Kultura

SCENA

Audiovizuelna diskoteka

Belgradeyard Sound System i Muzej savremene umetnosti u saradnji sa Gete Institutom u Beogradu predstavljaju AudioVideoDiskoteku sa specijalnim gostima iz Berlina Rechenzentrum Kitty-Yo Records koja će se održati 11. januara 2002. u 20 h u Muzeju savremene umetnosti. Rechenzentrum je zajednički audio/vizuelni projekat dva ravnopravna učesnika – Marca Weisera i Lilleväna. Već nakon izlaska svog prvog albuma, ovaj berlinski duo je privukao veliku pažnju javnosti i muzičke kritike. Od tada, oni nastupaju na mnogim (multimedijalnim) festivalima, ali istovremeno i u klasičnim disko klubovima, mestima na kojima su i počeli da stvaraju svoj koncept.

Prvi Božićni salon knjige

U holu beogradskog Doma sindikata u četvrtak 3. januara otvoren je Božićni salon knjige u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Jugoslavije (UIKJ). Prvi Božićni salon knjige, koji ima ambiciju da postane tradicionalna izdavačka manifestacija, otvorio je prigodnom besedom prof. dr Radovan Bigović, dekan Bogoslovskog fakulteta, izražavajući zadovoljstvo što su došla vremena kada je moguće prirediti kulturnu manifestaciju posvećenu Hristovom rođenju, što je do pre desetak godina bilo nezamislivo.

U tesnom prostoru Doma sindikata nalaze se štandovi preko trideset ovdašnjih izdavačkih kuća, među kojima su i "Svetovi", "Draganić", "Laž dom", koji su bojkotovali prošlogodišnji Prvi milenijumski sajam knjiga u organizaciji Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Srbije i Crne Gore (PUIKSCG), u znak protesta što je posle 45 godina UIKJ-u oduzeta organizacija Međunarodnog sajma knjiga. Bez obzira na rat koji tinja između ova dva Udruženja, učešće na Salonu knjige uzeli su i ugledni izdavači članovi PUIKSCG poput Narodne knjige, Prosvete, Srpske književne zadruge, Paideie.

Božićni salon knjige je jedan u nizu "mini sajmova knjiga" koje je u poslednjih nekoliko meseci širom Srbije organizovao UIKJ, a Živadin Mitrović, novi direktor UIKJ, najavio je učešće ovog Udruženja na pariskom i varšavskom Salonu knjiga, ali i 46. beogradski međunarodni sajam knjiga.

Salon knjige biće otvoren do 13. januara, kada će biti dodeljene i nagrade za najbolju knjigu iz oblasti religije, kulture i istorije, kao i za najbolju knjigu za decu.

N.G.

Nagrada za Mullholland Drive

Film Mullholland Drive Dejvida Linča, dobio je nagradu americkog Nacionalnog drustva filmskih kriticara kao najbolje ostvarenje u 2001. godini. Grupa od 52 novinska, magazinska i internet kriticara, pobednike je proglasila početkom januara u Njujorku.

Naomi Vots je, za ulogu u tom filmu, dobila nagradu kao najbolja glumica. Film Gosford Park dobio je tri nagrade: Robert Altman kao najbolji reditelj, Helen Miren za najbolju sporednu ulogu i Dzulijan Feloues za scenario. Džin Hekman je trijumfovao u izboru za najboljeg glumca za film The Royal Tenenbaums, dok je Stiv Busemi nagradjen za sporednu ulogu u filmu "Ghost World".

Iz istog broja

Film

Hanibal

Maja Uzelac

Pozorište

Hasanaginica

Ivan Medenica

Strip - jubilej Fantagrafiksa

Uživanje u suprotstavljanju

Saša Rakezić

Nagrade za donosioce piratskih kaseta

Čemu zakon

Sonja Ćirić

Knjige o Beogradu

Bedekeri za čitaoca šetača

Predrag J. Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu