Kultura

23. 5. 2001. / 22.03

SCENA

SCENA 1

Lowfi video sabor

U Pogonu Doma omladine od 25. do 27. maja biće održan VII srpski low-fi video sabor, ovogodišnji opšti pregled domaće kućne produkcije kratkog metra. Osim iz Beograda i Subotice, dva najjača centra ove vrste produkcije, biće prikazani i filmovi iz Valjeva, Pančeva, Požarevca, Niša i drugih gradova (a i sela), i to ne samo iz Srbije, već ovaj put i iz Crne Gore i Federacije BiH. Iz Podgorice je stigao FOLK DANCE, zabavni video art Sanje Perišić, dok je Mirel Hadžijusufović iz Sarajeva poslao na ovaj sabor poetičnu lutkarsku animaciju TRUE LOVE, nastalu kao lični protest protiv toga što bosanski autori izbegavaju teme koje nisu vezane za rat.

Stilski i žanrovski, filmovi s ovog sabora obežavaju gledalački doživljaj kakav se od ove trodnevne narodske fešte i očekuje, ali ima i eksperimenata koji najavljuju novu fazu u sad već četvorogodišnjem razvoju low-fi scene.

A.G.

Seminar o traumi

Centar za rehabilitaciju žrtava torture IAN, u pokroviteljstvu CRS-a (Catholic Relief Services – Katolička služba pomoći) organizuje u Beogradu, 24-27. maja, seminar Trauma grupe evropske psihoanalitičke federacije (EPF). Članovi Trauma grupe EPF-a renomirani su psihoanalitičari iz šest evropskih zemalja i Izraela, kao i iz naše zemlje: Wilhelm Burian (Austrija), Werner Boehleber (Nemačka), Shmuel Gerzi (Izrael), Abigail Golomb (Izrael), Gill Hinshelwood (Velika Britanija), Judit Meszaros (Mađarska), Bent Rosenabaum (Danska), Sverre Varvin (Norveška), Tamara Štajner Popović (Beograd), Marija Vezmar (Beograd), Aleksandar Vučo (Beograd) i Vladimir Jović (Centar za rehabilitaciju žrtava torture IAN, Beograd).

Danas kada se u više od 50 zemalja sveta vode ratovi, kada u njima skoro 90 odsto žrtava čine civili, kada se zna da je samo u poslednjoj deceniji ubijeno dva miliona dece, 12 miliona dece ostalo je bez domova, pet miliona su postali invalidi, milion ih je ostalo bez roditeljskog staranja, a deset miliona psihički traumatizovano; kada se zna šta je sve snašlo stanovništvo Jugoslavije u poslednjih 12 godina, članovi Trauma grupe nude Beogradu u organizaciji Rexa javnu tribinu: "Na početku 21. veka psihoanaliza i trauma: o ličnom, društvenom i političkom" (petak, 25. 5. 2001, Bioskop Rex, Jevrejska 16, u 19 časova).

Poetika Pedra Almodovara

Knjigu Saše Markuš Poetika Pedra Almodovara objavila je nedavno mlada izdavačka kuca "Littera Books" iz Barselone, koju vodi Esteban Martín Morales. Ovom knjigom, koja se pojavila u prodaji na Dan knjige 23. aprila, "Littera books" je inaugurisala svoju ediciju "Esej". Prvo izdanje ove knjige objavili su "Stubovi kulture" i Jugoslovenska kinoteka 1998. godine u Beogradu. Za španskog izdavača knjigu je prevela Maja Andrijević.

Saša Markuš živi u Barseloni, gde na univerzitetu "Pompeu Fabra" radi doktorat.

J.G.

Iz istog broja

Muzika

Džez proleće

Vojislav Pantić

Igra

Novi impulsi

Ivana Milanović Hrašovec

Festivali

Ring Ring /2/

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Pusto rusko

Teofil Pančić

Svakodnevica

Pošto mozak

Biljana Srbljanović

Intervju - Mohsen Mahmalbaf

Na putu za nevolje

Dinko Tucaković

Završen Filmski festival u Kanu

Ko je pomenuo nostalgiju

Dinko Tucaković

Postajemo li deo sveta

Nepodnošljiva lakoća estrade

Dragan Kremer

Svi brojevi na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu