Kultura

Scena

Grrr! Ponovo jaše

Po četvrti put zaredom, pančevački Centar za kulturu je domaćin Internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR!. Od 3. do 7. septembra, ova manifestacija (koju otvara hor Horkekart nakon čega sledi i ekskluzivni koncert njujorške muzičarke Dorit Chrysler) trebalo bi da na više lokacija u gradu predstavi izložbe, razgovore, projekcije posvećene stripu. Specijalni gost festivala je Alootook Ipellie, inuitski (eskimski) umetnik iz Otave, koji će ovdašnju publiku upoznati sa selekcijom svojih stripova i ilustracija.

U prostoru (za ovu priliku vanredno revitalizovanog) stare (što će reći napuštene) Autobuske stanice u Pančevu, slučajno smeštene baš na kraju ulice Nikole Tesle, biće predstavljena izložba pod nazivom "Nikola Tesla u stripu i popularnim medijima", dok će nemački autor andergraund filmova i foto-stripova Ralf Palandt postaviti izložbu pod nazivom "Stripovi o superherojima za vreme Drugog svetskog rata". Kao i već četvrtu godinu zaredom, istoričar stripa Zdravko Zupan potrudio se da izloži originalne radove i izdanja posvećene stripu u Srbiji, od 1955. zaključno do 1972. godine, kada je, nakon usvajanja Zakona o šundu, došlo i do javnog spaljivanja stripa na lomači u Kragujevcu.

GRRR! takođe najavljuje predavanje Charlesa Alversona, nekada saradnika članova Monty Python ekipe, danas nastanjenog u selu Parage u Bačkoj, koji će govoriti o svojoj saradnji sa Harveyem Kurtzmanom, jednim od najznačajnijih ličnosti koje su se pojavile u mediju stripa uopšte – američkim crtačem i pokretačem brojnih satiričnih magazina, među kojima je sigurno najpoznatiji "Mad".

Minhenski strip i rok kritičar Martin Posset je autor izložbe čija je tema američki ilustrator Raymond Pettibone, koji se proslavio sarađujući sa pank grupama kao Black Flag i Minutemen. Galerija savremene umetnosti u Pančevu udomiće radove nove produkcije srpskog stripa, ali i inostrane autore, urednike strip-izdanja iz Rima i Atine (Dario Morgante i Janis Kukulas), predstavnike bukureštanske strip-inicijative Hardcomics, austrijski Tonto Comics, i brojne druge. Završetak čitave manifestacije trebalo bi da bude označen ekskurzijom do kluba Gavez na Adi Ciganliji, gde će biti upriličena proslava petogodišnjice izlaženja alternativ-strip izdanja Šlic…

Iz istog broja

TV manijak

I bogati plaču

Dragan Ilić

Arheološka istraživanja na jugu Srbije

Grci, Kelti i varvari

Petar Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu

Pozorište - Mala trilogija smrti

O smrti i drugim tricama

Ivan Medenica

Nova srpska proza (2)

Beograd–Berlin, via Štrpci

Teofil Pančić

Izložba o radio-difuziji

Kad se radio kupovao na kredit

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu