Kultura

SCENA

"Xit"

Iz štampe je izašao novi broj časopisa studenata Univerziteta u Novom Sadu na engleskom jeziku "X-it" u izdanju Udruženja anglista Jugoslavije. Novi broj obiluje zanimljivim sadržajima, od kojih će svakako najviše pažnje privući intervju sa Svetislavom Basarom. Članci objavljeni u časopisu potvrđuju opredeljenje redakcije da "X-it" učine regionalnim glasilom mladih sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, a i šire. Tako će čitaoci u ovom broju, između ostalog, pročitati članke koji govore o dešavanjima u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji. Na povećanom broju strana "X-it" (raz)otkriva raznolika pitanja i probleme koji će biti zanimljivi za mlade: od muzičkih sadržaja kao što su članci o Nilu Jangu, Pi Džej Harvi i Majkama, preko prikaza knjiga Patrika Vajta i "Rečnika postmodernizma" Svetislava Jovanova, do osvrta na najnovija filmska ostvarenja. Naravno, nisu izostavljeni ni zabavni sadržaji poput istinite priče o nastanku Spejs šatla i bizarna iskustva iz studentskog života. U izuzetnoj opremi, a po krajnje pristupačnoj ceni od samo 50 dinara, "X-it" predstavlja pravo osveženje za nastupajuće letnje praznike.

"Vizija" – treći broj

Manjine i većine okvirna su tema trećeg broja "Vizije", regionalnog časopisa

za kulturu i kritiku vremena, štampanog u Sarajevu. O temi broja govore tekstovi o dva veka nacionalizma u Evropi, o Bosni i Bosancima, te o vlaškom poglavici Vuku Popoviću iz prve polovine XVI veka, čija se tragična sudbina (pogubljen u političkoj igri između Turske i Austrije) nameće kao paralela za savremenu situaciju u Krajini. Odnos manjina – većina ogleda se i u priči o odnosu provincije i metropole, o nedavno otkrivenoj australijskoj tajni – višedecenijskom nasilnom odvođenju aboridžinske dece iz njihovih porodica, te o Romima u Sloveniji, Bosni i Srbiji. "Vizija" predstavlja i Zoru Dinbah, spisateljicu koja je najpoznatija kao autorka scenarija za film "Deveti krug", donosi i priču o Armeniji i Armencima, o kosovskom ruletu – novoj igri koja se igra u Kosovskoj Mitrovici, kao i paralelni intervju sa bivšim nadbiskupom beogradskim Francem Perkom i muftijom beogradskim Hamdijom Jusufspahićem. Uz još nekoliko tekstova o aktuelnim pitanjima u Turskoj, Italiji i Francuskoj, "Vizija" prenosi i priče dvojice pisaca – grčkog autora Kostasa Tachisa i čileanskog književnika, autora poznate drame "Devojka i smrt", Arijela Dorfmana. Za "Viziju" pišu i kolumnista "Feral tribjuna" Đermano Senjanović kao i Sarajka u San Francisku Inja Pašalić, koja redovno vodi "Dnevnik iz boljeg zivota" i koji se u ovom broju završava sa PS. porukom koja uz još nekoliko rečenica obeležava ovaj broj časopisa. U Injinom PS.-u se kaze: Izuzetno mi je drago što je Džordž Buš dobio ove izbore – što bi njima bilo bolje nego nama!

Srpski strip u Japanu

Jedan od najnovijih projekata, koji domaće strip autore predstavljaju na internacionalnoj sceni, jeste i Nambanga, CD ROM koji je objavljen u Japanu. U pitanju je projekat koji, osim što bi trebalo da bude vodič kroz produkciju alternativnog i small press stripa širom sveta, ima i edukativnu funkciju – svi radovi su objavljeni na engleskom i japanskom, a postoji i mogućnost upotrebe jezičkih vežbi zasnovanih na stripovima. Među pedesetak autora iz 23 zemlje uvršteni su i neki od strip crtača iz Srbije. Tako su se u ovoj zanimljivoj kolekciji našli i radovi autora kao što su Wostok, Vladimir Stankovski, Ivana Filipović, Mladen Oljača, Đorđe Milović, Željko Subotić, Bojan Redžić i Aleksandar Zograf. Projekt Nambanga je važan i zbog činjenice da je, uprkos ogromnom trzištu koje u Japanu postoji kada je strip u pitanju, tamošnje čitalaštvo decenijama uglavnom konzumiralo isključivo domaće, japanske ("manga") proizvode. Tek od nedavno su u ovoj zemlji počeli da se pojavljuju prevodi inostranih stripova, a Nambanga je praktično prvi pokušaj da se predstavi nekomercijalna produkcija američkih i evropskih autora.

Iz istog broja

Knjige

Filozofski spisi

Aleksandar Jerkov

Knjige

Sportska priča

Teofil Pančić

Pozadina jednog spora

Slučaj broja 008

Biljana Srbljanović

Intervju - Majkl Ignjatijef

Svetlost u očima

Snežana Ristić, Radonja Leposavić

EXIT 2001

Kozarački drum & bes

Slobodan Vujanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu