Kultura

Scena

Summer ArtLink

U Beogradu će od 5. do 25. jula biti organizovan Summer ArtLink, umetnički projekat posvećen promociji mladih talentovanih umetnika. ArtLink ove godine dovodi naše istaknute umetnike, koji su ostvarili zapažene karijere u svetskim okvirima, sa ciljem da svoje znanje i iskustvo podele sa mladim darovitim umetnicima. Ovog leta gosti Letnje umetničke škole su Olivera Miljaković, prvakinja Bečke opere, gost najvećih svetskih operskih kuća i festivala, i Aleksandar Damnjanović, kompozitor i dirigent, prvi srpski kompozitor koji je diplomirao kompoziciju na Pariskom konzervatorijumu i koji živi i radi u Francuskoj. To je izuzetna prilika za mlade umetnike da zajedno sa svojim uglednim kolegama i mentorima u okviru majstorskih klasa zajedno kreiraju programe otvorene za javnost i da na taj način dobiju zasluženu promociju i satisfakciju za svoj rad. Centralni događaj ove manifestacije svakako je promocija najperspektivnijeg mladog umetnika za 2006. čiji je pokrovitelj Audi, koja će se održati 7. jula u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Naime, ArtLink već drugu godinu organizuje izbor za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika sa namerom da to postane tradicija, koja će najboljim mladim umetnicima pružiti priznanje za njihov kreativni rad i podršku u daljim profesionalnim aktivnostima. Cilj je oživljavanje savremenog mecenarstva, kojim bi se obezbedilo kontinuirano i planirano ulaganje u najbolje pojedince i projekte, što ArtLink želi da ostvari kroz svoje programe. Umetnički žiri ArtLinka, sagledavajući profile većeg broja mladih umetnika i uzimajući u obzir njihov dosadašnji umetnički rad, koncerte, osvojene domaće i međunarodne nagrade, odlučio je da za Najperspektivnijeg mladog umetnika za 2006. izabere violinistu Stanka Madića.

Naši crtaći u Zagrebu

Jedan od programa 17. Svetskog festivala animiranog filma u Zagrebu (12–17. jun) ticao se "Animacije u Srbiji". Prikazano je 18 reprezentativnih ostvarenja nastalih od 1963. godine do danas. Izabrani su filmovi najpoznatijih imena domaće animacije: Nikole Majdaka, Dušana Petričića, Vere Vlajić, Veljka Bikića, Rastka Ćirića, Marije Milanović, Miroslava Jelića, Želimira Žarkovića, Nikole Vitkovića…

"Animafest", ime po kojem je poznat ovaj festival, drugi je po starosti evropski festival animiranog filma. Okuplja sve generacije animatora i autore svih žanrova "osme umetnosti". Ovogodišnji gran pri dodeljen je filmu Snovi i željeobiteljske veze Džoane Kvin iz Velike Britanije. Tokom festivalske nedelje, osim takmičarskog dela, pratećim programima predstavljeni su pojedini autori, nacionalne kinematografije, ili određene teme. Osim retrospektive srpskog animiranog filma, ove godine je, između ostalog, predstavljena ruska kinematografija, filmovi Fjodora Hitruka, retrospektiva šangajske animacije, hrvatski kompjuterski film….

S.Ć.

Iz istog broja

Knjige

Poklon iz fioke

Teofil Pančić

Pozorište

Vlaška krvava mama

Ivan Medenica

TV manijak

Cecindan u subotu

Dragan Ilić

Slučaj "Handke" u Austriji

Napukli svet

Katarina Rohringer Vešović

Jubilej i povodi

Jovan Sterija Popović u današnjici

Desimir Tošić, publicista iz Beograda i član Političkog saveta Demokratske stranke

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu