fantomkom, ili ako ste ultradesničar, ili ako vas nije bilo na spisku a vi baš želeli da glasate. Glupo, zar ne?

Iz istog broja

Intervju – Pilar del Rio, životna saputnica Žozea Saramaga

Beli listići u životu i literaturi

Muharem Bazdulj

Pogled na Sandokana iz Kalabrije

Sandokan, Janez i ja

Enco Manjini

Ognjen Glavonić, autor filma Živan pravi pank festival

Između Alana Forda i Don Kihota

Saša Rakezić

Knjige – Aleksandar Novačić – BulgakovPisma Staljinu; Dobar naslov, Beograd, 2013

Gore li rukopisi zaista?

Miloš Vasić

Sandokanov 130. rođendan

Nejunačkom vremenu uprkos

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu