Kultura

Scena

Konferencija o Hani Arent

Scena 1

U Beogradu u hotelu Interkontinental od 3. do 7. jula 2002. održaće se Međunarodna konferencija "Zaveštanje Hane Arent: s one strane totalitarizma i terora". Na njoj će učestvovati preko 100 uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, među kojima i veliki broj stručnjaka za delo Hane Arent, i to iz Sjedinjenih Država, Evrope i Balkana. Sve sesije konferencije otvorene su za javnost. Organizatori pozivaju i očekuju aktivno učešće brojnih profesora, studenata, i građana – predstavnika vladinih i nevladinih organizacija.

Međunarodna konferencija o Hani Arent organizuje se u Beogradu u pravom trenutku: u teorijskom smislu, ona treba da doprinese širenju često ometene javne refleksije o vlastitom udelu u nastanku traumatske prošlosti. U političkom pogledu, može da pripremi novi okvir za nepristrasno (samo)legitimisanje nove demokratske kulture.

Organizatori konferencije o Hani Arent smatraju da treba ohrabriti predstavnike demokratskog bloka Srbije i obavezati reformsku vlast u Beogradu da u ime budućnosti istraje na dalekosežnom projektu izgradnje demokratske kulture. Inače demokratska kulture neće biti u stanju da ubrzano popuni onaj vakuum u kolektivnom identitetu koji je nastao nakon sloma totalitarnog komunizma i autoritarnog nacionalizma.

Jazzanova u Pećini

Neprevaziđeni majstori cool jazz-house zvuka, najveći stilisti klupske

muzike uz Gillesa Petersona, berlinski tim Jazzanova gostuje ponovo u

Beogradu u klubu Pećina, u subotu 29. juna.

Od svoje prve posete glavnom gradu (sjajna zabava marta 2001. u Industriji), Jazzanova je objavila dva vanredno uspela izdanja – pre svega, kolekciju svojih remiksa poznatih hitova (dvostruki disk The Remixes 19972000), koji su godinama podizali nivo mnogih zabava, ali i dance orijentisanih radijskih programa, a potom i debi album In Between (oba za Compost Records). Upravo svoj prvi regularni album promovišu serijom nastupa širom sveta, među kojima će se naći i ovaj beogradski, i upravo je on konačno skrenuo pažnju mainstream publike na ovaj berlinski kolektiv sačinjen od disk džokeja, producenata, video džokeja.

Kritičari su okarakterisali njihovu muziku kao "zadivljujuću fuziju novih i retro zvukova" i mešavinu deep jazza i modernih bitova. U njoj dominiraju udaraljke, ali su uvek prisutni prizvuci housea, drum and bassa, bossa nove, funka, trip-hopa. Bilo kako bilo, isti kritičari uvek navode da je osnovna namera Jazzanove da, varirajući ritmove i pravce, uvuče publiku u ceo jedan nov muzički svet i novu dimenziju zabave.

Jazzanovu će u Beogradu ovog puta predstavljati DJ Jirgen fon Knoblauh

(Juergen Von Knoblauch) i VJ Juto Jo, sa specijalnim video programom.

Lokalno pojačanje daće Belgrade Yard Soundsystem i Džumbus tim (Bojan Mitrović i Božidar Radojičić).

Iz istog broja

Koncerti

Đorđe Balašević, Osijek

Dejan Petrović

Pozorište

Neprijatelj naroda, Henrik Ibzen

Ivan Medenica

In memoriam

Jovan Hristić

Mihajlo Pantić

TV manijak

Pripreme na salašu

Dragan Ilić

Branka Arsić, filozof

Čitanje tradicije

Tatjana Jovanović

Novi album Darkwood Duba

Beskrajno odrastanje

Zoran Penevski

Nastup Gorana Bregovića

Trgovac zavičajnom muzikom

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu