Kultura

SCENA

"Konverzacija" u Muzeju savremene umetnosti

U Muzeju savremene umetnosti tokom vikenda je otvorena velika međunarodna izložba pod nazivom "Konverzacija" u kojoj učestvuje četrdeset autora među kojima Anri Sala, Breda Beban, Lučezar Bojađijev, Fil Kolins, Uroš Đurić, Milica Tomić, Žolt Kovač i drugi. Autori i kustosi izložbe su Branislava Anđelković, Branislav Dimitrijević i Dejan Sretenović.

Branislava Anđelković kaže da je ovo prva internacionalna izložba ovog obima u poslednjih 20 godina: "Naša scena je vrlo jaka i živa, što je pokazao i 42. Oktobarski salon. Ovom izložbom predstavićemo je i svetu. Osim dva autora, svi strani umetnici prisustvovaće otvaranju. To su umetnici kojima se u Evropi predviđa vrlo uspešna karijera." Specijalni gosti izložbe biće Jara Bubnova i predstavnici izdavačke kuće Špringer. Tokom otvaranja izložbe biće izvedeni performansi "Suprematizam" Ere Milivojevića i "Minus" Aleksandra Maćaševa. Intervencija Tome Savića Gecana biće izvedena na glavnom ulazu Sava centra.

Premijera Gospodara prstenova

Svetska premijera prvog filma trilogije Gospodar prstenova biće održana 10. decembra u Londonu, saopštila je predstavnica filmske kuće New Line Cinema. Ona je nagovestila da će više detalja o delu zasnovanom na romanu Dž.R.R. Tolkina biti objavljeno narednih dana. Reditelj filma je Novozelanđanin Piter Džekson, a nosioci glavnih uloga su Kejt Blanšet iz Australije i britanske zvezde Ian Makelen i Ian Holm. Američki glumac Elija Vud, koji igra Froda Beginsa, otvorio je ove sedmice međunarodni klub ljubitelja ovog filma, upisavši se kao njegov prvi član. Britanski izdavač Harper-Kolins navodi da je prodaja Tolkinove trilogije učetvorostručena ove godine, bez ikakve reklamne kampanje.

Iz istog broja

CD

Bob Dylan

Slobodan Vujanović

Film

Vidok

Maja Uzelac

Umetnost

42. Oktobarski salon

Danijela Purešević

Savremena britanska književnost

Novi pejzaži starog kraljevstva

Zoran Paunović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu