Kultura

Scena

Dopisnice iz Španskog rata

Scena 1

Kako su bombardovanje Gernike, bitku u Teruelu, masakr u Badahosu opisivali Ernest Hemingvej, Džon Dos Pasos, Mihail Kolcov, Feliks Korelja, Mario Neves i drugi poznati umetnici i intelektualci učesnici Španskog građanskog rata, pokazano je na dokumentarnoj izložbi "Dopisnici iz Španskog građanskog rata" u Institutu "Servantes".

Kako je objašnjeno u katalogu, "od svih ratova koji su uzdrmali svet, Španski građanski rat je imao poseban odjek i okupio je dobar deo novinara, pisaca, intelektualaca i umetnika. Španski građanski rat predstavljao je bojno polje svetskog rata i poslednji sukob kome su se priključile hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi se borili za svoje ideje. U modernom dobu ne postoji drugi rat koji je izazvao tako intenzivne emocije, duboko saosećanje i tako silovite podele. Na poziv legitimne španske vlade, doputovali su intelektualci, filozofi i umetnici, pripadnici različitih i u mnogim slučajevima suprotstavljenih tendencija i ideologija kako bi izveštavali o ratnim dešavanjima. Poznati svetski dnevni listovi i časopisi poslali su svoje najbolje reportere kako bi pokrili sukob u kojem se odlučivalo o raspodeli snaga koje će vladati XX vekom…"

Za izložbu je izabrano 30 najboljih hronika napisanih na borbenom polju, koje su izazvale veliku pažnju u svetu. Objavili su ih "Diario de Lisboa", "Čikago tribjun", "Toronto dejli tajms", "Njujork tajms" i ruska "Pravda". Kustos izložbe Karlos Garsija Sesilija ističe intervju koji je Feliksu Koreiji dao general Franko 10. avgusta 1936. godine za novine "Diario de Lisboa". Koreija je u članku pokazao ko je, zapravo, Franko i šta namerava, a intervju je kasnije objavljen u svim vodećim svetskim dnevnim novinama. Izložena je i reprodukcija sobe u hotelu "Florida" u Madridu u kome su živeli i radili strani izveštači.

Izložba je otvorena do 15. marta.

Iz istog broja

TV manijak

Geografija zločina

Dragan Ilić

Knjige

Zemljaci i ljudožderi

Teofil Pančić

5. festival evropskog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih"

Oaza spore hrane

Marko Popović, Iva Mitrović

Festivali

Boja zvuka

Ivana Milanović Hrašovec

Pozorište – Derviš i smrt, Narodno pozorište u Beogradu

Pod Titovom bistom

Ivan Medenica

Milan Vukomanović, sociolog religije

Religija i politika

Jelena Grujić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu