Kultura

SCENA

Zlatni lav Miri Nair

Film Monsoon wedding (Svadba u doba monsuna) indijske rediteljke Mire Nair osvojio je Zlatnog lava na ovogodišnjem 58. filmskom festivalu u Veneciji. Nagrada Lav godine u kategoriji "Aktuelni film", koja se prvi put dodeljuje na ovogodišnjem festivalu, pripala je filmu L’emploi du temps (Raspored) francuskog reditelja Lorana Kantea. Film Hundstage (Pasja vrućina) austrijskog reditelja Ulriha Sajdla, osvojio je Gran pri žirija. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je iranskom reditelju Babaku Pajamiju za film "Raye Makhfi" (Nevažeći glasovi). Nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu (Pehar Volpi) pripale su italijanskim glumcima – glumici Sandri Ćekareli i glumcu Luiđiju Lou Kašiju za uloge u filmu Luce Dei Miei Ochi (Zenica oka moga) reditelja Đuzepea Pičonija. Lav budućnosti, koji se dodeljuje u kategoriji najbolji debitantski film, pripala je filmu Kruh in mleko (Hleb i mleko) slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča.

Dolaze Coldcut

20. septembra će se u organizaciji B92 u Barutani održati nesvakidasnji multimedijalni spektakl, nastup DJ tima Coldcut. Radi se o vrhuncu turneje projekta Pirate TV, u kome učestvuju jos i muzički kolektivi Headspace, Innerfield i Rood Chakra, ukupno 5 DJ-a i 5 VJ-a. 18. i 19. septembra biće organizovane radionice za zainteresovane, na kojima će se demonstrirati nova interaktivna video oprema i VJAMM softver, koji omogućava publici na koncertima učestvovanje u oblikovanje vizuelne pozadine. Turneja je, od sredine avgusta, obisla Ljubljanu, Pulu, Dubrovnik, Mostar, Banja Luku, i ima i angažovanu poruku u okviru kampanje protiv upotrebe osiromasenog uranijuma.

Unutrašnjost muzeja

U Muzeju savremene umetnosti od 5. septembra do 3. oktobra održava se izložba dokumentacije i arhive Muzeja pod simboličnim nazivom RECYCLE BIN. Autor izložbe Dejan Sretenović objašnjava da je Recycle Bin folder koji služi za skladištenje fajlova koji trenutno nisu potrebni.Ideja izložbe je da se pokaže utroba Muzeja, unutrašnji život koji je skriven od javnost.Dosadašnja stalna postavka ide u depo, a dokumentacija postaje neka vrsta eksponata za sebe. Ovaj projekat je pokušaj "autoistorizacije i početak obnove Muzeja".

SCENA 1

Na izložbi se mogu videti aparati i predmeti koji su u Muzeju još od njegovog osnivanja davne 1965. godine, zatim delovi arhive koji pokazuju unutrašnji rad, pres-kliping koji upućuje na koji način je Muzej praćen kroz medije. Izloženi su i arhitektonski planovi sa konkursa koji je raspisan 1960. god. za projektovanje same zgrade Muzeja, kao i fotografije koje ilustruju značajne događaje u istoriji Muzeja.

Iz istog broja

CD

The Strokes

Slobodan Vujanović

Eseji

Zabranjeno čitanje

Teofil Pančić

Roman

Porno vežbe

Aleksandar Jerkov

Intervju - Julija Kristeva

Revolt nam je potreban

Nina Živančević

Film Kako je Hari postao drvo

Sukob i procep

Dinko Tucaković

Počinje 35. Bitef

Šta čeka publiku

Ivan Medenica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu