Kultura

SCENA

Festival u Herceg Novom

Petnaesti Jugoslovenski filmski festival u Herceg Novom biće održan od 6. do 10. avgusta. Na njemu će sedam filmova biti u zvaničnoj konkurenciji, dok će dva biti prikazana van konkurencije. U konkurenciji za nagrade Jugoslovenskog filmskog festivala biće filmovi: Nataša Ljubiše Samardžića, Mehanizam Đorđa Milosavljevića, Zemlja istine, ljubavi i slobode Milutina Petrovića, Rat uživo Darka Bajića, Seljaci Dragoslava Lazića, Virtuelna stvarnost Dubravke Ćeramilac i Munje Radivoja Andrića. Van konkurencije će biti prikazan laureat Filmskog festivala u Kanu Ničija zemlja Denisa Tanovića, dok će premijerno biti prikazan film Zdravka Šotre Više od igre.

U žiriju Festivala biće glumica Varja Đukić, reditelj Žarko Dragojević, producent Đorđe Milivojević, filmski kritičar Milan Špiček i direktor fotografije Milan Spasić. Najbolji film dobiće Gran pri festivala, a žiri će najboljima dodeliti još 12 nagrada u pojedinim oblastima filmskog stvaralaštva.

Gobson u "Platou"

U okviru prvog kola edicije "Paralaksa", koju su pokrenule izdavačke kuće Plato i Čigoja, objavljena je trilogija jednog od najznačajnijih autora savremene SF proze, rodonačelnika "sajberpank" pravca Vilijema Gibsona, koja obuhvata romane Neuromanser, Grof Nula i Monalizin natpogon. Biblioteka "Paralaksa" posvećena je naučnoj fantastici.

Monteskje, De Mestr, Žoli

Umetničko društvo Gradac nedavno je objavilo tri zanimljiva naslova. Prva knjiga je znamenito Monteskjeovo delo O duhu zakona, odnosno relevantan izbor iz obimnog Monteskjeovog dela koji je priredio sociolog i prevodilac Aljoša Mimica. Ovo delo je istovremeno i jedno od prvih zajedničkih srpsko-hrvatskih izdanja posle srpsko-hrvatskog rata –knjigu su zajednički izdali Gradac i splitski "Feral Tribune". Lucidna zapažanja oca zapadne liberalne političke misli zahvalna su lektira u vreme kada su se rasprave o poštovanju duha zakonitosti povodom haških suđenja u obe ove države spustile do najnižih nivoa pijačnog govora.

Monteskjeovo delo je nadahnjivalo tvorce Francuske revolucije 1789. Ali nisu svi bili oduševljeni onim što je revolucija donela. O tom drugom licu Francuske revolucije govore Spisi o revoluciji Žozefa de Mestra, delo koje je takođe objavio Gradac i koje se za mnoge neočekivano našlo na listama najtraženijih knjiga u beogradskim knjižarama. Zbirka napisa ovog "Makijavelija teokratije", kako je De Mestra nazvao Emil Sioran, među čije se baštinike upisuje i jedan Bodler, opet na čudan način korespondira sa aktuelnim suočavanjima sa srpskom postrevolucionarnom traumom.

Pored ove dve knjige Gradac je objavio i drugo izdanje rasprave pariskog advokata Morisa Žolija pod naslovom Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea. Ova knjiga je poslužila ruskoj carističkoj policiji Ohrani da početkom veka sačini jedan od najpoznatijih falsifikata pod nazivom Protokoli sionskih mudraca, koji se koristio u svrhu opravdanja potonjih pogroma nad Jevrejima u carskoj Rusiji, i kasnije u nacističkoj Nemačkoj. Drugo izdanje ove knjige pojavilo se paralelno sa povampirenjem Protokola i antisemitizma u Srbiji. Žoli secirajući politički život Francuske za vreme režima Napoleona III, Žoli konfrontira pisca Duha zakona i velikog Firentinca, i u formi dijaloga Makijaveli dokazuje Monteskjeu kako je moguće iskoristiti demokratiju i njene institucije u cilju totalitarnog ovladavanja državom. Mehanizmi koje smišlja Makijaveli i danas su zapanjujuće moderni. Žolijeva knjiga je nadišla svoje vreme i postala preventivna lektira za prepoznavanje potencijalnih lokalnih despota, koji obično na početku rasturaju Protokole.

A. B.

Najslušanije ploče

1) KOSHEEN – Hide U

2) MANU CHAO – Proxima Estacion Esperanza

3) GORILLAZ – Gorillaz

4) TRICKY – Blowback

5) CAFÉ DEL MAR 8

6) TOMB RAIDER – OST

7) DIMITRI FROM PARIS – Rewind

8) RONI SIZE/REPRAZENT – In The Mode

9) DEPECHE MODE – Exciter

10) MADREDEUS – Movimento

(Izvor: IPS Music Store)

Najčitanije knjige

1. Nigdina – Svetlana Velmar-Janković, Stubovi kulture

2. Čovek i dečak – Toni Parsons, Laguna

3. Čuvao sam Miloševića – Dragiša Blanuša, Glas javnosti

4. Spletkarenje sa sopstvenom dušom – Marija Jovanović, Ahilej

5. Anatomske slikovnice, Pikom

6. Lovljenje vetra – Slavoljub Đukić, Samizdat B92

7. Stranputice smisla – Ivan Klajn, NIN

8. Junaci našeg doba – Milovan Glišić, NIN

9. Pukovnikov otkaz krvavom komandantu – Dragan Vukšić, Nidda Verlag

10. Posvećenik – Željko Sarić, Partenon

(Izvor: Stubovi kulture)

Iz istog broja

Pozorište

“Bash” (Bečki festival)

Katarina Vešović

CD: Letnje ploče (2)

Tricky, Tool, Tindersticks, Jeff Buckley

Slobodan Vujanović

BELEF

“Očaravajuća noć”

Ivan Medenica

Prvi prevod "Uliksa" na srpski

Prevratnička knjiga

Nebojša Grujičić

Hronika Miloševićevog robijanja: dokument ili pornografija

Šta je Upravnik video

Teofil Pančić

Enki Bilal u Beogradu

Plava boja pepela

Zoran Penevski

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu