Kultura

SCENA

Počinje Sinemanija

Tradicionalna filmska manifestacija Fjužn Sinemanija, na kojoj će biti prikazano 18 premijernih i 54 reprizna filma, biće održana od 28. septembra do 3. oktobra u Centru "Sava" u Beogradu. Sinemanija će biti otvorena premijerom američkog filma Blou u režiji Teda Demija sa Džonijem Depom i Penelopom Kruz, najavio je juče na konferenciji za novinare urednik programa Dragan Jeličić.

U glavnom programu revije (20:30) biće prikazani i filmovi Omiljeni par, Dnevnik Bridžit Džons, Skok, Park iz doba jure 3 i Veštačka inteligencija (A.I.), koji je prema nedovršenom scenariju Stenlija Kjubrika režirao Stiven Spilberg.

Najatraktivniji filmovi revije Memento, Deveta kapija, Rekvijem za jednog sanjara, U ime pravde, Centar sveta i Paralelni svetovi biće prikazani u 23 sata.

U programu za mlade (18 sati) biće prikazani animirani i igrani filmovi Kao pas i mačka, Šrek, Životinjski instinkt, Grešna zajednica, Lagumi i zmajevi i Sto devojaka. Na programu repriznih filmova su, između ostalih, hitovi Matriks, Tumb rejder, U Kini jedu pse, Gladijator, Pritajeni tigar skriveni zmaj, Dve čađave dvocevke, Sneč, Ples u tami, Čokolada, Hotel od milion dolara i Strejt priča. Premijerni filmovi biće prikazivani u Velikoj sali Centra "Sava" u terminima od 18, 20:30 i 23 sata i u Takvudu od jedan sat posle ponoći, a reprizni u Maloj i Velikoj sali (u prepodnevnim terminima) Centra "Sava".

Filmove za Sinemaniju obezbedile su distributerske kuće Tak, Vans, Frst prodakšn, Pro vižn, Delta video i Megakom (Megacom).

Sutekh u Rexu

Belgradeyard Sound System i Rex u subotu 29. septembra predstavljaju šesti soundscapes u okviru koga gostuje jedan od najkvalitetnijih predstavnika savremene američke elektronike – Seth Horvitz poznatiji pod imenom Sutekh. Dolazi iz San Franciska i pripada vrlo razvijenoj lokalnoj sceni minimalističke elektronske muzike koja je u poslednje dve godine privukla pažnju muzičke kritike u zapadnoj Evropi. Njegova brojna izdanja pojavila su se kako u Americi tako i u Evropi, i to za kompanije kao što su Mille Plateaux, Force Tracks, Plug Research… Pored toga, Seth je osnovao i sopstvenu izdavačku kuću Context na kojoj pored svojih pesama objavljuje i radove najtraženijih producenata današnjice – Safety Scissors, Kit Clayton, Ben Neville i drugih.

Belgradeyard Sound System ostvario je saradnju sa gostom tokom rada na remiksovanju jedne njegove teme koja će se do kraja godine pojaviti u izdanju berlinske etikete KlangKrieg.

Vizuelnu podršku pružiće beogradski umetnik Igor Stangliczky i londonski dizajnerski studio D-fuse.

Izbor za Bukerovu nagradu

U najužem izboru za književnu nagradu Buker (Booker) za roman godine našlo se šest pisaca, među kojima i dva ranija dobitnika prestižnog britanskog priznanja. U konkurenciji za nagradu, koja dobitniku donosi 21.000 funti (30.660 dolara) učestvuju autori romana na engleskom jeziku, iz Britanije, Irske i nekadašnjih britanskih kolonija. Jedan od romana iz ovogodišnjeg najužeg izbora jeste True History of the Kelly Gang Pitera Kerija, dobitnika Bukerove nagrade za 1988. godinu. Za Bukerovu nagradu nominovan je i Ijan Makjuan, dobitnik istog priznanja 1998, za roman Amsterdam. Ove godine, taj pisac se na listi našao sa knjigom Atonement. U najužem izboru za ovogodišnju Bukerovu nagradu su i Rejcel Sajfert (The Dark Room), Andru Miler (Oxygen), Dejvid Micel (number9dream) i Ali Smit (Hotel World). Ime dobitnika biće saopšteno 17. oktobra u Londonu.

Iz istog broja

Knjiga

Rečnik psihologije

Nataša Hanak

Bitef (2)

Reciklirana ideja o mitu

Ivan Medenica

Filmske katastrofe

Život kopira Holivud

Dinko Tucaković

Strip

Povratak u zavičaj

Nebojša Grujičić

Muzika - Coldcut

Čudo u Barutani

Zoran Penevski

Da li se osećate fakovano?

Vladimir Arsenijević

FAK-JU u Beogradu

Spektakl autoironije

Kruno Lokotar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu