Kultura

Scena

Umbria Jazz Festival u Srbiji

Kao i svi veliki, pravi džez-festivali i Umbria Jazz (skraćeno: UJ) iz Peruđe (osn. ’73) ima svoja "eksteritorijalna" pojavljivanja. "Vreme" već nekoliko leta zaredom izveštava s ovog vodećeg italijanskog džez festivala (za tekuću sezonu br. 762), a paket njihovih izvođača gostuje u Beogradu i Novom Sadu (27/28. odnosno 29/30. ovog meseca).

Ozbiljni festivali džeza u Evropi sistematski, na razne načine promovišu džez svojih matičnih zemalja i pomažu sopstvenim muzičarima, a UJ je i u tome jedan od najboljih. Paket italijanskih džezera koji ovaj festival šalje u SAD već se ustalio na obe obale, a maja 2005. UJ je premijerno iskoračio čak u Australiju. I, posle onih delova sveta gde ima jakih italijanskih zajednica tj. brojnih, blisko organizovanih iseljenika i potomaka iz Italije, eto ga UJ odjednom u čak dva grada zemlje Srbije? Da, "zahvaljujući" ovdašnjim problemima UJ-programi ne stižu nam komercijalnim putevima, nego pomoću brojnih vladinih & nevladinih, političkih i kulturno-umetničkih partnera s obe strane. Zato se i ceo projekat zove Balcanic Windows, s podnaslovom Multietnička muzika protiv rasizma.

Manje-više u glavnoj struji i standardnog izraza, gosti narednih dana svakako stoje u aktuelnoj reprezentaciji italo-džeza. Popularni trubač Enriko Rava dolazi sa svojim kvintetom; albumom Easy Living vratili su se etiketi ECM, a u "zvezdanoj" postavi su cenjeni mladi trombonista Đanluka Petrela i slikoviti kontrabasista Rozario Bonakorso. Originalni pijanista Stefano Bolani dugogodišnji je član Ravinog kvinteta, nastupa i solo, nedavno i u klavirskom duetu sa francuskim veteranom Martialom Solalom – jednim od najvažnijih predstavnika džeza sa Starog kontinenta, ali kod nas takođe dovodi sopstveni kvintet. Doctor 3 je mlađi, inovativan klavirski trio koji predvodi Danilo Rea za dirkama, a obrađuju i pop standarde.

Najzanimljiviji i možda uskoro najveća zvezda je još uvek tinejdžer, saksofonista sa Sicilije Frančesko Kafizo: pre par sezona ovaj nenametljivi dečkić pravo niotkuda pojavio se kao pubertetsko čudo-od-deteta, u provinciji naslušan bibap-ploča i tako neiskvareno virtuozan da su ga (opasno!) mnogi već proglasili naslednikom Čarlija Parkera. Umbria Jazz Festival je uzastopno pomagao Kafizov uspon, a kako se ove godine širom sveta obeležava pola veka od Parkerove smrti, Frančesko je po Evropi zapažen sa specijalnim programom: UJ je od Univerziteta Rutgers nabavio izvorne aranžmane za Čarlijeva čuvena snimanja s gudačima za kuću Verve, i mladi Sicilijanac je sa odgovarajućom žičanom pratnjom izvodio repliku tog repertoara. U Srbiji ćemo ga međutim upoznati u ogoljenom, kvartet-formatu koji je verovatno i bolji za prvi susret.

Barutana u beogradskoj tvrđavi Kalemegdan i Dunavska ulica u novosadskoj pešačkoj zoni dobro su izabrani prostori, i zato što mogu lepo da dočaraju ugođaj festivala u Peruđi gde se svirke i odvijaju na takvim mestima, između ostalog. Za domaću publiku ne manje važno, ova degustacija je besplatna. Multi Baci!

Iz istog broja

Pozorište

U sudaru sa svetom

Ivan Medenica

Nova srpska proza (1)

Crveno i crno

Teofil Pančić

Crkvena arhitektura

Retro u modi

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu